Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 23 травня

День на Закарпатті був багатим неа події.

Головною з них був паводок. Вода знову наробила в нашому краї великої біди.

На території Закарпатської області підтоплено 241 дворогосподарство, з яких 23 – житлові будинки, 2005  га сільгоспугідь та пасовищ. Також пошкоджено 15 мостових переходів, зруйновано й пошкоджено по одному мосту, також зруйновано 930 пог. м берегоукріплень.

Про це повідомляє УДСНС в Закарпатській області.

Іршавський район

Іршавський район

Підтоплено 192 дворогосподарства  та 1585 га сільгоспугідь, зруйновано 690 пог. м берегоукріплень а також 4 мостові переходи.

На автошляху державного значення Мукачево-Рогатин-Львів спостерігається перелив води протяжністю близько 250 м та висотою 5-10 см. Рух автотранспорту призупинено.

Підрозділами ДСНС проводились роботи з відкачування води з підвального приміщення  торгового центру в м. Іршава та внутрішніх стоків в с. Вільхівка.

Хустський район

Підтоплено 170 га пасовищ

Виноградівський район

Підтоплено 240 га сільгоспугідь у с.Дюла;

На автошляху місцевого значення с. В.Ком’яти – с. Шаланки спостерігається перелив води протяжністю 150 м та висотою 20 см. Рух автотранспорту припинено.

Підрозділами ДСНС проводились роботи з відкачування води з приватного дворогосподарства в с. Черна.

Тячівський район

Підтоплено 10 га сільгоспугідь у с. Руське Поле та зруйновано 240 пог. м берегоукріплень

Перечинський район

Підтоплено 49 дворогосподарств, з яких 23 – житлові будинки.

Пошкоджено 6 мостових переходів через р. Турія

Підрозділами ДСНС проводились роботи з відкачування води з підвальних приміщень приватних житлових будинків та дворогосподарств.

Ще одна жертва високої води на Закарпатті.

У Воловці рятувальники знайшли 10-річного хлопчика, якого змило у річку.

Попередньо відомо, що він пішов подивитися на бурхливу течію та впав.

Свідки намагалися врятувати хлопця, але течія швидко понесла дитину вниз.

Село Тур’я Поляна на Перечинщині під час паводка на Закарпатті 23 травня стало одним із тих населених пунктів, де виявилося найбільше підтоплених дворогосподарств та осель.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця подій.

За інформацією рятувальників, тут підтоплено 62 господарства та 45 житлових будинків і зафіксовано історичний максимум води у притоці Ужа – Турії.

У людей в селі Тур’я Поляна на Перечинщині залиті городи, двори, оселі та підвали. Річка Турія, яка піднялася за добу до понад трьох метрів, знесла у селі три мости. Це село залишаться критичною точкою під час травневого паводка на Закарпатті.

Сьогодні в Києві пройшов iForum 2019.

У роботі одинадцятого форуму інтернет-діячів присвячений IT-технологіям та їх розвитку в Україні взяв участь і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Щоб потрапити на подію, що проходила у Міжнародному виставковому центрі, потрібно було пройти через серйозні випробування металошукачами.

Так не перевіряли учасників та гостей на жодній подібній події. Оглядали навіть речі.

Справа в тому, що гостем форуму був Президент України Володимир Зеленський.

Прибув він до виставкового центру на двох «Мерседесах», абсолютно однакових. При цьому обидва були на звичайних київських номерах. Разом із Зеленським приїхала його службова охорона. Крім того, під’їхали ще два автомобілі – один із мигалками, інший – із озброєною групою швидкого реагування (очевидно, на всякий випадок).

Сам Зеленський одразу ж вибачився перед учасниками, а їх було більше12 тисяч осіб з усієї України за рамки з металошукачами на вході.

“Добрий вечір! Ой, добрий день! – одразу почав він кепкувати. – Я в шоці, скільки вас … І скільки у вас телефонів … До мене вже виступив Михайло Федоров … З’їв наш хліб … iForum, у всіх якісні мобілки … це найдорожчі фотоапарати, як я кажу. тут приємніше, ніж на Банковій … я там три дні, а тут – живі люди … Прошу вибачення за рамки (охорона Президента перевіряла особисті речі людей, утворилися величезні черги – ред.) , які з’явилися на вході. Серед вас є людина, яка точно придумає альтернативу їм. я даю слово, що я як Президент буду першим замовником цього стартапу “.

Він говорив у притаманному йому жартівливому стилі, називав людей “чуваками”.

У четвер (23.05) близько 14.30 в с.Лазещина Рахівського району на автодорозі «Рогатин – Мукачево» перекинувся рейсовий автобус «Івано-Франківськ – Мукачево». На місце виїхала група рятувальників та екстреної медичної допомоги.

Про це поввідомляє прес-службва Закарпатської ОДА.

