АНОНС. Рештки кісток людей та загадкові замуровані вікна в Ужгороді

Що приховують радванські руїни костелу Яна Непомуцького

Є в Ужгороді, в мікрорайоні Радванка, цікава пам’ятка – руїни церкви ХVII століття. На краю радванського цвинтаря, на розі вулиць Гранітної і Стефаника, практично над урвищем збереглися кам’яні залишки римо-католицького Свято-Троїцького костелу, відомого також під назвою святого Яна Непомуцького, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Ще в першій половині XX сторіччя церква була діючою та в хорошому стані. Як виглядав костел до знищення, можна побачити на світлині 1930 року. Зокрема в працях краєзнавця Людвіга Філіпа зазначено, що храм на цій території був освячений 1640. Є й згадка про те, що церква не раз за свою історію суттєво руйнувалася, та її щоразу відновлювали.

Місцеві краєзнавці припускають, що останнє суттєве руйнування, коли стіни на костелі пішли тріщинами, трапилося під час підривних робіт на кар’єрі, що розташований поруч. Кар’єр із видобутку андезиту працював із 50-х до кінця 70-х років минулого сторіччя. Закриття костелу в радянський період посприяло його повній руйнації.

Ще два роки тому на стіні руїн була табличка з написом про те, що це готична церква XIII ст. Напис прибрали, очевидно, щоб не вводити в оману відвідувачів. Бо найвірогідніше йдеться про пам’ятку ХVII ст.

Нині впритул до стін церкви розташовані могили діючого радванського цвинтаря. Скульптура Яна Непомуцького, що прикрашала одну зі стін, давно скинута з п’єдесталу і лежить просто неба. Всередині будівлі чітко видно масивні кам’яні стіни з невеликими отворами, частини арки та вхід під землю…

Улітку 2018 року тут проводили розкопки студенти та викладачі факультету історії Ужгородського національного університету, дослідивши приблизно 15 квадратних метрів площі. Територію всередині і зовні очистили від рослинності та розкопали землю завглибшки майже 3 метри.

Чи цей об’єкт складний з погляду розкопок? Чи є ця пам’ятка унікальною для Ужгорода? Наскільки споруда в критичному стані?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 17 травня.

zakarpatpost.net