Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 20 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Період пікніків уже триває, а от до сезону купань залишилися лічені дні. Щойно дозволить температура повітря, ужгородці вирушають на відпочинок до водойм на околицях міста, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

 

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

«Неділя» провела візуальну ревізію в протилежних частинах міста двох ужгородських озер, де полюбляють відпочивати люди, щоб подивитися, чи готові ці місця до літнього сезону. Отже, ми побували на Чорних озерах по вулиці Єньковській (бічна вулиця наприкінці Загорської) та ужгородському кар’єрі поблизу об’їзної дороги. Одразу зазначимо: обидва озера офіційно не є зонами відпочинку. Попри це ужгородці відпочивають тут роками.

Чорні озера смороду

Перше місце інспекції – так звані Чорні озера. Це кілька водойм різного розміру, що розташовані в західній частині Ужгорода. Мікрорайон, що розкинувся впритул до українсько-словацького кордону, нині активно розбудовують багатоповерхівками, котеджами, приватними обійстями.

Жінка переконувала, що хотіла лише звільнитись від нападника

Кажуть, що незваний гість гірше татарина. Але іноді і для самого гостя візити до знайомих без запрошення закінчуються дуже плачевно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Справжньою трагедією обернувся нічний похід до сусідів для жителя Середнього Водяного, що на Рахівщині. Хильнувши зайвого, він навідався на подвір’я 30-річного односельця.

«П’яний почав ображати хазяїна та його дружину. Господар оселі спробував вгамувати нетверезого гостя, а про сам випадок повідомив на 102. Однак доки прибули правоохоронці, біди накоїла господиня. Не витримавши образ сусіда, розлючена 20-річна селянка вхопила дерев’яну палицю й стала гамселити нею свого кривдника. Від отриманих побоїв потерпілий помер у лікарні», – повідомили після тієї страшної події у поліції.

Більш детально про все, що відбувалося, йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Правоохоронці затримали доцента юрфаку під час отримання хабара за здачу іспиту

Про це повідомляє видання 0312.ua з посиланням на свідчення очевидців з місця події.

За інформацією видання, було затримано доцента юрифаку УжНУ, кафедри Кримінального права і процесу, який вимагав хабар на суму 4,5 тисячі гривень за те, щоб студент успішно склав іспит.

Офіційної інформації від правоохоронців наразі немає.

Винні тури зараз стали популярними. Чи є в цьому напрямку перспектива?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з директором департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денисом МАНОМ.

Це значна перевага нашого туристичного ринку над іншими регіонами: наші малі винороби почали пропонувати комплексний продукт, а не просто пляшку вина. Я мовчу про ту роботу, яку робить, скажімо, великий винороб «Чизай», який навіть започаткував окремі програми для туристичних організаторів і навчання для фахівців туристичного супроводу.

Керівництво поліції Закарпаття ініціювало детальну перевірку події, що мала місце на Міжгірщині. У ході конфліктної ситуації там постраждав житель Торонто. У справі триває досудове слідство

Закарпатська поліція розслідує факт неправомірних дій, вчинених відносно 38-річного уродженця Запоріжжя, який являється громадянином Канади. Повідомлення про злочин надійшло до поліції 23 квітня. Заявник повідомив, що перебуваючи на території курорту у селі Ізки, в нього виникла конфліктна ситуація з 50-річним місцевим жителем. За словами заявника, конфлікт мав побутовий характер і стосувався порушення правил вигулу собак 50-річним мешканцем села Ізки.

В ході суперечки громадянин Канади отримав тілесні ушкодження і звернувся по допомогу медиків. Також, з його слів, уже в лікарні йому надійшли погрози від місцевих мешканців. Дані події він пов’язує з конфліктом, що мав місце 23 квітня.

У Мукачеві військовий покінчив із собою.

Як повідомляє Mukachevo.net, правоохоронцям відповідне повідомлення від лікаря шпиталю надійшло на лінію “102”.

Як зазначають правоохоронці, чоловіка було доставлено з пораненням попередньо від вибуху гранати. Інцидент стався у місцевій військовій частині. На жаль, військовий помер у кареті швидкої допомоги. При яких умовах це сталось поки не зрозуміло.

За інформацією прес-служби Закарпатської ОДА, у вівторок і середу (21 – 22.05) майже по всій території Закарпаття пройдуть сильні дощі, місцями грози з градом та шквалистими поривами вітру.

Внаслідок інтенсивних опадів прогнозується значне підвищення рівнів води в головних річках області.

У нижніх течіях Тиси підйом – до 2,5 метрів із виходом води на заплаву, а в Ужі (в межах м.Ужгород) – до 3 метрів від теперішнього рівня.

У гірських районах зливи можуть спровокувати значні схилеві стоки, а також утворення локальних селів.

211 вихованців, серед них 42 на повному державному забезпеченні  перебувало у Берегівському ліцеї імені Есе Томаша на час проведення моніторингового візиту Представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у Закарпатській області. В основному це діти з малозабезпечених, багатодітних, неповних сімей.

“Під час моніторингового відиту, на жаль,  нам не вдалося поспілкуватися з вихованціями закладу, адже вчителі їх терміново вивели на екскурсію, – зазначила нредставник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Закарпатській області Діана Швардак. – Інших відповідальних осіб на місці також не було”.

Натомість директор ліцею Віталій Яблонський вважає, що порушень в роботі закладу немає, а дітей нібито вивели на планову екскурсію.

У результаті огляду закладу моніторингова група виявила ряд порушень прав дітей. Зокрема, меблі та сантехніка – старі, ремонт давно не проводився, постільна білизна давно не оновлювалася та ряд інших порушень, що, на думку Діани Швардак, мають місце в закладі. Також у представника уповноваженого з прав людини виникли підозри щодо неефективності використання державних коштів. Звіт із зазначенням виявлених недоліків, а також рекомендаціями щодо їх усунення буде направлено голові Берегівської РДА та директору закладу.

Звичайний хліб, солодкі тістечка, загалом борошняні вироби не є корисними для здоров’я. Від них набирають вагу, хворіють на різні захворювання. Але якщо солодкого хочеться, можна скуштувати щось корисне і смачне, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

В Ужгороді почали продавати багато екзотичних продуктів. Вибір зараз дуже широкий. Крім того, в екомагазинах є ряд іншої продукції, яка може урізноманітнити раціон і замінити звичну нездорову їжу.

Наприклад, іспанський хліб.

Це не зовсім хліб у традиційному значенні слова, але скуштувати його варто.

Зроблено його з фініків та горіхів. Важить така «хлібина» 126 грамів і коштує 539 гривень за кілограм.

zakarpatpost.net