Закарпатський гастроентеролог розповіла, до чого призводить любов закарпатців до ліків

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Вам, як нікому іншому, має бути відомий вплив від вживання людьми ліків. Зараз медикаменти рекламують всюди, де лише можна і закарпатці активно лікуються, самі собі виписують препарати, купують їх і чекають дива.

Часто таке трапляється, що закарпатці купують ліки і неконтрольовано вживають їх і потім завдають організму ще більшої шкоди. В основному це ліки з групи нестероїдних протизапальних препаратів (знеболюючі, жарознижуючі). Якщо людині, наприклад, раз допомогло знеболююче, потім вона вже не питає лікаря, іде й купує його. Таку групу препаратів та і взагалом лікарські препарати без призначення лікаря постійно приймати не можна, лише протягом якогось певного часу, або в комбінації з медичними засобами, які мінімізують побічну дію вище вказаних груп препаратів. Тобто від вживання медикаментів у людей бували і ерозії, і виразки шлунку, дванадцятипалої кишки та НПЗП- гастропатії.

Останнім часом стали дуже популярними біодобавки. Чи справді вони такі невинні? Чи корисні?

Почну з того, що біодобавки – це не є лікарський засіб в розумінні Закону України  „Про лікарські засоби”. Не всі БАДи є неефективними. Дуже велику частку з них люди приймають необгрунтовано, а не тому, що це їм потрібно.При потребі їх можна вживати. А загалом як БАД можуть продавати їжу, компонент їжі, яку потрібно вживати з їжею заради певної користі для здоров’я. Для прикладу,це хондропротектори, омега 3 та ін.Попри те, що БАДи дуже популярні, існує обмежена кількість науково- обгрунтованих доказів їх користі для здоров’я. Тобто ефективність більшості біодобавок не підтверджена жодними клінічними дослідженнями.

Але в нас як буває… хтось почув, що знайомому, родичу, другу це допомогло, починає і сам приймати.  Та іншій людині це може бути зайвим для організму. Біодобавки можуть бути корисні для людей з певними медичними показами, які має визначити лише лікар. До того ж ніяка біологічно активна добавка не може замінити натуральний продукт, правильне збалансоване харчування. Тому першочергово ми маємо споживати якісні продукти, багаті вітамінами, мікро- та макроелементами. І тільки тоді можна говорити про біологічно-активні добавки і то тільки в такому випадку, якщо їх призначить лікар.

zakarpatpost.net