Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 3 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ужгород хоч і найменший обласний центр України, але все ж великий варош, бо все, що є в ньому, мало хто знає.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Взяти хоча б найвідоміший серед студентів район БАМу! Там так багато цікавого, що можна блукати не годинами, а днями, тижнями…

Саме туди й вирушили журналісти газети «Неділя Закарпатські новини».

Одразу варто наголосити, що БАМ – це досить великий і колись незаселений район, який зараз ті, хто не був тут хоча б 10 років, навряд чи впізнали б. А сюди варто приходити, варто вивчати цей дивовижний світ. Адже тут досі є ще багато дикої природи, тут багата рослинність, чути спів птахів, можна побачити їжаків, білочок, фазанів… Тут просто розкішні будинки і приватний сектор розростається з кожним роком. Кожна огорожа індивідуальна. Біля багатьох подвір’їв, акуратно висаджені декоративні насадження, облаштовано рокарії, альпійські гірки, просто казкові клумби.

1 червня після завершення матчу Вищої ліги чемпіонату Закарпатської області уболівальники ФК “Карпати” (Дубове) жорстоко побили головного арбітра гри.

За словами представників ФФЗ, серед причетних був і колишній головний тренер клубу, пише amateur

Нині, 3-го червня, відбудеться спільне засідання КДК та комітету із проведення змагань Федерації футболу Закарпаття, де буде розглянуто рішення щодо покарання клубу.

Нагадаємо, що “Карпати” вдома з рахунком 1:2 поступилися ФК “Поляна”.

Зараз у Інтернеті дуже багато реклами засобів для збільшення членів. Чи справді все так просто? Чи це все – лише рекламний хід?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з лікарем-урологом, андрологом та сексопатологом Олегом ЧЕРНИЧЕНКОМ.

Це – лише рекламний хід. Часто пацієнти здебільшого роми хочуть збільшити свою чоловічу гідність. Тож вони колють собі в член різні мазі, застосовують переважно гліцерин, вазелін, очну мазь. Бажаного ефекту при цьому вони не досягають. Натомість виникають запальні процеси, набряки та дискомфорт. І це потім вимагає навіть оперативного лікування.

Ужгородська регата – завжди одна з найочікуваніших подій для закарпатців. Проводиться вона завжди цікаво і збирає багатьох учасників.

Але відтепер регата проходить не лише у столиці краю. Учора подібний захід пройшов у Невицькому,

Про нього у соцмережі повідомив  Oleksandr Koval .

“Невицька регата відбулась. 2 червня на території Невицька сільська рада відбулась перша регата, за ініціативи сільського голови Михайла Лаби.- йдеться у дописі.

Шкода лише, що подія ніде не анонсувалась. Та й загалом у питанні донесення до людей інформації про цікаві заходи на Закарпатті багато недопрацювань. Аби подія стала людною, варто більше працювати над її рекламуванням. Це допоможе залучити більше як учасників, так і гостей, у тому числі – туристів із інших куточків України.

Нині мають винести вирок наркоманам із Хуста, що вбили рідну матір.

права тривала два роки. На момент вбивства дівчина ще ходила до школи, а її брат кинув навчання в університеті.

Брат із сестрою мали намір позбавити життя і батька. Але це їм не вдалося.

Вбивство відбулося з особливою жорстокістю. Розслідування справи тривало два роки.

А днями хустяни мітингували за те, аби суд обрав їм справедливе покарання.

Про це у соцмережі повідомив правозахисник Роман Роман.

Єпископ Закарпатської греко-католицької єпархії народився 4 лютого 1921 року у с. Боржавське Виноградівського району. Навчався в Хустській гімназії і вже тоді мріяв стати місіонером в Африці чи в Азії. Однак почалася Друга світова війна і втілити в життя бажання так і не вдалося. Учнем шостого класу він став свідком зародження і загибелі Карпатської України і цінував той досвід, який йому довелося пережити.

