В Ужгороді почали продавати іспанський хліб по 539 грн

Звичайний хліб, солодкі тістечка, загалом борошняні вироби не є корисними для здоров’я. Від них набирають вагу, хворіють на різні захворювання. Але якщо солодкого хочеться, можна скуштувати щось корисне і смачне, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

В Ужгороді почали продавати багато екзотичних продуктів. Вибір зараз дуже широкий. Крім того, в екомагазинах є ряд іншої продукції, яка може урізноманітнити раціон і замінити звичну нездорову їжу.

Наприклад, іспанський хліб.

Це не зовсім хліб у традиційному значенні слова, але скуштувати його варто.

Зроблено його з фініків та горіхів. Важить така «хлібина» 126 грамів і коштує 539 гривень за кілограм.

Чому ж солодкий десерт має таку цікаву назву? Передусім через те, що фініки, з яких продукт складається на 88 відсотків, називають хлібом пустелі. Цим дивовижним плодам у багатьох країнах приписують цілющі властивості і  здатність зміцнювати людське здоров’я та продовжувати життя.

Кажуть, що в Китаї є довгожителі, основою харчування яких служать виключно фініки. Дикі плоди цих дерев використовувалися предками сучасних арабів ще 5-7 тисяч років тому.

В Ізраїлі ж нещодавно проростили насіння фініків, знайдене під час розкопок об’єкта двотисячолітньої давності.

Загалом фініки – один з найбільш давніх фруктів, культивованих людиною. Вони і сьогодні служать важливим елементом раціону в багатьох країнах світу завдяки чудовому смаку і унікальним поживним властивостям. У всякому разі, це дуже корисний продукт, багато дієтологів рекомендують вживати його замість солодкого.

Інша складова іспанського хліба – горіх. Найчастіше це – мигдаль. Нині він вважається горіховим королем, а колись його називали їжею царів і богів. Справді, горіх дуже багатий корисними та поживними речовинами, має чудовий смак.

До речі, насправді мигдаль зовсім не горіх, він належить до сімейства сливових. А називають його горіхом через те, що його найкращі смакові якості пішли в кісточку, а не залишилися в м’якоті.

Колись марципан, який виготовлявся з мигдалевого борошна, вважався ліками від душевних хвороб. У голодні роки, коли звичайне борошно було в дефіциті, на сході його використовували щодня і він став продуктом №1 для випічки хліба.

Тому й не дивно, що ці два унікальні продукти поєднано в іспанському хлібові.

Цікавинку варто спробувати. Такий хліб солодкий і може замінити десерт.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net