Що роблять американські квіти на закарпатських плотах

На Закарпатті цвіте рослина, яка може отруїти, або зцілити. А ще її квіти разом живуть і помирають.

Жимолость відома переважно як декоративний чагарник. Хоча вона має їстівні ягоди ‒ справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, зокрема, селену.

Загалом існує близько 190 видів цієї рослини, батьківщиною якої є Америка, але всі вони діляться на два типи. Один з них-їстівний садовий. Другий-отруйний дикий. Дикі кущі ще називають вовчою ягодою. Упізнати його просто-по кулястих плодах. Вони червоні, чорні або помаранчеві. Споживати їх не можна. Інша справа-садова жимолость. Це дуже корисна ягода темно-синього кольору. Її витягнута форма віддалено нагадує сливу. Японці звуть ці плоди ягодами здоров’я.

На Закарпатті зустрічається жимолость як декоративна, так і дика. Тому важливо вміти розрізнити кущі, аби не наїстися отруйних ягід.

Сам цвіт жимолості називають квіткою закоханих, оскільки дві суміжні квіточки зацвітають разом, а також разом живуть і помирають. Вони мають приємний запах і цвітуть практично все літо. Квіти можуть бути різного кольору і вони виглядають дуже гарно у садах. Ці рослини в’ються і створюють собою живу огорожу.

Ягоди жимолості здатні зміцнювати імунітет, допомагати організму в боротьбі з різного роду захворюваннями. Їх рекомендують вживати при фізичному чи розумовому виснаженні, погіршенні та відсутності апетиту, при лихоманках, при набряках різного походження. Ця рослина володіє очищуючою дією, здатна сповільнювати процес старіння, відновлює пружність шкіри, надає їй свіжого і здорового вигляду.

zakarpatpost.net