Чому іноземці їдуть на Закарпаття лікувати зуби?

Кожному хочеться мати гарну посмішку та білосніжні здорові зуби. Водночас мало кому невідомий зубний біль, який особливо допікає вночі і не дає спати. Карієс виникає навіть у дітей, що вже казати про дорослих…

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Тож як зберігати зуби здоровими, які продукти шкодять їм найбільше, а які є корисними, як правильно вибрати зубну щітку, чи дійсно в закарпатській воді бракує мікроелементів, від нестачі яких псуються зуби, як підготувати дитину до візиту до лікаря?
Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-стоматологом Михайлом ДУМНИЧЕМ.

– Чому іноземці їдуть у Закарпаття лікувати зуби? У них же краще обладнання. Чи у вас лікуються

– Справа в тому, що стоматологія в Україні розвивається практично в ногу з Європою і трохи відстає від Америки, яка є в цьому питанні безперечним світовим лідером. Єдина різниця в тому, що в нас велика конкуренція, за рахунок чого ціни знижені. А в Європі стоматологія дуже дорога. Тож європейців наші лікарі пролікують і якісніше (бо намагаються все робити якомога краще через конкуренцію), й дешевше. Я теж лікував іноземців. Найчастіше до нас їдуть угорці, переважно на імплантологію, хоча лікуються і словаки, але рідше.

– З якими проблемами найчастіше звертаються до вас закарпатці?

– У дітей основна проблема флюороз, незважаючи на те, що фтору в нас небагато. Але це стосується лише молочних зубів. Після того, як вони випадають, все проблем немає. У людей середнього віку найрозповсюдженішим є карієс або пульпіт і періодонтит (запальний процес у кістковій тканині в області кореня зуба). А в людей старшого віку  – протезування, коли вже зубів практично немає.

На Закарпатті ще говорять, що у воді не вистачає якогось мікроелементу, тому у багатьох псуються зуби. Це правда чи міф? Як зміцнювати зуби? Чому всюди рекламуються ліки, зубні пасти і ніхто не говорить про народні методи, скажімо, горіхи, дуже багатий на кальцій кунжут… Які продути загалом є корисними і шкідливими для зубів?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 31 травня.

zakarpatpost.net