Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Кожному хочеться мати гарну посмішку та білосніжні здорові зуби. Водночас мало кому невідомий зубний біль, який особливо допікає вночі і не дає спати. Карієс виникає навіть у дітей, що вже казати про дорослих…

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Тож як зберігати зуби здоровими, які продукти шкодять їм найбільше, а які є корисними, як правильно вибрати зубну щітку, чи дійсно в закарпатській воді бракує мікроелементів, від нестачі яких псуються зуби, як підготувати дитину до візиту до лікаря?
Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-стоматологом Михайлом ДУМНИЧЕМ.

– Чому іноземці їдуть у Закарпаття лікувати зуби? У них же краще обладнання. Чи у вас лікуються?

– Справа в тому, що стоматологія в Україні розвивається практично в ногу з Європою і трохи відстає від Америки, яка є в цьому питанні безперечним світовим лідером. Єдина різниця в тому, що в нас велика конкуренція, за рахунок чого ціни знижені. А в Європі стоматологія дуже дорога. Тож європейців наші лікарі пролікують і якісніше (бо намагаються все робити якомога краще через конкуренцію), й дешевше. Я теж лікував іноземців. Найчастіше до нас їдуть угорці, переважно на імплантологію, хоча лікуються і словаки, але рідше.

Чи є якість кольори, які зараз у моді, скажімо, для стін чи меблів?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШ з Ужгорода.

Щороку найвідоміша організація в області кольору Pantone, до складу якої входять провідні європейські колористи, визначає колір року. У минулому році це був greenery – зелений. Тепер же – ультрафіолет. Загалом світова тенденція сьогодні – поступовий відхід від пастелі, до якої ми звикли останнім часом  і впускання у особистий простір яскравих насичених глибоких барв.

Колористи всього світу вважають, що наше сучасне рухливе життя повинно переходити і в інтер’єр. Як один із варіантів – динамічний колір. Крім ультрафіолету в цьому році у тренді  темно- бірюзовий, синьо-зелений,червоний, темно-синій, чорний, яскраво-жовтий, яскраво-помаранчевий, тобто всі виразні кольори.

Координатором партії «Голос» на Закарпатті став Юрій Світлик. Його представили разом з 21 іншими координаторами партії в областях.

Як інформують в прес-службі «Голос», усі нові члени команди пройшли перевірку на відповідність 10 критеріям, пише Mukachevo.net

Юрій Світлик є громадським активістом, членом Громадського конвенту. На місцевих виборах 2015 року Юрій Світлик балотувався у депутати Ужгородської міськради від Блоку Петра Порошенка.

Царські білі гриби! Два кілограми за один похід у ліс! Таке багатьом тільки сниться!

Але завзятий грибар із Перечинщини днями зібрав фантастичний урожай білих у лісі недалеко від своєї хати.

За словами дружини закарпатця, яка й виставила фото у соцмережі, вона дуже пишається чоловіком, адже дядя Вася вміє шукати дари природи навіть там, де інші повз них проходять і не помічають.

«Він приніс свій перший у цьому році «улов», який виявився щедрим, – розповідає вона газеті «Неділя Закарпатські новини». – У нашому селі Мокра, що в Перечинському районі, не так часто можна знайти білі. Тому приємно, що чоловік назбирав так багато. Між грибами є й малі, зовсім молоді, і великі. Я зробила смачну вечерю, якою ласувала вся наша сім’я».

Родина сподівається, що грибів у цьому році буде багато і дядя Вася ще не раз потішить всіх дарами лісів.

Ужгородці двічі голосували за те, аби страхіття прибрали! Люди вибирали навіть місце, куди пам’ятник перенести… і все марно!!!
На сесії Ужгородської міськради у четвер депутати не підтримали зміну місця розташування монументу жертвам Голодомору «Свіча пам’яті».

Отже, зліплена так-сяк потвора автора Ігора Гречаника, виконана на замовлення екс-голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля за колосальні кошти – 4,5 мільони гривень, залишилась.

