Пачка масла майже 200 грн – наша землячка про життя в Китаї

У Китаї не прийнято та небезпечно критикувати владу. Дуже поширені доноси, заблоковані соцмережі.

Про це розповідає Ірина Кейс зі Славутича, яка два роки тому виїхала у Китай. Через київське агентство знайшла роботу з офіційною робочою візою — викладачем в університеті. Стартова зарплата – $700, передає Сегодня.

“70% наших співвітчизників працюють в Китаї викладачами англійської, – каже Ірина. – 10% – приїздять вчити китайську і залишаються працювати.

Вигідний бізнес – супровід шоп-туристів на підприємства, ринки, ярмарки. Більшість працюють нелегально, по бізнес-візі, бо робочу отримати дуже складно. А громадянство – взагалі нереально: навіть після весілля з китайцем, дівчина отримує подружню візу. Її треба оновлювати кожні 10 років. Моя робоча віза гарантує навіть медстраховку від роботодавця. яка покриває 80% витрат при лікуванні”.

Зараз Ірина працює в Гуанчжоу – третьому за величиною мегаполісі Піднебесної.

“Моя зарплата більше 2 тисяч доларів, я викладаю англійську. Оренда квартири з двома спальнями обходиться в 500 доларів на місяць. Ціни на купівлю житла – космічні: 300 тис. доларів за найменшу квартиру. Морепродукти і овочі тут дешеві, а ось звична молочка дорога. Пачка вершкового масла – 7 доларів, 200 грам сиру – 10 доларів, та й на смак вони не ті”.

zakarpatpost.net