У вас поганий зір? Вихід є! Ви назавжди забудете про окуляри!

Якщо у вас поганий зір, то це не обов’язково окуляри чи операція. Такого принципу дотримується Маркіян Ковальчук, лікар-офтальмолог Західного регіонального центру лазерної мікрохірургії ока, Львівської обласної клінічної лікарні. Методика лікування, яку він практикує, ламає шаблони і допомагає людям.

– Переважно працюю з рефракційними захворюваннями дорослих та дітей – оглядаю від народження до 103-х років (сміється). Основні напрямки роботи: міопія, гіперметропія, астигматизм…. – 

– Лікарю, чи можна зупинити короткозорість у школярів?

– Можна зупинити, а також повністю виправити. Над цим слід працювати й розраховувати на хороший результат. Проте всі випадки індивідуальні. Зі своєї практики зазначу, що у більшості випадків ми виправляємо зір терапевтичними шляхами, без хірургії.

– І без окулярів…

– Окуляри – це допоміжний предмет, який повинен допомагати в конкретних ситуаціях. Наприклад, коли, дитина не бачить, а лише через лінзу, коли зір слабенький. І щоби розв’язати цю проблему, на жаль, дуже часто окуляри призначають для постійного носіння. Але я не є прихильником цього. Звичайно, їх необхідно носити, якщо це стосується людини за кермом і безпеки руху – тоді це виправдано. Водночас, не можна казати: «вам нічого не допоможе!» І вчепити окуляри. Потрібно боротися різними методами. Якщо  нічого не робити – точно втратиш зір. Окуляри не лікують, це не інакше як протези. Коли з’явилась проблема із зором, це не означає, що до кінця життя доведеться носити окуляри. Важливо знати, що це можна виправити! Якщо людина ходитиме в окулярах постійно, а не в період, коли це необхідно, лінзах чи зробить лазерну корекцію, це не вправить зір, не лікує. Окрім цього досить багато вирішує вчасне звернення до офтальмолога, лікування. Якщо дитина приходить із зором  «– 0,5» чи «– 1», то необхідно провести це курс-два і дитина бачитиме 100%, вона виправить зір! А коли  «– 5» чи «– 10», то повернути зір буде проблематично, тоді необхідний тривалий час лікування. Зашкодити ця методика не може, оскільки немає механізмів пошкодження. Це фізіотерапевтична процедура, під час якої не проводяться хірургічне втручання чи інші незворотні процеси. Процес здійснюється безболісно, це особливо важливо для дітей. Жодних ін’єкцій чи крапель. Як і при огляді – не використовую медичних препаратів для розширення зіниць.

– Тобто проблеми із зором вирішуєте без хірургічного, лазерного втручання… 

– Якщо традиційні методи лікування не дають бажаного результату, а лише погіршення, то потрібно їх змінювати. Як казав відомий офтальмолог, професор Володимир Філатов: «Правий той, хто вилікував!»

У своїй практиці користуюсь методикою, яка базується на дослідженнях та напрацюваннях Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова в Одесі. А також методикою, яку практикують у Київському Центрі  мікрохірургії ока. Я єдиний офтальмолог, що практикую ці методики на теренах Західної України. Також використовую власні напрацювання, удосконалені методики, адже в офтальмології працюю 12 років.

Оцінка даних, збір анамнезу, спілкування із пацієнтом щодо його захворювання, обстеження очного дна – це повинна проводити одна людина. Мені, скажімо, медична сестра у цьому не допомагає. Щоби отримати повну, вичерпну інформацію необхідно це робити самому, особливо.

– Скільки часу може тривати лікування?

– Все індивідуально. Якщо випадок не складний і можна виправити зір за допомогою устаткування, він буде нетривалим, а результат – відновлення зору. Якщо варіант запущений: є зміна очного дна, великі діоптрії, тоді лікування буде тривалим і передбачити результат складно. У середньому курс лікування передбачає 14 сеансів і що півроку необхідне повторення курсу, поки зір повністю відновиться. Адже, якщо його запустити, тобто провести один курс, але не здійснити наступного, то зір може повернутися до рівня, з яким звернувся пацієнт. Контроль проводиться кожні два-три місяці, півроку, залежить від стану пацієнта.

– Які захворювання найчастіше діагностуєте у дітей? 

– Міопія, гіперметропія, астигматизм – це три основні захворювання у дітей та підлітків. Як правило вони з’являються внаслідок трьох причин: перше, «класика», – це смартфони. Діти з них не «вилазять» і результат, на жаль, дуже поганий. Друге, це навчання при настільних лампах, які мають енергоощадні лампочки, ЛЕД, діоди… За моїми спостереженнями вони також негативно впливають на зір дитини. Найкращий варіант – це лампа розжарювання «шістдесятка», вона дає достатні показники освітлюваності та не впливає на зір. Якщо загальне фонове світло може горіти будь-яке, то настільній лампі, коли дитина читає, пише – повинна при звичайній прозорій лампочці розжарювання. Третя причина: неправильне користування комп’ютером. Сам комп’ютер зір не псує, а тривале споглядання в одну точку – так. Необхідно хоча б раз на півгодини зробити перерву. Телевізор, до речі, зір не псує. Звертаються також із кон’юнктивітами, запальними процесами загального характеру.

– А у дорослих?

– Це погіршення зору з віком, вікова макулярна дегенерація, зокрема, глаукома та катаракта – таких пацієнтів консультую і скеровую до хірургів, яким довіряю.

– Чи є характерною для захворювань очей сезонність?

– Алергічні прояви, спричинені цвітінням. Оскільки прийом пацієнтів у Червонограді проводжу раз у три тижні та планові додаткові дні, то із такими станами як правило звертаються до міських офтальмологів.

– Виїзні консультації та лікування у Мукачеві Закарпатської області ви проводите вже другий рік…

– До мене на прийом до Львова приїжджала велика кількість пацієнтів з Ужгорода, Мукачева, Хуста, Тячева, Берегова, Міжгір’я, Рахова, Сваляви, Воловця та інших населених пунктів вашої області. Виїзні прийоми також здійснюю у Миколаєві, Золочеві, Самбір, у Славуті Хмельницької області, Ратному на Волині і Мукачево на Закарпатті. У Мукачеві прийом проводжу у нашій Закарпатській філії за адресою: вул. Духновича, 14 (за попереднім записом по телефону: (066) 143-59-77. Західноукраїнський регіональний центр лазерної мікрохірургії ока, філіал №8 м. Мукачево,  Ліц. АГ № 600502 від 17.05.2012 р. МОЗУ.

– Дякую

zakarpatpost.net