Закарпатський стоматолог назвав зубного ворога №1

А також розповів, чому іноземці їдуть лікуватися в Ужгород, чому  бояться зубних лікарів та яку небезпеку несуть жуйки

Кожному хочеться мати гарну посмішку та білосніжні здорові зуби. У той же час мало кому невідомий зубний біль, який особливо допікає вночі і не дає спати. Карієс виникає навіть у дітей, що вже казати про дорослих…

Тож як зберігати зуби здоровими, які продукти шкодять їм найбільше і які є корисними, як правильно вибрати зубну щітку, чи дійсно в закарпатській воді бракує мікроелементів, від нестачі яких псуються зуби, як підготувати дитину до візиту до лікаря?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-стоматологом Михайлом ДУМНИЧЕМ.

Здорові зуби – це не тільки природний дар, але й результат дбайливого щоденного догляду. Розкажіть, будь ласка, як потрібно правильно доглядати за зубами.

Передусім важливо, аби догляд за зубами був регулярним. Чистити їх треба двічі на добу – зранку і увечері. Якщо, наприклад, сьогодні почистити, завтра – ні, а післязавтра знову почистити, це вже несерйозно. Важливою також є техніка чищення. Процедура має проходити не поспіхом, а ретельно і старанно. Чистити зуби треба хоча б по 5 хвилин щоразу. Можна це робити й на обід, якщо є така змога. Але розумію, що сучасний ритм життя не завжди дозволяє чистити зуби після кожного прийому їжі.

 У багатьох під час чищення зубів із ясен виділяється кров. Це – проблема, чи норма?

Перший варіант – це природно, коли людина випадково травмує ясна. День-два в такому випадку ясна можуть покровити. Але якщо кров з’являється регулярно під час кожного чищення наприклад, день-два покровили ясна, далі на день-два перестали, відтак знову з’явилася кров, і так протягом тривалого часу, це вже проблема з яснами. У такому випадку потрібно звертатися до лікаря і з’ясовувати причину, адже факторів, які викликають кровотечу   може бути дуже багато.

Невже пародонтоз? Ця хвороба актуальна також для закарпатців.

Це теж може бути. Загалом на Закарпатті поширеними є пародонтоз і пародонтит. Ці слова подібні за звучанням, але насправді мова йде про різні захворювання. Пародонтоз проявляється тим, що це – дистрофічне захворювання, коли у кістці, яка оточує корінь зуба, відбувається слабка циркуляція мікроелементів і кісткова тканина по відношенню до кореня з кожним роком потроху осідає. Тому з часом людина помічає, що в неї видно корінь зуба. Крім того, зуби починають хитатися. Також на зубах утворюються клиноподібні заглиблення і вони стають чутливими. Якщо до лікаря звернутися завчасно, це можна помітити вже на першій стадії і почати лікування. Воно важке, довготривале і спрямоване більше на те щоб зупинити процес осідання кісткової тканини. Як правило, цей процес генетичний, тому його потрібно зупиняти. За 10 років, якщо нічого не робити, це може призвести до того, що зуб можна буде видалити рукою. У моїй практиці траплялося  багато таких випадків.

На Закарпатті ще говорять, що у воді не вистачає якогось мікроелементу, тому у багатьох псуються зуби. Це правда, чи міф?

Це правда. У воді на Закарпатті не вистачає фтору, через що у людей часто прогресує карієс. Якщо, наприклад, взяти зони, де є надлишок фтору, то там карієсу дуже мало, зате в них частіше буває флюороз (патологічні зміни в емалі зубів), у населення там зуби жовтуватого кольору. Раніше, коли був СРСР, з цим боролися, у школах у воду додавали фтор і карієсу було менше. Зараз цьому питанню увага не приділяється взагалі. Утім зуби можна фторувати у лікаря-стоматолога. На зуби наносяться спеціальні перепрати, які  їх захищають.

Як зміцнювати зуби? Чому всюди рекламуються ліки, зубні пасти і ніхто не говорить про народні методи, скажімо, горіхи, дуже багатий на кальцій кунжут…

Тому, що реклама – маркетинговий хід, аби продати свій продукт. А горіхи хто буде рекламувати?

Утім горіх і кунжут – справді чудові засоби для профілактики. Корисні речовини, які в них містяться і вони можуть позитивно впливати на зуби. Але якщо людина генетично схильна до карієсу, їй допомогти може лише стоматолог.

Які продути загалом є корисними і шкідливими для зубів?

Корисними є молочні продукти, зокрема, домашній  сир, як кажуть на Закарпатті, творог і м’ясо. А ворог №1 зубів – це передусім цукор. Поки він не потрапив у харчову промисловість, із зубами в людей не було стільки проблем. А місять цукор і кола, і шоколад, і торти, і багато іншого, що користується шаленим попитом. Справа в тому, що цукор розкладається на поверхні зубів і там починають утворюватися бактерії, які швидко розмножуються та роз’їдають емаль.