У 1941 році Іван Маргітич вступив до Ужгородської богословської академії. Але вже після першого року навчання його заарештували за приналежність до українського підпілля. Угорський окупаційний військовий трибунал засудив його до 2 років позбавлення волі. Закінчити богословські студії вдалося майбутньому єпископу аж після війни, у 1946 році. У тому ж році єпископ Теодор Ромжа висвятив його та призначив помічником пароха у Виноградові. Після цього до 1949 року був парохом у Рахові.

У 1951 році радянська влада, що всіляко переслідувала греко-католицьку церкву, заарештувала Івана Маргітича. Вирок був суворим – 25 років тюремного ув’язнення. Але Бог допоміг вийти на волю скоріше. Це трапилося в 1955 році, коли тоді ще священика звільнили через амністію.

Закарпатських дітей нещадно лупасять батьки.

Про це поінформувала в ефірі телепроекту “Тема дня” на UA: ЗАКАРПАТТЯ начальниця Служби у справах дітей Закарпатської ОДА Світлана Якімеліна, пише Час Закарпаття.

“На початку 2018-го року в області було 42 дитини, які постраждали від насильства, зараз таких дітей — 87, ба більше: значна кількість дітей зазнали насильства у власних сім’ях, — розповіла Світлана Якімеліна. — Якщо раніше кривдника дитини карали адміністративно, то зараз за це— кримінальна відповідальність”.

Про порушення прав дитини на Закарпатті на базі моніторингових візитів, які здійснюють в області, розповіла Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Діана Швардак: «Найчастіше були виявлені такі конституційні порушення прав дитини — порушення права на медичне обслуговування, порушення права на достатній життєвий рівень, що включає в себе достатнє харчування, порушення прав дитини на збереження індивідуальності. Також немає створених умов для дітей з особливими освітніми потребами. Найчастіше, що ми зустрічаємо під час моніторингових візитів у інтернатах, — це виховання у неналежно створених умовах для забезпечення зв’язку із зовнішніх середовищем та можливістю інформувати про порушення прав. Недавно відбувся моніторинговий візит до комунального закладу Берегівського ліцею імені Есе Томаша, результат його є вкрай негативний. Тому що в цьому інтернатному закладі були виявлені порушення прав дітей, всі які можна перерахувати».

Допомогу нададуть із Воловецького районного та Закарпатського обласного бюджетів. Відповідні рішення вже прийняті, документи оформлені, гроші виділені й надійдуть родині загиблого через «Укрпошту» ще цього тижня.

Родині хлопчика, що загинув під час повені, нададуть допомогу. Із Воловецького районного бюджету родина отримає 10 тисяч гривень, а із Закарпатського обласного через програму «Турбота» – 20 тисяч гривень (загалом 30 тисяч гривень).

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Ніякі гроші не повернуть батькам дитину, але хоча би таким чином районна і обласна влада має підтримати родину, – зазначив в.о.голови ОДА Ярослав Галас. – А ще зробити максимум для того, щоб подібні випадки не повторилися.

Нагадаємо, що 5-класник Воловецької загальноосвітньої школи 1 11-річний Сергій Церуш загинув 23 травня під час навчального процесу, коли вийшов на перерві подивитися на річку, що різко піднялася внаслідок паводка. Хлопчик впав у воду й був понесений бурхливою течією, його тіло знайшли наступного дня. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом халатності педагогів, котрі не вберегли дитину.

Кожному з нас хочеться , аби в домі було і гарно, і комфортно, аби все помістилося і щоб не було зайвих меблів, аби ремонт обійшовся недорого і при цьому щоб житло потім хотілося  показати  іншим, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Про це та інше у прес-центрі  газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШ з Ужгорода.

Тож які зараз модні тенденції в оформленні інтер’єрів, який дизайн можна вважати унікальним,  як облаштувати крихітну кухню чи балкон, як створити в будинку заспокійливу і затишну атмосферу?