Міським депутатам абсолютно начхати на думку виборців, їх не хвилює те, що чудовисько відлякує ужгородців та туристів, що цей пам’ятник паплюжить святу пам’ять невинно закатованих голодом українців.

Не вкладається в голову, якими ж треба бути байдужими до думки людей, аби прийняти таке безвідповідальне рішення!

Це дійсно пряме нехтування думкою громади! За результатами голосування ужгородці пропонували перенести плід фантазії столичного скульптора з набережної Незалежності на вулицю Тиху, що біля підніжжя Кальварії, де розташоване найстаріше кладовище, повідомили у прес-службі Ужгородської міськради.

“На сесії Ужгородської міської ради депутати не підтримали зміну місця розташування монументу жертвам Голодомору «Свіча пам’яті» – із набережної Незалежності (біля медичного факультету УжНУ), на вулицю Тиху (підніжжя Кальварії)” – повідомили у прес-службі мерії.

Кілька десятків ударів качалкою, 18 ножових поранень, перерізана шия… саме так убивали 18-річний хлопець та 15-річна дівчина з Хуста свою матір. Діти дочекалися ночі, аби жінка заснула… і приступили до кривавої розправи над найріднішою людиною. Свої дії вони спланували заздалегідь, бо прагнули помститись за те, що жінка виявила крадіжку доньки і хотіла про неї повідомити правоохоронців. Хотіли брат із сестрою позбавити життя і батька, але його на той момент не було вдома, пише газета “Неділя Закарпатські новини”.

Трагедія сталася 19 лютого 2017 року. Тоді Віталія Леміш спокійно лягла спати, нічого не підозрюючи про наміри своїх дітей. напередодні в неї з донькою був скандал, адже Тамара вкрала гаманець, у якому знаходилося 36 тисяч гривень. Гроші доньці потрібні були на наркотики. Приймала вона їх разом із братом.

За словами знайомої дівчини, вона могла щось поцупити і в школі, а наркотики не лише вживала, але й продавала, навіть у навчальному закладі, де вчилася. Про це було відомо багатьом, але більшість бояться навіть зараз про все говорити. Навчалася Віталія посередньо, але дисципліну, за словами вчителів, на уроках не порушувала.

А от Богдан закінчив школу з відзнакою, вступив до університету, але почав вживати наркотики, пропускати заняття й із ВУЗу його виключили.

7 червня 2019 року в селі Колочава Міжгірського району відбудеться майстерня приготування традиційної місцевої страви – ріплянка.

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Її й нині готують чи не в кожній хаті. Основним продуктом для неї є картопля, яку в селі називають ріпа. Від цього слова і походить назва «ріплянка».

Крім картоплі, до її складу входять кукурудзяна мука та манка. Варять ріплянку на повільному вогні у чавунній каструлі, часто помішуючи токаняником. Їдять із бринзою,  фріґою, яєчнею та різноманітними підливами з м’яса, сметани, грибів.

Захід організовує комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради в рамках реалізації грантового проекту за підтримки Українського культурного фонду.

Місце проведення: Музей-скансен «Старе село», садиба бірова

Початок о 15.00 год.

«Щоб повірити у добро, треба спочатку робити його» Л. Толстой

Нещодавно місто Чоп відвідали високоповажні нащадки королівської родини Габсбургів – Шандор та Герта-Маргарет Габсбург-Лотрінген. За сприяння громадської організації «Посольство Миру» та міжнародної асоціації «Полум’я миру» у центрі міста урочисто встановлено пам’ятний знак, що символізує мир, добро і взаєморозуміння між народами.

Її  виcокість пані Герта-Маргарет є засновницею і президентом міжнародної асоціації «Полум’я миру» (The Flame of Peace), а також послом миру у світі. Вона пояснила, що пам’ятник з однойменною назвою є нагадуванням та спонуканням до того, щоб всі діяли і сприяли миру на Землі, не забували творити добро. Знак зроблений із символічних матеріалів: дерево уособлює життя, тепло, надійність, красу, а камінь – вічність, постійність, надійність.