Ви говорили про чищення зубів… Дотримання правил гігієни чи завжди означає, що зуби будуть здоровими? Чи варто регулярно відвідувати стоматолога, якщо зуби не болять?

Чищення у будь-якому разі є обов’язковим. Воно мінімалізує ризики утворення зубних захворювань. Так само обов’язковим є раз на шість місяців відвідування стоматолога. Навіть якщо ретельно п’ять разів на день чистити зуби, все одно можуть бути ділянки між зубами, де утворюється карієс і людина цього не помічає. Побачити проблему можу лише лікар на рентгенівському знімку. І такі випадки є дуже частими.

А як доглядати за порожниною рота?

Я рекомендую купувати звичайну зубну пасту, яку пацієнт собі може дозволити. Так само індивідуально кожен підбирає собі зубну щітку. Також раджу купувати зубний порошок. Тож вранці, коли ми встали, наносимо на щітку зубну пасту і трохи зубного порошку (він є чудовим засобом для профілактики нальоту і коштує недорого) і так чистимо зуби. Після цього можна скористатися ополіскувачем, щоб підтримувати свіжість подиху. А увечері, якщо є бажання, також раджу користуватися зубною ниткою. Це не обов’язково, але корисно.

Зараз багато різних зубних щіток і часом людина не знає, яку вибрати. На що потрібно звертати увагу?

У стоматології зубні щітки діляться на м’які, середні і жорсткі. Переважно використовуються щітки середньої жорсткості. Якщо є проблема з яснами, потрібно купувати м’яку щітку, аби не подразнювати їх, щоб не було кровоточивості. У кого ясна нормальні, але є схильність до утворення каменю, краще брати жорсткі зубні щітки. Для дітей же варто вибирати дуже м’які щітки.

А з якого віку рекомендується дітям чистити зуби?

Відколи прорізався перший зуб. Мама вже має мати напоготові щітку, щоб злегка зчищати з нього наліт.

Старі люди говорили: «Не заговорюй мені зуби». Ви вірити в те, що магічними діями справді можна заговорити зуби і зняти біль?

Я не вірю в таке і як лікар сказати щось на цю тему не можу. Заговорювати зуби краще можуть артисти, а медики таке робити не вміють, вони просто виконують свою роботу.

Чому іноземці їдуть на Закарпаття лікувати зуби? У них же краще обладнання. Чи у вас лікуються?

Справа в тому, що стоматологія в Україні розвивається практично в ногу з Європою і трохи відстає від Америки, яка є в цьому питанні безперечним світовим лідером. Єдина різниця в тому, що в нас велика конкуренція, за рахунок чого ціни знижені. А в Європі стоматологія дуже дорога. Тож європейців наші лікарі пролікують і якісніше (бо намагаються все робити якомога краще через конкуренцію), й дешевше. Я теж лікував іноземців. Найчастіше до нас їдуть угорці, переважно на імплантологію, хоча лікуються і словаки, але рідше.

З якими проблемами найчастіше звертаються до вас закарпатці?

У дітей основна проблема флюороз, незважаючи на те, що фтору в нас небагато. Але це стосується лише молочних зубів. Після того, як вони випадають, все проблем немає. У людей середнього віку найрозповсюдженішим є карієс або пульпіт і періодонтит (запальний процес у кістковій тканині в області кореня зуба). А в людей старшого віку  – протезування, коли вже зубів практично немає.

Що робити, якщо в дитини криві зуби. Чи є альтернатива брекетам?

Ця проблема не тільки естетична, але й психологічна. Крім цього, нерівні зуби, а разом з ними і неправильний прикус можуть стати  причиною запалень в ротовій порожнині, викликати неприємний запах, стимулювати стирання емалі і випадання зубів. Ще одним з можливих негативних наслідків є захворювання шлунково-кишкового тракту.

Що ж робити? Варіантів декілька. Передусім брекети. Вони в нас з’явилися пізніше пластинок. Але зараз альтернативою їм стали пластинки, їх діти можуть зняти, хоча брекети ефективніші. Крім того, зараз на український ринок заходить найновіша технологія – елайнери. Це – цифрове лікування. Лікар сканує ротову порожнину пацієнта, на комп’ютері «вибиває» модель, складає план лікування і на 3D-принтері друкує 12 кап (хоча це індивідуально, може бути й менше). Зовні це – прозора гнучка накладка, яка надягається на зуби, поступово зміщуючи їх у бажане, правильне положення. Така система вирівнювання зубів є абсолютно безпечною. Наприклад, поставив лікар першу капу, поносив її пацієнт місяць, потім другу, зняв і вже на 12-й місяць ця капа буде з ідеально рівними зубами.

