Ужгородські озера: зона відпочинку чи зона небезпеки

Період пікніків уже триває, а от до сезону купань залишилися лічені дні. Щойно дозволить температура повітря, ужгородці вирушають на відпочинок до водойм на околицях міста, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Неділя» провела візуальну ревізію в протилежних частинах міста двох ужгородських озер, де полюбляють відпочивати люди, щоб подивитися, чи готові ці місця до літнього сезону. Отже, ми побували на Чорних озерах по вулиці Єньковській (бічна вулиця наприкінці Загорської) та ужгородському кар’єрі поблизу об’їзної дороги. Одразу зазначимо: обидва озера офіційно не є зонами відпочинку. Попри це ужгородці відпочивають тут роками.

Чорні озера смороду

Перше місце інспекції – так звані Чорні озера. Це кілька водойм різного розміру, що розташовані в західній частині Ужгорода. Мікрорайон, що розкинувся впритул до українсько-словацького кордону, нині активно розбудовують багатоповерхівками, котеджами, приватними обійстями.

Водойми тут утворилися після роботи глиняного кар’єру. Звідки така назва  – достеменно не відомо. Вірогідно, що від кольору плеса, поверхня води на вигляд дійсно темна. Найбільш відкрите для огляду та відоме те, що розташоване по вулиці Єньковській, – дике, необлаштоване, заросле очеретом. Тут часто можна побачити лебедів. Одного такого ми помітили й у травні. І все б нічого, та крім «дикості» озера тут занадто помітна присутність людини: вздовж берегів та найближчої території – купи сміття, не тільки побутового, а й будівельного. Серед мотлоху є меблі, іграшки, ковдри, одяг. Очевидно, що сміття сюди привезли спеціально.

Ми побували на Чорних озерах у вихідні, коли після дощових днів ужгородці вперше змогли вийти на природу. Світлини, на щастя, не передають смороду, який стояв над озером та навколишніми територіями. Температура вище 20 градусів, сонячно, побутове сміття і туалети, які влаштували на берегах озера люди, – усе це тільки посилювало неприємний запах. Озеро не чистять, водорості й очерет гниють і смердять. Тут не плавають, тільки відпочивають на берегах.

Незважаючи на це, ми зустріли тут дев’ятьох рибалок та родину, яка смажила шашлик. Шашлик у повному смороді!

Багаторічна альтернатива аквапаркам

Друге місце інспекції – ужгородський кар’єр, що розташований в мікрорайоні Радванка. Озеро тут утворилося після того, як із глибин землі з 50-х до кінця 70-х років минулого століття вибирали андезитовий камінь. Викопана яма з часом заповнилася ґрунтовими водами, утворивши водойму. Це місце й облюбували ужгородці, які десятками років ходять сюди плавати та засмагати. Роботи на кар’єрі завершили в 1979 році, тож цьогоріч маємо ювілей – 40 років існування неофіційної зони відпочинку. Це дешева альтернатива аквапаркам у межах міста. Тут плавають ті, хто почувається вільно на воді. За різними даними завглибшки озеро до 20 метрів. І чим далі від берега, тим вода холодніша, навіть у спекотні дні.

Береги кар’єру очищені від сміття і вигляд згори на озеро справляє гарне враження. Утім сліди людини тут помітні, якщо дійти до кінця озера чи обійти кар’єр згори зі сторони об’їзної дороги або через вулицю Стефаника. Безпосередньо біля берега подалі від очей відпочивальників зібрана купа пластикового непотребу. Є тут і табличка-засторога: «Підтримуйте чистоту – вам завтра тут відпочивати». А згори – купи будівельного сміття, звезеного сюди, як і на Чорні озера, спеціально.

«Кірпічка» – для качок і лебедів

У межах Ужгорода є ще одне озеро – народна назва «Кірпічка» (походить від цегляного заводу, який колись працював поряд). Розташоване воно за спорткомплексом «Юність» поблизу 12-ї і 15-ї шкіл міста. Останні роки активні ужгородці борються за те, щоб територія озера та навколишні землі залишалися місцем відпочинку і не були забудовані. «Кірпічку» облюбували птахи, зокрема качки та лебеді.

І ще раз нагадаємо: жодне з трьох озер не є офіційно визначеним та облаштованим місцем для відпочинку, а тим паче купання. Тож відпочивати тут – виключне бажання ужгородців і їхня особиста відповідальність.

Фото автора

Тетяна ЛЕШКО, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net