Про це та інше у прес-центрі  газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШ з Ужгорода.

Зараз багато кому подобається зонування приміщень. Це досить практично. Що потрібно враховувати при такому підході до роботи?

Справді багатьом подобається ділити приміщення на якісь функціональні зони. Почати найкраще з планування розміщення меблів, із того, що, де і як хоче  господар бачити у своїй квартирі  чи будинку або конкретній кімнаті. Наприклад, у нас тут буде кухня, вона такого розміру із таким наповненням: тут буде ТV-зона, тут – диванна. При цьому вирішуємо, чи  диван будемо використовувати тільки як диван чи і як спальне місце у нічний час. Такі моменти потрібно продумувати  наперед. Потім плануємо освітлення, тобто як саме яку зону хочемо підсвітити. І тільки після цього переходимо безпосередньо до зонування. Це може бути зонування кольором, декоративними елементами, скажімо, за допомогою акваріума, каміна, або встановлюємо декоративні перегородки чи розсувні двері. Тобто, прийомів насправді дуже багато.

Як сімейні традиції ламають життя закарпатців.

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з психологом Яною РЕГОЮ.

Традиційне поняття родини. Чоловік-дружина-діти. Загалом у нашій області люблять жити за традиціями. Чи зверталися такі, хто хотів ці шаблони поламати, але через близьких не вдавалося і виникали стреси, конфлікти.

Є таке поняття, як соціальні установки, куди входить і те, що нам нав’язують батьки, у тому числі – звичаї, обряди, тобто, як вони раніше жили. Зараз дуже багато старих стереотипів уже втратили актуальність, суспільство змінюється, стає інакшим. І власне такі установки інколи збивають людину з дороги, яку вона для себе обрала. Через батьківський авторитет молодій людині часто важко опиратися тим речам, які нав’язують рідні і таким чином діти виконують волю батьків, а потім розуміють, що відбувається щось не так, усвідомлюють, що нещасливі в тих умовах, у яких опинилися. Їх не влаштовує новостворена родина, робота, те, де вони живуть через те, що послухали пораду батьків. Із такими питаннями до психологів звертаються дуже часто. І майже в кожній консультації ми пересвідчуємось, що присутня соціальна установка, нав’язані іншими ідеї.

Міжгірським відділом Хустської місцевої прокуратури затверджено та  скеровано до суду обвинувальний акт стосовно провідного фахівця Міжгірського центру зайнятості викритого при отриманні 6000 грн неправомірної вигоди.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

В ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваний вимагав хабар від безробітної закарпатки за сприяння їй та її доньці в оформленні та отриманні державної компенсації у вигляді грошової допомоги по безробіттю.

У ході проведення комплексу негласних слідчих (розшукових) дій службовця центру зайнятості затримано на робочому місці, відразу після отримання раніше обумовленої суми  хабара.

Дії підозрюваного кваліфіковані за ч.3 ст. 368 КК України – вимагання та отримання неправомірної вигоди службовою особою.

Досудове розслідування, яке здійснювали слідчі Міжгірського ВП Хустського ВП ГУНП України в Закарпатській області наразі завершене. Обвинувальний акт прокуратурою скеровано до Міжірського районного суду для розгляду по суті.

Сьогодні з Ужгорода до Києва вилетів літак, який здійснює переліт до столиці за 1,5 годин. Вилетів літак компанії “Мотор Січ” о 7 ранку. До столиці в Київський Міжнародний аеропорт ім. І. Сікорського він прибув уже о 8.30

Першим рейсом скористалося всього шість пасажирів, у тому числі – місцевих журналістів.

Нагадаємо, що в травні рейс “Ужгород-Київ” із пересадкою у Львові було скасовано. У свою чергу, нині виліт з Києва планується о 18:30, а прибуття в Ужгород о 20:30.

zakarpatpost.net