В Ужгороді замуровують котів у підвалах. Зоозахисники закликають підписати петицію

Автором петиції виступив Чепига Руслан Володимирович.

У електронному зверненні йдеться про те, що в Ужгороді все частіше замуровують котів у підвалах, тож їх потрібно захистити.

Називається петиція “Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Ужгород”.

Підписати її можна тут.

Для ознайомлення текст звернення подаємо без змін і закликаємо всіх підтримати ужгородських безпритульних чотирилапих.

“Останнім часом у нашому місті спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження, необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Ужгорода та заборонити їх безпричинні жорстокі вбивства. Взявши за приклад практику м.Львова, м.Києва, м.Одеси та інших європейських міст, слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природньої дератизації – знищення гризунів, що є рознощиками багатьох інфекцій. Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної стерилізації, вакцинації, реєстрації ,облаштування домівок та доступних поїлок, – наголошує автор. – Що потрібно зробити?

Відповідним рішенням міської ради проголосити котів співмешканцями Ужгороду – повноправними вільними жителями, частиною екосистеми міста Ужгорода.

Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкової території, зробити
відповідні доповнення до повноважень.

Ужгород – повинен стати справжнім гуманним містом з європейськими цінностями !

Пропонований проект рішення Про заходи захисту котів
від жорстокого поводження на території Ужгородської міської ради

З метою забезпечення реалізації у м. Ужгороді Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“

Ужгородська міська рада повинна вирішити:

1. Заборонити вилов безпритульних котів на території м. Ужгорода, за винятком:

1.1. Необхідності вжиття заходів регулювання чисельності
безпритульних котів у м.Ужгород способом стерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою перевлаштування їх до нових власників із залученням представників громадських обʼєднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження.

1.2. Обставин, що створюють загрозу життю, здоровʼю та безпеці людей з метою карантинування для підтвердження чи спростування антропозооносних захворювань, яке надає ветеринарний лікар відповідною письмовою довідкою встановленої форми.

2. Відповідальним особам, які в структурах житлово-експлуатаційних підприємств (комунальних, ОСББ) чи організацій всіх форм власності уповноважені забезпечувати дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, запобігати ненавмисній і навмисній ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця перебування та позбавляє її опіки представників громадських обʼєднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження), що може загрожувати їм загибеллю.

3. Відділу житлово-комунального господарства та транспорту:

3.1. Забезпечити регулювання чисельності котів у м. Ужгород шляхом стерилізації з їх обовʼязковою вакцинацією та відповідною візуальною ідентифікацією за рахунок позабюджетних коштів та коштів, передбачених у міському бюджеті м.Ужгород на відповідний рік.

3.2. Запровадити систему взаємодії з громадськими обʼєднаннями, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, для ефективного контролю стану і чисельності популяції безпритульних котів.

3.3. Зобовʼязати обслуговуючі комунальні господарства, МЖЦ і ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, даючи їм доступ до комірних підвальних приміщень.

3.4. У випадках отримання звернень громадян щодо наявності обставин, що створюють загрозу життю, здоровʼю та безпеці людей, причиною яких зазначено наявність безпритульних котів у нежитлових приміщеннях, спрямовувати копію звернення до громадських обʼєднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, з метою залучення представників
цих організацій, а також опікунів вуличних котів до безпосереднього вирішення питань на місцях виникнення
зазначених вище обставин, а також забезпечення переміщення безпритульних котів у притулок або на іншу
соціально та санітарно прийнятну територію у разі такої необхідності.

3.5. Забезпечити інформування громадян про зміст цього рішення та відповідні положення Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“, а також про спосіб врегулювання будь-яких відповідних конфліктних
ситуацій шляхом письмового чи усного звернення в уповноважений підрозділ відділу житлового-комунального
господарства та транспорту.

3.6. Рекомендувати адміністраціям підприємств, установ та організацій звертатись до відділу житлового-комунального господарства та транспорту за сприянням у здійсненні стерилізації та ідентифікації безпритульних котів.

3.7. Спільно з представниками громадських обʼєднань,
статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, розробити механізм реалізації цього рішення
через впровадження інституту опікунства.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на відділ житлово-комунального господарства та транспорту”.

zakarpatpost.net