Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Туризмознавець Віктор ОПАЛЕНИК розповів, як розвивається туризм на Закарпатті і в якому напрямку цій сфері потрібно рухатись далі

Унікальний, цікавий та непізнаний Ужгород завжди має чим вразити, здивувати та зачарувати. Але чим місто може запам’ятатися гостям, що нового можуть про нього дізнатися самі ужгородці? Чи достатньо у нас фестивалів, які проводяться екскурсії, які маршрути є найпопулярнішими, чим варто пригостити туристів і що їм показати?

Про це та багато іншого у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з туризмознавцем Віктором ОПАЛЕНИКОМ.

Як, на вашу думку, в Ужгород приїжджає багато туристів? Могло б більше?

Взагалі завжди могло б бути більше. Але тут важливо розуміти, що має бути баланс. Скажімо, є такі величезні туристичні міста, як Барселона чи Амстердам. Звісно, вони більші за Ужгород, але в них туристів аж надто багато, тож ці потоки вони вже штучно обмежують. Або, скажімо, в Україні. туристичною столицею є Львів. Там бувають дні, коли навіть досить некомфортно переміщатися. А от Ужгород «росте» до того, щоб приймати більше гостей, у міста шалений потенціал і всі, хто працює у цій сфері, намагаються його якомога ширше розкрити. Тому щиро вірю, що туристів буде набагато більше.

Чи сезонно їдуть до нас гості? Скажімо, на якісь свята, фестивалі, в період цвітіння сакур, чи протягом усього року?

У більшості випадків я працюю з сімейним туризмом. Тож у родин сезон тоді, коли діти мають канікули. Це, як правило, або восени, або весною. Так само приїжджають шкільні або університетські групи. Сезон починається з сакур і триває аж до середини вересня. Взимку в нас більш транзитний туризм, зупиняються переважно ті, хто їде на гірськолижні курорти, або за кордон. Це, зазвичай у січні. У лютому – спад, а з березня потроху туризм пожвавлюється аж до тих пір, поки почнуть цвісти сакури. Тоді маємо чудові два тижні піднесення. Загалом у період цвітіння різних рослин Ужгород найгарніший. А в нас їх, слава Богу, багато, бо клімат дозволяє масі різних екзотів тут чудово почуватися. Маємо навіть окремі «рослинні» маршрути по екзотам.

Оприлюднили графік руху поїзда Мукачево-Кошице.

Розклад руху можна побачити на сайті словацької залізниці.

Як повідомляє Mukachevo.net, курсувати потяг до Словаччини почне з 9 червня. Днями, словацька залізниця оприлюднила графік руху цього потягу.

Згідно нього потяг курсуватиме 2 рази на день: з Кошице о 9:10 годині та 12:01, а з Мукачева о 14:54 та 18:20 годині.

В дорозі потяг буде близько 4 годин.

Згідно онлайн сервісу, придбати квитки наразі не можна, також, нема інформації про сам рейс.

Додамо, планується, що квиток на потяг “Мукачево-Кошице” коштуватиме 7,5 євро.

Знову тривожна звістка з’явилася в соцмережі про черговий випадок вбивства тварини на Рахіівщині.

Текст допису цитуємо без змін.

“Стережіться: у Ясінях з’явились догхантери, йдеться у дописі. –

Застрелену невідомими собаку знайшли в селищі Ясіня поблизу місцевого стадіону. Фото тварини опублікувала користувачка Юлія Тулайдан.

– Сьогодні прогулюючись вечором по вул.Миру побачила застрілену собаку як так??? Недалеко від стадіону хтось розгулює з зброєю і так розважається, а недалеко діти і центр села .( Собака чиясь , була на боці тротуару).

Чиїх рук справа, наразі невідомо. Однак варто нагадати, що відповідно до прийнятого у 2017 році закону, жорстоке поводження з тваринами, в тому числі бездомним тваринам, вчинене умисно і спричинило каліцтво або загибель тварин, карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років”.

І таке буває… але двоє закарпатців посварилися між собою через сміття.

У нашому краї існує жартівлива приказка: «Дуркнутий кірпічом (тобто цеглою) по голові». У цьому випадку мешканцю Мукачева справді не поталанило і він відчув на собі не лише  силу народного слова… але й міць цеглини у прямому сенсі, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Конфлікт трапився у вересні минулого року.  Під час побутової  суперечки Павло схопив у руки цеглу і вдарив по голові Михайла (імена у матеріалі замінено).  Чоловік змушений був звернутися за допомогою до лікарів.