– За попередніми даними, постраждало четверо пасажирів, один із котрих (41-річний чоловік) помер –повідомляє в.о. голови ОДА Ярослав Галас. – Причина аварії поки не відома. Дорога тут суха, асфальтне покриття в хорошому стані.

Обставини ДТП з’ясовують правоохоронці.

От кажуть – американці такі ввічливі, що страх. Усміхаються тобі на кожному кроці. Але моя бабуся і їх довела до сказу. Зірвала з них цю маску, так би мовити – пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Ми з чоловіком вже давно поїхали до Америки. А тут моя мама стала вже слабкою. І ми вирішили взяти її до себе. Спочатку її тут все дуже захоплювало. А потім вона почала розчаровуватися у всьому. Ми розуміли чому – їй бракувало тут простого людського спілкування. Навіть посваритися ні з ким – як на те пішло!

І тут наша бабця стала всіх дивувати. Перехожі чи ті, хто надає якісь послуги, звично питають, як у неї справи. А бабуся тоді заводиться – і не вгаває, доки слухач не наважується на ганебну втечу. Розповідає, що корову вдома продала, що сусід був алкоголіком, що вдома ціни на продукти високі, пенсії на прожиття не вистачає, що дровами палити важко, а на газ треба грошей і грошей. Тирада займає щонайменше півгодини.

До чого лише не вдаються закарпатці. Хтось для розбірок застосовує ножі, хтось – стільці, хтось – сокиру, а комусь підходить навіть молоток та пила, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Саме за допомогою таких інструментів з’ясовував стосунки з сусідом мешканець Виноградівського району. Подія сталася торік, але вирок у справі було винесено лише нещодавно.

Того дня між Петром (з етичних міркувань імена замінено) та Миколою почався конфлікт через межу. Сусіди зустрілися близько 14 години. Неприязні стосунки між ними були вже давно, тож достатньо було малої іскри, аби між ними полум’я ворожнечі розгорілося з новою силою.

Тож після словесної перепалки Петро вчепився односельцеві  руками за одяг та нагнув його вперед.  Після цього схопив із землі  у одну руку залізну ручну пилку, а в іншу –  руку залізний молоток, та вдарив Миколу спочатку  по голові молотком, а потім пилою по руці в ділянці кисті.

Із травмами чоловік звернувся за медичною допомогою та до правоохоронців.

Який об’єкт у області є найвідвідуванішим?

Про це у прес-центрі «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з директором департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА Денисом МАНОМ.

От прямо най-най – це складно. Синевир, Говерла, замок в Ужгороді, місто Ужгород в період цвітіння сакур, центр Європи в Діловому, Колочава, Невицький замок чи той же Мукачівський – напевно серед цього ряду є найбільш відвідуваний. Але їм у спину починають дихати гастрономічні родзинки.

Що найбільше цікавить туристів на Закарпатті? Бограч, скажімо, варять і в Києві, природа є непогана в тій же столиці, навіть альтанки на Трухановому острові кращі і їх більше, ніж у нас по всій області, вина є у вільному доступі абиде… Так чим же ми їх повинні зачарувати?

Їсти бограч в Києві чи Львові це смішно, альтанки не факт що кращі, це певно суб’єктивне спостереження, а вино – це напій, який може бути і французьким, і одеським, і закарпатським, аби в гарній компанії. Але традиційно ми пишаємося нашим колоритом: культура, традиції, побут, мультикультурність підкупити і вивезти в інший регіон неможливо. Турист їде за емоцією. Її ми і продаємо.

Зараз серед дітей поширені різні психічні захворювання, у тому числі такі, довкола яких нині виникає чимало суперечок, зокрема щодо їхньої класифікації.

Серед них гіперактивність та аутизм. У чому ж причина?

Про це ми вирішили поговорити з лікарем, який професійно знається як на питаннях психоневрологічного характеру, так і на алкоголізмі. Отже, сьогоднішнім гостем редакції  газети «Неділя Закарпатські новини» є психотерапевт Василь Сливка.

– Я працюю психіатром із 1979 року. І за цей час було всяке. Але відзначу, що на початку моєї роботи на обліку було дуже мало дітей. За останні 10-15 років кількість зросла суттєво. Маємо дуже багато випадків аутизму. На це сильно вплинули соціальні фактори. Батьки їдуть на заробітки, залишаючи синів і дочок на дідусів та бабусь. Або вдома заклопотані роботою і на дітей часу не вистачає, сім’ї розпадаються… Батьки змушені заробляти, щоб вижити. Дитині ж потрібне родинне тепло, увага та ласка. Тому й починаються розлади психіки. Завжди кажу, що школа учить, а сім’я повинна виховувати. Також останнім часом дуже багато маємо гіперактивних дітей. Плюс їх зомбують телевізор та Інтернет, де вони бачать насилля, такі ігри, як «Синій кит», та багато іншого не надто позитивного.

 zakarpatpost.net