Касові чеки можуть викликати рак та інші небезпечні хвороби

Касові чеки наражають людей на небезпеку виникнення важких захворювань через те, що у складі паперу містяться небезпечні хімікати. Мова йде про чеки, чорнила яких згодом зникають.

Дослідження показало, що до 90% з них містять бісфенол-А, який впливає на гормональний баланс людини. Це може призвести до таких захворювань, як рак молочної залози.

Бісфенол-А також може стати причиною безпліддя, аутизму, СДУГ і діабету 2 типу. Провідні фахівці попереджають, що квитанції не повинні ніяким чином контактувати з їжею.

Тривожне попередження з’явилося після того, як дослідники з іспанського університету Гренади проаналізували термопапір, виготовлений в Бразилії, Іспанії та Франції.

Професор Ніколас Олеа каже: «Розпізнати цей вид паперу дуже легко – він миттєво чорніє, якщо піднести його близько до джерела тепла, наприклад, запальнички».

Його команда виявила, що бісфенол-А міститься у 90% паперу для касових апаратів з Іспанії та Бразилії та у 50% паперу з Франції.

Він застерігає: «Квитанції не повинні контактувати з їжею при розпаковці на кухні. Крім того, не варто їх зминати перед тим, як кинути у смітник, гратися з ними, писати на них нотатки, або зберігати у гаманцях чи сумочках. Ми повинні якомога менше з ними контактувати.

Ще однією їхньою особливістю є те, що з часом текст, надрукований на чеках, вицвітає та повністю зникає. Це дуже вигідно продавцям, адже в разі чого покупець не зможе повернути товар до магазину.

Якщо сильно зім’яти його або довго носити в гаманці, можна побачити маленькі крихти білого порошку. Це і буде той самий бісфенол-А, який пристає потім до ваших пальців».

Взірці чеків для досліджень були зібрані протягом першої половини 2017 року в різних торгових підприємствах.

Працівники магазинів, а особливо касири, які через руки яких проходить велика кількість касових квитанцій, більше за інших наражені на небезпеку, наголошують дослідники.

zakarpatpost.net