Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

5 червня у Закарпатській обласній філармонії пройде великий концерт заслуженого академічного Закарпатського народного хору разом з талановитими дітьми. Арт-проект «Зіркове майбутнє Срібної землі» проводиться в нашому краї вдруге. Його автором, ідейним натхненником та організатором є головний диригент та керівник хору Наталія ПЕТІЙ-ПОТАПЧУК. Захід пройде за інформаційної підтримки газети «Неділя Закарпатські новини».

«Торік ми провели «Зіркове майбутнє Српібної землі» вперше. Подія мала великий успіх. Найталановитіші діти виконували разом з артистами пісні з репертуару нашого колективу, – розповіла  пані Наталія. – Формат такий – співає солістка хору разом з дитиною, так само діти танцюють із нашими виконавцями».

Меседжем події є показати, що наша культура має продовження через молодь, що від дітей дорослим є чому повчитися.

В Ужгороді на Лавріщева, 18А із квартири на третьому поверсі у п’ятиповерхівці жильці відчулт сильний запах диму. Він валив, незрозуміло звідки. І це не вперше. Люди кажуть, що він там живе чоловік, який  варить собі щось дивне.

Жильці викликали рятувальників. Три автомобілі прибули для гасіння дуже оперативно, практично за 2-3 хвилини. Але зайти не могли, бо двері ніхто не відчиняв.

Відтак пожежники залізли до квартири через балкон і розбудили ґазду, який спав, щось залишивши на плиті. Пожежі, як такої, як з’ясувалося, не було. Утім зараз у всьому будинку відчувається неприємний запах гореного.

Після цього приїхала і поліція, яка й з’ясовуватиме всі обставини інциденту.

Правоохороці провели бесіду з власником житла і попередили про відповідальність.

Мешканці дуже вдячні рятувальникам, які оперативно відреагували на подію.

У Яни несамовито боліло плече. Навіть якщо б вона хотіла, не могла підвестися. Олег так шпурнув нею на підлогу, що здавалося, ніби все всередині обірвалося, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Він вимагав грошей. Казав, що якісь покидьки хочуть його вбити, тому що він їм заборгував. Яна плакала:

–  Ти ж хіба не знаєш, яка в мене мізерна зарплата? А нашій Тані потрібні нове пальто та черевички!

Таня була їхньою спільною дочкою. Але спільного життя у них так і не склалося. Олег приходив час від часу до Яни – так, ніби нічого не сталося. Ніби він не був відсутній напередодні кілька місяців. Він бачив, що Яна не має нового чоловіка, тому вважав, що безперешкодно може вриватися в її життя. Навіть якщо вона зачиняла перед ним двері. Тоді він починав бити у двері чобітьми. Знав, що жінка буде соромитися сусідів і нарешті таки знову впустить його до квартири.

Донечка взагалі не сприймала його за батька і плакала, коли він з’являвся. Він деколи хотів бути добрим і навіть простягав Тані цукерки – як якомусь цуцикові. Це були дешеві цукерки – і завжди тільки якихось 100 грамів.  Вона з дочкою з полегшенням зітхала, коли Олег нарешті таки покидав їхню маленьку квартиру.

З численними травмами дівчина змушена була звернутись до лікарів

Насилля над дітьми – проблема не сьогоднішня. На жаль, на Закарпатті досі дехто виховує синів та дочок за допомогою фізичної сили. Те, що в Європейських країнах вважається неприпустимим, для декого з закарпатців – майже норма, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Щоб слухались і боялися, а то взагалі розпустяться», – часто аргументують застосування сили проти дітей батьки. Найчастіше це стосується чоловіків. Дехто умудряється навіть вдарити дорослих доньку чи сина. І як потім можна розраховувати таким батькам на повагу дітей?

Насилля може породжувати тільки відчуженість і ненависть. Такої грані між найріднішими людьми не повинно бути, тим більше що рукоприкладство взагалі є неприпустимим у родинному колі.

Утім саме так з’ясовував стосунки з дочкою мешканець села Імстичево на Іршавщині.

24 липня минулого року близько 18.30 хвилин чоловік затіяв сварку з донькою. Після словесної перепалки він вхопив дівчину за шию, зачепивши нижню щелепу, і почав стискати. Відтак вхопив руку доньки і розбив нею скло на вікні. Нещасна отримала численні травми – у вигляді пошкодження артерії ліктьового нерву, гематоми щелепи, рани лівого передпліччя та інші.

У прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» лікар, косметолог, автор більше 150 винаходів з дерматології, естетичної медицини та лікування придатків шкіри Євген ІНДРІКСОН розповів про те, як залишатися молодим і красивим

– Як можете охарактеризувати косметичні технології нового зразка, які зараз широко рекламуються?

– Косметичні бренди – це бізнес-індустрія. Люди обов’язково піддаються впливу реклами і не надто вникають у суть. Є фірми, які використовують гормони, вони дорогі, тому й креми дорогі. Ці засоби запатентовані. А я працюю тільки з рослинами.

– Тобто крем, що розгладжує зморшки, про який постійно чути з екранів телевізорів, насправді цього не робить?

