Санта-Барбара в Чопі. Як Габсбурги на Закарпатті полум’я миру запалювали

«Щоб повірити у добро, треба спочатку робити його» Л. Толстой

Нещодавно місто Чоп відвідали високоповажні нащадки королівської родини Габсбургів – Шандор та Герта-Маргарет Габсбург-Лотрінген. За сприяння громадської організації «Посольство Миру» та міжнародної асоціації «Полум’я миру» у центрі міста урочисто встановлено пам’ятний знак, що символізує мир, добро і взаєморозуміння між народами.

Її  виcокість пані Герта-Маргарет є засновницею і президентом міжнародної асоціації «Полум’я миру» (The Flame of Peace), а також послом миру у світі. Вона пояснила, що пам’ятник з однойменною назвою є нагадуванням та спонуканням до того, щоб всі діяли і сприяли миру на Землі, не забували творити добро. Знак зроблений із символічних матеріалів: дерево уособлює життя, тепло, надійність, красу, а камінь – вічність, постійність, надійність.

Герта Маргарета і Шандор Габсбург-Лотрінген вручили медалі Чопському міському голові Валерію Самардаку та окремим відомим особистостям Закарпаття за особливі заслуги і великий вклад у роботу міжнародної асоціації «Полум’я миру», громадської організації «Посольство миру» та сприяння європейській інтеграції.

Виступаючи з промовою, Валерій Самардак підкреслив, що люди самі є творцями миру. Тому так важливо кожному з нас уміти прощати, не ображатися, не гніватися, щоб не зруйнувати мир, який ми ще маємо.

Для багатонаціонального Чопа знак символічний. Через Посольство миру в Україні громадська організація «Полум’я миру» співпрацює з Чопською міською радою майже 3 роки. За цей час було реалізовано чимало благодійних ініціатив для жителів міста. Представників королівської родини Габсбургів приємно вразила робота влади Чопа у напрямку сприяння розвитку благочинності та милосердя серед громади.

Чоп і насправді має пристойні напрацювання у цій сфері. Місто відкрите до найрізноманітніших гуманних проектів, залучає спонсорів, небайдужих людей до підтримки культурних, соціальних, освітніх та екологічних заходів. Тут проходять тематичні концерти, проводиться збір коштів для підтримки малозабезпечених верств населення, неблагополучних сімей, дітей-сиріт і т.д.

– Це настільки звичайні і очевидні, на мою думку,  речі, що вони навіть не потребують якихось коментарів, – каже міський голова Валерій Самардак. – Коли до нас звертаються організації з проханням допомогти провести якийсь благодійний захід чи громадяни, якщо трапилася біда, то і наші служби, і кожен працівник міськради особисто якимось чином намагаються вникнути в проблему, допомогти і підтримати. Благодійність не потребує шуму, це тиха особиста справа кожного, вона робиться не комусь, а швидше собі. Але, без сумніву, приємно, що на це звернули увагу і відзначили поважні королівські персони.

Засновниця асоціації «Полум’я миру» Герта-Маргарет Габсбург зазначила, що пам’ятник має надавати пану меру і всім людям, які трудяться на благо міста, й надалі силу та натхнення робити все можливе заради миру і добра. Під час візиту австрійської делегації представники благодійних фондів обговорили можливість подальшої співпраці з мерією Чопа у плані надання гуманітарної допомоги городянам, реалізації спільних проектів та обміном досвідом. На найближчий час досягнуто домовленість про придбання техніки та автомобіля для Чопської пожежної частини, а також підтримки міської лікарні обладнанням та інвентарем.

Роботою у сфері надання допомоги та підтримки малозахищених верств населення займається служба у сфері сім’ї і молоді Чопської міської ради. Нещодавно тут було введено додаткові штатні одиниці для роботи у напряму психологічної підтримки учасникам воєнних дій. Спільно зі Всеукраїнською організацією інвалідів АТО проведено форум, на якому обговорювалася можливість запуску на базі Чопської міськради пілотного проекту реабілітації учасників АТО. Ведеться тісна співпраця з громадськими організаціями ветеранів війни і праці, які займаються волонтерством та підтримкою військових у гарячих зонах.

– Приклади гуманності, жертовності і милосердя є, і вони гідні наслідування. Наведу невеличкий, але показовий приклад, як наша шановна мешканка Чопа Марія Василівна Іваньо у свої 80 років робить неоціненний вклад у повернення миру в Україну. Вона плете шерстяні шкарпетки для наших хлопців, які воюють на Сході. Ця бабуся вже передала на фронт 600 пар шкарпеток і не збирається зупинятися. Ми вручили їй медаль, але насправді цей вчинок ціни немає. Такі історії додають людяності у сучасному жорстокому світі, – розповідає міський голова.

Також у Чопі вірять, що милосердя починається з сім’ї,  з дитячих садочків і шкіл. Бути милосердним – це про повагу до батьків, до історії та традицій, до молодших і слабших, до хворих і немічних, до тварин і рослин. Це –  підтримувати людей з особливими потребами, розвиватися духовно, любити своє місто, не смітити, самоорганізуватися для прибирання у дворі і благоустрою території, на дамбі, біля річки.

«Тільки разом ми зробимо наше місто кращим», – таким гаслом користується нинішнє керівництво Чопа у своїй роботі, наголошуючи на спільній  відповідальності влади і громади у вирішенні загальноміських питань. На сьогодні це не тільки позиція міської влади але й усієї держави, про яку заявив  новообраний  Президент України Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові. І тільки після усвідомлення цієї відповідальності можна приймати допомогу іноземних благодійників та з розумом нею розпоряджатися.

Наразі ведуться перемовини з нащадками Габсбургів щодо побратимської співпраці Чопа і австрійського містечка Санта-Барбари. Це дасть можливість реалізувати спільні дитячі проекти з організації спортивних поїздок, навчальних програм, підтримки талановитої молоді. На даний час міста-побратими Чопа є в Словацькій Республіці, Угорщині та Польщі.

За словами Валерія Самардака, «Полум’я миру» вже роздмухало низку добрих міжнародних справ та запалило серця містян надією і оптимізмом. Попереду – багато цікавих проектів, малої та великої щоденної праці.

zakarpatpost.net