Найталановитіші діти Закарпаття виступили разом з Закарпатським народним хором

Учора у Закарпатській обласній філармонії пройшов великий концерт заслуженого академічного Закарпатського народного хору разом з талановитими дітьми.

Арт-проект «Зіркове майбутнє Срібної землі» проводиться в нашому краї вдруге. Його автором, ідейним натхненником та організатором є головний диригент та керівник хору Наталія ПЕТІЙ-ПОТАПЧУК.

«Торік ми провели «Зіркове майбутнє Српібної землі» вперше. Подія мала великий успіх. Найталановитіші діти виконували разом з артистами пісні з репертуару нашого колективу, – розповіла  пані Наталія. – Формат такий – співає солістка хору разом з дитиною, так само діти танцюють із нашими виконавцями».

Меседжем події стала можливість показати, що наша культура має продовження через молодь, що від дітей дорослим є чому повчитися.

«Діти співають так щиро, що це вражає. Адже можна виконувати пісню академічно бездоганно, та вона якщо не буде виконуватися без душі, глядач це відчує, – каже Наталія Петій-Потапчук. –  Це дуже надихає. Вони є прикладом того, як потрібно зберігати культуру. Співають та танцюють вони надзвичайно захоплено. Адже хор не – музей, ми повинні передавати досвід новим поколінням. І чим що ми посіємо в дитячих серцях зараз, тим вони будуть сповнені в майбутньому. Тому потрібно плекати рідне, аби молодь знала, як одягалися наші предки, як і що співали, які виконували танцювальні рухи, які в них були звичаї».

Сам концерт був не просто концертом, а цілим шоу,  виконувалися старовинні твори у сучасній подачі, тобто виступи нагадували театралізоване дійство.

У филармонії вчора виступили справді унікальні колективи та виконавці. Це – дитячий зразковий фольклорний гурт «Цімборики» з Хуста під керівництвом Наталії Шимші, Dance Studio «Royal» з Ужгорода (керівник Наталія Змушко-Йовні),зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Джерельця Карпат» із Ужгорода (керівник Мизайло Сачко), зразковий дитячий ансамбль танцю «Турянська долина» (керівник Едуард Воронич(, а також Анастасія Дьомінова, Юлія Райхель, Катерина Лазарчик, Олександр Зимомря (Ужгород), Кароліна Борис (Хуст), Арсен Абаканов, Станіслав Кедюлич (с.Тур’я Ремета), Михайло Черничко (Іршава), Олекс Ергешій (с.Чепа). Цікаво, що співатимуть діти різними мовами, аби показати багатонаціональний колорит Закарпаття.

Концерт пройшов за інформаційного сприяння газети «Неділя Закарпатські новини».

Фото Sergij Bratasyuk

 zakarpatpost.net