Герта Маргарета і Шандор Габсбург-Лотрінген вручили медалі Чопському міському голові Валерію Самардаку та окремим відомим особистостям Закарпаття за особливі заслуги і великий вклад у роботу міжнародної асоціації «Полум’я миру», громадської організації «Посольство миру» та сприяння європейській інтеграції.

Що робити, щоб кохання було взаємним

Часто як дівчата, жінки, так і хлопці, чоловіки  питають: «А чому я не подобаюсь тим, хто подобається мені. І навпаки – мене люблять ті, хто мені абсолютно байдужий».

Ця теза звучить настільки часто, що ті, хто планує побудувати стосунки, починають хапатись за першу ліпшу людину, яка трапляється на шляху, тільки б бути з кимось, побоюючись самотності, адже й так усі стверджують, що знайти взаємне кохання дуже важко і майже нереально. Насправді все не так, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Але чому тоді справді виникають ситуації, коли до нас виявляють симпатію зовсім не ті люди, про чию прихильність ми так мріємо.

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала проаналізувати ситуацію і знайти відповіді на ці питання.

Потяг “Мукачево-Кошице” 2 квітня зустріли у місті над Латорицею.Того ж дня із Мукачева відправився пробний рейс до Кошице. На постійній основі його планують запустити 9 червня.

Час у дорозі – 4 години. Потяг під час маршруту робитиме дві зупинки для проходження митного і паспортного контролю в Чопі та в Чієрній-над-Тісоу. Однак виходити пасажирам не доведеться, їх перевірятимуть просто у вагонах, повідомляє телеканал Сіріус.

Вагони розраховані на 78 місць. Квитки на міжнародний потяг можна буде придбати у залізничних касах. Вартість за повну поїздку до кінцевої зупинки – 7, 5 євро.

Днями у Рахові намагались підірвати банкомат який знаходиться при вході самого Приватбанку.

Про зухвалий злочин Rakhiv.in повідомили самі працівники банку.

Чи затримали злочинців, поки не відомо. Ведеться слідство.

Зазначимо, що зараз банкомата при вході у Приватбанк нема, що приносить людям великі не зручності.

Детальніше інформацію повідомимо згодом.

Лікар Тунзала ІБАДОВА з Ужгорода у прес-центрі газети “Неділя Закарпатські новини” розповіла про причини безпліддя, найбільш ефективні протизаплідні засоби, домашні пологи та раннє статеве життя

Розкажіть про контрацепцію. Які методи найкращі, найефективніші. Презервативи люблять не всі.

Найбільш надійною є хірургічна як для чоловіків, так і для жінок є (перев’язка труб і вазектомія – тобто перев’язка або видалення фрагментів сім’явивідних проток).

На другому місці оральні контрацептиви, або таблетки, які на 97 відсотків дають гарантію, що жінка не завагітніє.

Інші за надійністю гірші. Використовується ще внутрішньоматкова спіраль, презервативи і сперміциди (речовини у вигляді крему, гелю, таблетки, що вбивають сперматозоїди).

Що приховують радванські руїни костелу Яна Непомуцького

Є в Ужгороді, в мікрорайоні Радванка, цікава пам’ятка – руїни церкви ХVII століття. На краю радванського цвинтаря, на розі вулиць Гранітної і Стефаника, практично над урвищем збереглися кам’яні залишки римо-католицького Свято-Троїцького костелу, відомого також під назвою святого Яна Непомуцького, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Ще в першій половині XX сторіччя церква була діючою та в хорошому стані. Як виглядав костел до знищення, можна побачити на світлині 1930 року. Зокрема в працях краєзнавця Людвіга Філіпа зазначено, що храм на цій території був освячений 1640. Є й згадка про те, що церква не раз за свою історію суттєво руйнувалася, та її щоразу відновлювали.