Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 25 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді на стінах можна побачити живі картини.

Одним із них є вхід до дигустаційної зали Шардоне на вулиці Волошина навпроти римо-католицького костелу святого Юрія.

Створила живописнее полотно на фасаді художниця Наталія Хухра.

Робота просто гіганських розмірів.

Вона чудово відтворює закарпатський колорит і душу самого Ужгорода.

Зелень, віиноград, будинки та розкішна природа. Саме таким мисткиня побачила наш край. Таким його бачать і туристи.

Тож хочеться, аби в столиці Закарпаття подібних рукотворних див було більше. Адже вони є справжньою окрасою міста.

Домашньої тиранії на Закарпатті дуже багато. Далеко не завжди жінки заявляють про побиття, бо бояться, що скажуть інші, а якщо і викликають право-охоронців, то на суді часто просять помилувати свого кривдника, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Зрозуміти таку поведінку важко, адже вони самі мають бути зацікавлені в тому, аби ката було належним чином притягнуто до відповідальності, тож про яке помилування може йти мова?

Виходить, що жінки самі себе не поважають, от через це й стають жертвами в руках фізично сильніших від себе благовірних.

Подібний інцидент трапився торік у Вишкові Хустського району.

У родині Олени та Степана виник конфлікт. Скоріш за все, не перший і не останній. Сварилося подружжя в кімнаті будинку. Раптом чоловік схопив дружину однією рукою за волосся, іншою за горло, нагнув її до колін та зовнішнім ребром правої руки, оскільки є інвалідом 3 групи (відсутні три пальці правої руки), вдарив три рази по ребрах.

Оскільки у жінки були зламані ребра, довелося звернутись до медиків, а відтак про подію стало відомо правоохоронцям.

За ганебний вчинок чоловікові довелося постати перед судом.

Сьогодні в Києві закарпатці вітають із Днем ангела очільника Православної церкви України
Епіфанія.

У складі делегації перебуває і єпископ Ужгородський та Закарпатський Варсонофій.

Побував на святкуванні і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Урочистості проходять у Михайлівському соборі.

Наразі богослужіння триває.

На нього зібралися єпископи та священики з усієї України. Вірян також дуже багато.

Президент України Володимир Зеленський оголосив особливий режим, підписавши указ про невідкладні заходи з ліквідації наслідків страшного удару стихії на Закарпатті.

Відзначається, що після рясних опадів на території західних областей і великого підтоплення територій, найбільш складна ситуація залишається на Закарпатті та Прикарпатті, пише Today.ua

Там стихія зачепила 94 населених пункти, було підтоплено понад 1800 житлових будинків, пошкоджено 14 км берегоукріплень та понад 950 будівель і споруд. Зараз вода помалу починає спадати. В Івано-Франківській області все ще підтоплено 27 дворів. На Закарпатті у воді залишаються 153 подвір’я, у 90 житлових будинках вода стоїть у підвалах.

28-річний мешканець Мукачева загинув на місці.

Як розповіли Mukachevo.net в поліції Закарпаття, трагедія сталася о 11:11 на залізничному вокзалі Мукачева.

Мешканець Мукачева, 1991 року народження, потрапив під потяг “Київ — Ужгород”. Чоловік загинув на місці.

Наразі правоохоронці з’ясовують всі обставини трагедії та опитують свідків.

Період пікніків уже триває, а от до сезону купань залишилися лічені дні. Щойно дозволить температура повітря, ужгородці вирушають на відпочинок до водойм на околицях міста, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Неділя» провела візуальну ревізію в протилежних частинах міста двох ужгородських озер, де полюбляють відпочивати люди, щоб подивитися, чи готові ці місця до літнього сезону. Отже, ми побували на Чорних озерах по вулиці Єньковській (бічна вулиця наприкінці Загорської) та ужгородському кар’єрі поблизу об’їзної дороги. Одразу зазначимо: обидва озера офіційно не є зонами відпочинку. Попри це ужгородці відпочивають тут роками.

Чорні озера смороду

Перше місце інспекції – так звані Чорні озера. Це кілька водойм різного розміру, що розташовані в західній частині Ужгорода. Мікрорайон, що розкинувся впритул до українсько-словацького кордону, нині активно розбудовують багатоповерхівками, котеджами, приватними обійстями.

Водойми тут утворилися після роботи глиняного кар’єру. Звідки така назва  – достеменно не відомо. Вірогідно, що від кольору плеса, поверхня води на вигляд дійсно темна. Найбільш відкрите для огляду та відоме те, що розташоване по вулиці Єньковській, – дике, необлаштоване, заросле очеретом. Тут часто можна побачити лебедів. Одного такого ми помітили й у травні. І все б нічого, та крім «дикості» озера тут занадто помітна присутність людини: вздовж берегів та найближчої території – купи сміття, не тільки побутового, а й будівельного. Серед мотлоху є меблі, іграшки, ковдри, одяг. Очевидно, що сміття сюди привезли спеціально.

Цими днями провели ексгумацію тіла вбитої у травні 2018 року поліцейської з Берегівщини Катерини Карнаухової.

Наразі судмедексперти завершили роботу. Експертизу проводили впродовж восьми годин у Берегові столичні фахівці.

Домоглася цього акдвокат потерпілої Наталія Дубчак.

Саме дослідження проведуть у Києві, а результати стануть відомі впродовж місяця.

Нині поховали хлопчика, що потонув під часм паводку.

Нікого з педагогів не відсторонили, повідомили у Воловецькій школі

Тіло хлопця, який 23 травня впав у річку, знайшли вчора вранці о 8:40 на 3 км нижче за течією від місця, де він впав. Обставини загибелі з’ясовує поліція.

Через коріння води, кажуть рятувальники, його не помітили одразу. Лише коли рівеень води впав покукова група помітила руку дитини.

У Воловецькій школі, де навчався Сергій, влаштували хвилину мовчання, але внутрішньої перевірки не проводять, нікого з педагогів не відсторонили.

На Закарпатті залишаються підтопленими 153 дворогосподарства, 90 підвалів і близько 500 гектарів угідь

У Боржаві вода повільно спадає, а в Латориці й Тисі очікується підйом на 4 – 7 метрів

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Паводкова ситуація на Закарпатті починає покращується. Рівень води в басейні Ужа помітно знизився, а в низинній течії Боржави (Іршавський і Виноградівський райони) починає спадати.

zakarpatpost.net