Закарпатських дітей нещадно лупасять батьки. Оприлюднили жахаючу статистику насилля в родинах

Про це поінформувала в ефірі телепроекту “Тема дня” на UA: ЗАКАРПАТТЯ начальниця Служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна, пише Час Закарпаття.

“На початку 2018-го року в області було 42 дитини, які постраждали від насильства, зараз таких дітей — 87, ба більше: значна кількість дітей зазнали насильства у власних сім’ях, — розповіла Світлана Якімеліна. — Якщо раніше кривдника дитини карали адміністративно, то зараз за це— кримінальна відповідальність”.

Про порушення прав дитини на Закарпатті на базі моніторингових візитів, які здійснюють в області, розповіла Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Діана Швардак: «Найчастіше були виявлені такі конституційні порушення прав дитини — порушення права на медичне обслуговування, порушення права на достатній життєвий рівень, що включає в себе достатнє харчування, порушення прав дитини на збереження індивідуальності. Також немає створених умов для дітей з особливими освітніми потребами. Найчастіше, що ми зустрічаємо під час моніторингових візитів у інтернатах, — це виховання у неналежно створених умовах для забезпечення зв’язку із зовнішніх середовищем та можливістю інформувати про порушення прав. Недавно відбувся моніторинговий візит до комунального закладу Берегівського ліцею імені Есе Томаша, результат його є вкрай негативний. Тому що в цьому інтернатному закладі були виявлені порушення прав дітей, всі які можна перерахувати».

На Закарпатті близько 750 дітей-сиріт та 2152 дитини позбавлених батьківського піклування. “Враховуючи те, що в нашій області чимало багатодітних сімей, то відразу набувають статусу діти з родини де по 5-10 дітей, — каже начальниця Служби у справах дітей Закарпатської ОДА. — Також ми отримали нову категорію дітей, якими зараз буде опікуватися держава — це діти, які постраждали внаслідок воєнного конфлікту на Сході. На сьогодні маємо 22 дитини, які отримали такий статус”.

За словами начальниці Служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлани Якімеліни, другий рік поспіль з державного бюджету виділяють кошти на придбання житла для сиріт. “У 2018-му році 31 дитина-сирота віком від 16 до 23 років отримала в приватну власність житло. Цьогоріч на квартирному обліку стоїть 140-150 дітей віком від 16-23 років, і вони мають право претендувати на житло», — зазначила чиновниця.

zakarpatpost.net