У суді свою провину мукачівець не визнав і сказав, що жодних дій фізичного характеру по відношенню до Михайла не вчиняв.

«Того дня на обід я був на території свого двору, поряд із гаражем. Раптом до мене підійшов Михайло зі словами: «Що ти туй ґаздуєш?» та вдарив мене в обличчя. Після цього втік. Через декілька хвилин я помітив, що сусід сидить на сходах ганку і розмащує по обличчю кров, знімаючи це все на мобільний телефон.  Відтак під’їхали швидка та поліція, з працівниками якої сусід мав певну бесіду. Про що вони говорили, не знаю.  Через декілька днів до мене прийшов дільничний інспектор, від якого я й дізнався про те, що Михайло звернувся до правоохоронців  про нанесення йому тілесних ушкоджень», – переконував він.

Porsche за 9 мільйонів гривень, черги із людей, яким безкоштовно роздають футболки, музика, Хрещатик. Ось так прихильники Зеленського вирішили порадувати шанувальників новообраного Президента.

Нині на Хрещатику в Києві журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» став очевидцем цікавої акції.

У центрі столиці біля зеленого Porsche зібралося багато людей. Прихильники Зеленського роздавали сотні футболок із написами: Зе! ВладиМИР.  Мы не подведём» та «Кожен із нас Президент».

Умовою акції було одразу одягнути футболку. Отримав її і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Отже, сувенір поїде і в Ужгород.

Утім більше всіх цікавив автомобіль. Вартість якого від 4,5 до 9,5 мільйонів гривень.

Як вдалося дізнатися, належить він харків’янину Вадиму Воскобойникову, який є шанувальником Зеленського.

Наготувала баба Анця їти, кличе родину до столу, а онучка йти не хоче.

«Што ся стало, дитинко. Ти штось нервозна, што апетита не маєш», – питає стара, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Нєт, бабко. Ти ня розгодувала, ги паця. Тепер худнути мушу!» – сумно відповіла онучка.

Бабу це розлютило:

«Пак такась суха ги макарона. Мусай їсти. Позерай, доброї писульки пудбиваної учинилам, ребра свинські натушилам,  поливка свіжа із буженинов. Хоть пару раз у рот возьми, – почала вмовляти її.

«Бабко. Я си вже біціглі купила. Буду на велопробіги їздити. Кажут, што дуже помагає скинути лишній вес. І тобі ражу. Бо вже в тя гузиря така, што у двері не знаю, як протискаш ї, а черево такоє, ги бись крокодила проглотила»

«Што правда, ото правда. Мені ми точно не помішало мало ся спортом заняти. Я дійсно тушна. Треба би й собі біціглі купити. Буду і я з молодьожов варошом їздити. І схудну, і помолодію, і нових си знакомих повно заведу», – сподобалася бабі Анці ідея.

У Берегові заасфальтували дерева.

Таке ноу-хау з’явилось на вулиці Добровольців.

Під час асфальтування тротуару підрядна організація заасфальтувала дерева. Місцеві мешканці кажуть, що це було зроблено навмисно, адже міська влада планувала ці дерева зрізати, а громада висловила своє заперечення, пише mukachevo.net

Вже ця тема обговорюється і в мережі. На фотографіях видно, що дерева молоді і здорові.

Покладання квітів та вінків, фотосесії, перерізання червоних стрічок – ось чим здебільшого 
займаються місцеві високопосадовці

Кожному з нас хочеться жити в краї, що розвивається, процвітає, де приємно і затишно, куди можна запросити гостей. Адже закарпатці – люди як-не-як дуже гостинні. Туристам у нас радіють по-особливому. Шкода тільки, що їх у області не так уже й багато. Але чому? Чому й самі закарпатці змушені не насолоджуватися унікальною природою вдома та працювати на благо рідного краю, а заробляти гроші на чужині далеко від рідних та друзів?
Головною проблемою всі в один голос називають дороги. Інша, як багато хто переконаний, полягає у бездіяльності чиновників. Тож що вони не допрацьовують задля того, аби наша область стала справжньою українською Швейцарією? Чи справді більшість із них цікавить добробут нашого краю? Відповіді на всі ці питання й шукала газета «Неділя Закарпатські новини».