Як добре на Закарпатті розвинене протезування?

Протезування в нас розвинене дуже добре. Практично в Ужгороді можна робити будь-який вид протезування – починаючи від імплантів закінчуючи вінірами (керамічними накладками на зуби), що нині обходиться найдорожче.

Ви працюєте з дітьми. Як знаходити до них ключик?

Так склалося, що коли я почав працювати, до мене одразу почали приводити дітей. Я люблю дітей. Також під час навчання в університеті я спостерігав за поведінкою своєї  улюбленої пацієнтки моєю рідною сестричкою і багато чого зрозумів , що люблять діти, а що вони терпіти не можуть. Мені подобається лікувати дітей. Усі вони індивідуальні і дуже цікаві. Головне, щоб дитину не злякав попередній стоматолог, у якого вона була на прийомі, бо після переляку важко працювати. Якщо дитина прийшла вперше, тоді все буде добре. Є ланцюг  дій, які я виконую, щоб дитині все сподобалося. Важливо також, щоб мама правильно підготувала  дитину перед  тим, як вона йде до лікаря.

Кілька порад, коли болять зуби, а посеред ночі йти до стоматолога  не можна.

Перше, що потрібно – не панікувати. Далі варто випити заспокійливе… будь-яке… і знеболююче.  Можна зателефонувати лікарю. Що саме приймати – він порадить. І все. Головне – дочекатися ранку і йти лікувати зуб.

Що ви думаєте про відбілювання зубів?

Раніше відбілюючі системи були не такі щадні як зараз  і я цим не займався. Але зараз на ринок вийшли нові американські системи такі як MAGIC SMILE, з якою я працюю. Вони є безпечними і я можу бути впевненим, що після процедури людину зуби не будуть боліти. Якщо гарно доглядати за зубами ефект протримається приблизно рік. Потім все можна повторити.

Жуйки, що освіжають подих, широко рекламуються. А чи шкодять вони зубам?

Зубам – ні, але шкодять травній системі. Коли людина жує жуйку, організм це сприймає як їжу і виділяє шлунковий сік для її перетравлювання. А їжа насправді в організм не поступає. Тож при частому використанні жуйок із плином часу може виникнути гастрит.

А пломби з зубів не випадають від постійного жування?

Ні. Хіба що, якщо вони неякісно поставлені.

Який найсмішніший випадок можете пригадати зі своєї лікарської практики?

Одного разу звернулись батьки  дуже переляканої маленької дівчинки. Вона заспокоїлась. Ми почали працювати… І в процесі, коли я лікував, вона мене обняла  і поцілувала. Це було не так смішно, як несподівано і приємно.

Свого першого пацієнта можете пригадати?

Це була дівчина. Мій одногрупник почав працювати скоріше за мене. Він її лікував і дозволив мені спробувати. Якщо чесно, вперше було страшнувато. Загалом я працював з третього курсу і зараз не уявляю себе без цієї роботи.

Чому, на вашу думку, з усіх лікарів до стоматологів ходять найчастіше і від них бояться найбільше?

Найчастіше через те, що зубів у роті аж 32! Інших органів тільки 1 або 2 максимум, як нирки, скажімо. А страх пов’язаний з тим, що ще раніше, у радянські часи, анестезії  було дуже мало і лікування проводилося жорсткими методами. Але зараз усе кардинально змінилося, тому боятись не варто. Бувають випадки, коли під час лікування пацієнт навіть спить. Отже, сьогоднішні діти, коли підростуть, вже боятися від стоматологів точно не будуть.

Розкажіть трохи про себе. Чому обрали професію стоматолога? Як проводите вільний час, які маєте захоплення, куди подорожуєте, що читаєте?

У мене батько – зубний технік. Щоправда, спочатку я хотів бути юристом. Та батько сказав: «Юристом ти станеш будь-коли, а стоматологом, якщо обереш іншу професію, вже ніколи». Тож я його послухав. Професія мені дуже подобається, я знаю, що справді в ній знайшов себе. Люблю також спорт. Коли навчався в університеті, вільний час проводив у тренажерному зал, навіть брав участь  на чемпіонаті  України  з бодібілдингу та фітнесу у місті Львів в номінації “men’s physique” , у школі займався греко-римською боротьбою. Зараз на заняття часу не вистачає. Практично від ранку до вечора я на роботі. Подорожую через завантаженість також дуже рідко. Але таку мрію маю. Читати люблю і завжди любив щось у плані бізнесу. Мене цікавить також саморозвиток, як досягати мети, маркетинг.

Спасибі за розмову! Успіхів вам, вдячних пацієнтів і хай збудеться все задумане.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net