5 важливих кроків, про які треба занати закарпатцям перед поїздкою на заробітки

Тетяна Проскурняк, яка проживає та працює в Італії, розповіла 5 кроків, про які варто пам’ятати під час еміграції в Італію чи іншу країну.

“Не можу втриматися, щоб не згадати відомий анекдот, що присутній на багатьох емігрантських сайтах. Дуже вже він підходить для сьогоднішньої теми, пише gazeta.ua.

Так от, один чоловік, що прожив праведне життя, потрапляє до раю. Після двох-трьох тижнів перебування починає нудьгувати і звертається до Бога: “Господи, я все життя думав тільки про роботу, в той час як інші жили в своє задоволення. Дай мені хоч після смерті подивитися як мучаться ті грішники, відпусти мене в пекло на один день”. Бог вислухав і відпустив його. Потрапляє чоловік у пекло, а там весело, всі сміються, танцюють, випивають. Повернувся він до раю, та через деякий час знову просить: “Чи не можна повторити подорож?” Бог знову його відпустив.

Втретє чоловік попросив відпустити його назавжди. Як тільки переступив поріг пекла, чорти схопили його і потягли смажити на вогні. “Господи, за що? Адже раніше все було так чудово?” На що Бог відповів: “А чого ти дивуєшся? Одне діло – туризм, зовсім інше – еміграція. Мораль зрозуміла. Якщо ви зібралися на заробітки за кордон – це серйозний крок і готуватися до нього треба відповідно” – пише у своєму блогу Тетяна Проскурняк.

Зберіть інформацію

“Що вам відомо про Італію взагалі і про заробітки зокрема? Говоріть з людьми, вступайте в емігрантські групи в соцмережах, приймайте участь у форумах по еміграції, не обмежуйтеся однією думкою. Аргумент “мені Галя розповіла” або “на altromenu.com так написано” не витримують критики. Одна людина може помилятися або свідомо говорити неправду, всі разом – навряд чи”.

Відкидайте протизаконні дії

“Не починайте свій шлях “не з тієї ноги”. Уже того, що ви користуєтеся безвізом для роботи або відкриваєте візу з однією метою, а їдете – зовсім з іншою і до іншої країни вам вистачить позаочі. Не погіршуйте своє і без того хитке становище підробленим паспортом, фальшивою візою, переїздом кордону в багажнику і т. д. Ця дикість залишилася в минулому десятилітті і краще, якщо не повернеться ніколи. Поговоріть з людьми, які часто їздять за межі країни, дізнайтеся, як вести себе на кордоні, особливо якщо їдете вперше. Поспілкуйтеся з водіями, що займаються міжнародними перевезеннями, але пам’ятайте, що вони – особи зацікавлені”.

Забезпечте свій тил

“Самотужки вам не впоратися. Як би ретельно ви не готувалися до від’їзду, вирішити всі наявні проблеми не вдасться. Частина з них, а також нові питання, що виникнуть у майбутньому, доведеться довірити комусь іншому. Можливо, є сенс залишити доручення на ведення ваших справ довіреній особі. До того ж рано чи пізно (краще рано, звичайно) ви почнете заробляти і пересилати гроші. Відповідно хтось повинен ними розпоряджатися. Хто це буде? Чоловік? Батьки? Діти? Друзі? Ваш вибір в змозі спровокувати чималі тертя в сім’ї і часто приймається найпростіше і неправильне рішення “там видно буде”. До речі, аналогічна відповідь, як правило, дається по більшості пунктів цього та попереднього дописів”.

Максимально організуйте переїзд

“Домовтеся хто, коли і де вас зустрічатиме. Узгодьте це з перевізником заздалегідь. Запишіть назву пункту призначення, напередодні від’їзду зіздвоніться і переконайтеся, що водій вас довезе, а друзі – зустрінуть. Постарайтеся роздобути хоча б кілька телефонних номерів інших знайомих на непередбачений випадок. У жодному разі не вирушайте в дорогу без грошей. Дуже добре, якщо друзі або родичі погодилися оплатити ваш переїзд і підтримати на перший час, але відправлятися в далеку дорогу з порожніми кишенями щонайменше несерйозно. І попросіть кого-небудь купити і переслати вам телефонний номер. Це нескладно і недорого, зате ви зможете відразу після перетину італійського кордону зв’язатися з потрібною людиною”.

Збирайте не валізи, а сумку

“Беріть тільки найнеобхідніше! Кількість одягу має відповідати меті, зазначеній у вашій візі чи запрошенні. Якщо у вас мультивіза по бізнесу і на кордоні ви кажете, що збираєтеся повернутися через два дні, то величезна щільно напхана одягом валіза з десятьма парами нижньої білизни може викликати питання. А про “туристку”, що їде на курорт у Грецію з зимовим пальто і чобітьми у валізі взагалі не варто говорити. До речі, в будь-якому випадку у вас має бути при собі достатня кількість грошей для пред’явлення на митниці, якщо буде потрібно. Не забудьте документи: паспорт, запрошення, страхування та інші “дрібниці”.

zakarpatpost.net