– Жоден крем світу не розгладить зморшки. Він може тільки зволожувати шкіру чи утримувати природну вологу.

Наближається сезон відпусток, і багато хто влітку планує поїхати на море. Тож де найкраще відпочити, як отримати при цьому лише позитивні враження та ще й вкластися в суму, яку планується витратити на поїздку? Саме це і з’ясовувала газета «Неділя Закарпатські новини».

Ближні сусіди

До сусідів закарпатці часто їдуть, як додому. Мова йде про Угорщину та Чехію. Найчастіше наші земляки просто сідають у автобус чи у поїзд, або за кермо власного автомобіля і не купують ніяких путівок. Це – дешевше. Однак декому хочеться спробувати всі принади туристичної путівки. У такому разі популярними є восьмиденні тури в обидві країни.

Наприклад, у Прагу таке задоволення коштує 350 доларів (9263 гривні) – 1157 гривень на добу, до Будапешту – 423 долари (11196 гривень) – 1399 гривень з людини на добу.

На що ж подивитися в Угорщині? Країна-сусідка пропонує туристам фактично те ж, що й Закарпаття – винні дегустаційні тури, термальні басейни, місцеві страви, добре знайомі майже кожному закарпатцю.

В Ужгороді проходить підготовка до останннього дзвоника. Випускники вивчають рухи і готуються танцювати останній шкільний вальс.

Репетиції відбувабються натхненно, адже дітям дуже хочеться ступити свої перші кроки в доросле життя і після 11-річного навчання нарешті попрощатися зі школою.

Останній дзвоник пролунає для них 31 травня. Відтак на одинадцятикласників чекає ще ЗНО, яке вже стартувало і 28 червня пройдуть випускні вечори.

А це свято обійдеться закарпатським батькам традиційно дорого.

Лише випускна сукня може коштувати 12-15 тисяч гривень. Звісно, можна вкластися і в 2 тисячі гривень. Це вже кому як дозволяють статки.

А в загальному, як розповіла газеті “Неділя Закарпатські новини” одна з мам, за свято потрібно заплатити приблизно 2500 – 10000 гривень з дитини, без ресторану (у залежності від того, яка школа та які примхи в батьків).

П’ятикласник Сергій Шишканинець разом з однокласниками вийшов подивитися на бурхливу річку Вича. Послизнувся ось на цьому місці – тут досі видно сліди.

Діти намагались допомогти, однак хлопчика одразу підхопила течія. Трагедія сталась на перерві між п‘ятим та шостим уроками. Сестра Сергія розповідає: хлопці часто бігали біля обриву. Доступ до гірської Вичі загороджений був вільним, стверджують школярі. Сітку встановили відразу після інциденту, повідомляє kanalsirius.tv

У  школі коментувати ситуацію відмовились.

У класі залишились речі Сергія –  куртка, телефон та портфель.

Мама хлопчика відразу кинулась на пошуки, вітчим повертається з Польщі, де працює, вдома залишилась п‘ятирічна сестричка.

Дядько хлопця приїхав на міст вниз по течії через кілька хвилин після нещасного випадку, йому подзвонила сестра Сергія.

Тіло хлопчикуа сьогодні вранці знайшщли рятувальники.

Унікальний Боздоський парк є домівкою для багатьох – як для безхатченків, так і для диких та домашніх тварин.

Там часом можна помітити собак, які залишись без домівки. Усі вони є мирними і залюбки контактують із дітьми.

Крім того, бачили там ужгородці і лисицю, і косуль, і білочок і чимало рідкісних птахів.

Але чи не найбільше у Боздоському парку котів.

Серед чотирилапих є як домашні, які живуть у будинках неподалік, так і ті, від кого господарі позбулися.

Таке собі котяче царство нерідко розважається на деревах, цуплячи від пернатих відкладені ними яйця та маленьких пташенят.

Хто часто буває у парку, знає багатьох чотирилапих. Вони підходять, приймають їжу і знову зникають у заростях.

А нещодавно там з’явився великий товстий чорний кіт. Він часто сидить на зруйнованому старому павільйоні і спостерігає за людьми.

Учора в Києві відкрився одинадцятий форум iForum 2019, у роботі якого взяв участь і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Гостем форуму був Володимир Зеленський. Говорив він переважно про новітні технології, про те, що ми всі разом повинні змінювати Україну.

Серед цікавих месенжів, які звучали на форумі інформаційних технологій була теза про контроль чиновників. Це означає, що люди повинні знати про чиновника все. І не лише про нього, але й про його родину. Мова йшла передусім про доходи. Але не тільки.

Це пропонується запровадити для того, аби покінчити з чиновницьким свавіллям та корупцією.

Але для цього потрібно створити рейтинг чиновників, у якому буде дуже точно і ясно видно, хто відпрацьовує свою зарплату, а хто – ні. Отже, якщо працівник працює погано — його пропонується звільнити, якщо ж добре – преміювати.

Таким чином неефективні чиновники підуть з посад і працюватимуть тільки ті, хто справді зможе показати якісну та чесну роботу.

 zakarpatpost.net