Ландшафтний дизайнер із Ужгорода розповіла про забобони закарпатців на рослини

Усі ми є частинкою природи і кожному хочеться мати вдома бодай  маленький живий куточок. Нехай це будуть кімнатні рослини, але все ж, вони випромінюють енергію лісу, в якому колись жила первісна людина. Звичайно, якщо ми мешкаємо у приватному будинку, де є вдосталь території, біля себе можна облаштувати цілий Едемський сад. А як бути тим, хто живе у квартирі. Виявляється, створити красу можна і на маленькому клаптику перед вікном. Навіть на балконі.

А як – знає  ландшафтний дизайнер Сніжана БОЙКАС. У прес-центрі закарпатської газети «Неділя Закарпатські новини» вона розповіла про дива перетворення захаращеної ділянки на справжній шедевр.

На Закарпатті існує забобон щодо ялинок, мовляв, то символ самотності і рости біля хати вони не повинні…

На Закарпатті фактично таких забобонів на рослини немає, вони є переважно у мешканців інших областей. Наприклад, на Львівщині не можна висаджувати туї, мовляв вони мають рости лише на кладовищі. На рахунок ялин теж у окремих куточках держави є забобони. Так, дехто каже, що вони символізують самотність людини, але все це – дурниці.

Без яких елементів дизайну не обійтися на ділянці?

Без архітектурних форм неможливий жоден стиль ландшафтного дизайну. Також без доріжок, газону і, звісно ж, без рослин. Як тільки все це буде виконано, ділянка відразу матиме зовсім інший вигляд. На ній вже буде приємно знаходитись. Дуже гарно виглядає альтанка, якісь підпорні стінки, штучні водойми.

Про що просять найчастіше закарпатці?

Останнім часом  просять зробити ландшафтний дизайн з мінімальним доглядом за ділянкою. Для цього  настилається ландшафтна плівка, щоб не потрібно було прополювати потім бур’яни, площа  засипається камінцями, висаджується більше хвойних рослин, адже квітучі потрібно часто обрізати.  Також полив має бути автоматичним або крапельним. Тобто, людям потрібно щось таке, аби  на перспективу вони  мали якомога менше догляду за  територією.

zakarpatpost.net