Як проста купівля закарпатцями кулька може призвести до смерті і самознищення

Чи знаєте ви, що щороку в світі виготовляється 5 трильйонів поліетиленових пакетів, 160 тисяч використовується щосекунди, а період їхнього розпаду триває тисячу років.

А чи чули ви, що вторинній обробці піддаються всього 1-3 відсотки пакетів? При цьому коли вони починають розпадатися, отруюють рослини. А ще через них щорічно гине 1 млн птахів, 100 тисяч  морських тварин і 300 тис. тонн сміття в пакетах скидаються в Світовий океан. При цьому тварини часто з’їдають їх, плутаючи з їжею, заплутуються в них і помирають.

На сьогодні у більш ніж 40 країн світу заборонено або обмежено продаж і використання поліетиленових пакетів. На Закарпатті ця проблема також особливо гостра. Адже скільки їх у лісах, у ріках та гірських джерелах.

Це серйозно впливає на екологічну ситуацію та забруднює довкілля.

Тому сьогодні в Києві під міською державною адміністрацією відбувся екологічний флешмоб «Марш кульків».

Волонтери-екозахисники показали, як надмірне використання поліетилену шкодить усьому живому на планеті, у тому числі людям і закликали відмовитися від використання целофану на користь паперових пакетів чи торбинок.

Учасником акції став і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Організовано було флешмоб дуже цікаво. На Хрещатику встановили імпровізований басейн із целофаном. Там могли бавитись діти, а заодно вони починали усвідомлювати, яку шкоду може завдати поліетилен. Також целофаном нарядили дерева, що дуже нагадувало ситуацію на Закарпатті після паводку, коли велика вода наносить із гір сміття і рослини справді ніби навмисне наряджені целофаном. Крім того, привертав увагу  намет з плакатом “Рятуємо світ від пластикових кульків”, маючи на увазі експлуатацію поліетилену у побуті, а також іграшковий тигр, обмотаний целофаном, що символізувало про те, як людина своєю діяльністю вбиває все живе довкола і одночасно знищує себе саму.

Подібні флешмоби варто проводити і в нашому краї, адже закарпатці також повинні усвідомлено підходити до того, від чого поступово відмовляються в усьому світі. Якщо не берегти довкілля, природа потім мститься різними катаклізмами і очевидцями цього ми були зовсім недавно.

zakarpatpost.net