Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Відчайдушні, успішні, сильні, впевнені в собі, впізнавані…. І все це про закарпаток, якими можна пишатися

https://zakarpatpost.net/wp-content/uploads/2019/01/%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%96%D1%88%D0%BD%D1%96%D0%B6%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B82019%D0%BE%D0%B1%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0.jpgУспішні, впізнавані, хоч жіночні, але сильні, впевнені у собі, ніжні і відчайдушні. Вони керують людьми, багато заробляють і мають колосальний досвід у різних сферах. Ними захоплюються і їм заздрять.

Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує представляти вам власний ТОП закарпатських жінок, які вже створили і нині творять історію, сьогодення і майбутнє краю в усіх іпостасях і проявах життя!

«Варто наголосити, що це  не зовсім рейтинг у своєму традиційному значенні – тут нема першого, десятого чи тридцятого місця, прізвища розташовані в алфавітному порядку. Це перелік жінок, які дійсно мали успіх цього року у різних сферах. Тому. У цьому списку немає розподілу, як немає його у житті!» – зазначено у передмові до журналу «Успішні жінки Закарпаття» 2019 року.

Кілька десятків ударів качалкою, 18 ножових поранень, перерізана шия… саме так убивали 18-річний хлопець та 15-річна дівчина з Хуста свою матір. Діти дочекалися ночі, аби жінка заснула… і приступили до кривавої розправи над найріднішою людиною. Свої дії вони спланували заздалегідь, бо прагнули помститись за те, що жінка виявила крадіжку доньки і хотіла про неї повідомити правоохоронцем. Хотіли брат із сестрою позбавити життя і батька, але його на той момент не було вдома, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Цікаво, що більшість знайомих родини вважали дітей цілковито нормальними. Сусіди переконували, що сім’я дуже хороша, діти віталися в під’їзді, поводилися ввічливо. Тож те, що вони накоїли, шокувало всіх.

«Ці діти росли слухняними, вміли шанувати старших, могли запропонувати піднести сумку. Це хрущовська квартира. Ми чуємо кожен вечір, коли хтось піднімається, але такого, щоб це викликало якусь підозру, не було», – запевняла одна з сусідок.

«Сім’я була дуже хорошою. Тато гроші заробляв, мама трудилася по півдня, була медиком. Поки діти не підросли, батьки всюди брали їх із собою, разом ходили на природу, в місто. Мали багато хороших друзів. Та настав час, коли хлопцеві з дівчиною захотілося свободи. Тут хорошою альтернативою могла б стати позакласна зайнятість, спортивні секції, ковзанка, басейн. Але де діти проводять у Хусті вільний час? На дискотеках! Щоб було куди адреналін викинути і себе проявити в товаристві однолітків. Якщо хтось думає, що для молоді достатньо встановити в центрі кілька лавиць і забезпечити доступ до Інтернету, то дуже помиляється.  Підлітки п’ють, палять, вештаються абиде, вживають наркотики. Батьки про все чомусь дізнаються в останню чергу», – переконувала інша.

Оголені діти, жінки в купальниках, чоловіки одних в плавках…

В Ужгороді нарешті відкрився сезон купання.

На Кірпічці вчора ужгородці активно відпочивали. Озеро перетворилося на місце для веселих розваг.

Радісні посмішки малечі, ігри в піску, риболовля та засмага серед казкової природи. Саме так багато хто вирішив провести вихідні.

Свідком цього став і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Нарешті потепліло і можна приймати як сонячні ванни, так і насолоджуватися водяними процедурами.

Хоча офіційно Кірпічка є місцем забороненим для купання, але щороку в спеку озеро перетворюється у справжній аквапарк. І, незважаючи на застороги епідеміологів, якість води там є придатною для занурення  і завжди любителі поплавати залишаються задоволеними приємним  проведенням часу.

Папа Римський Франциск вніс зміни до італійського перекладу тексту молитви “Отче наш”.

Теологи і католицькі священнослужителі працювали над змінами тексту понад 16 років, і новий варіант був затверджений Ватиканом 22 травня, передає ВГолос із почсиланням на uCatolic.

У новій редакції слова молитви “не введи нас у спокусу” будуть замінені на “не дай нам піддатися спокусі”.

Франциск говорив про необхідність змінити текст “Отче наш” ще в 2017 році. Тоді він пояснював це тим, що нинішній переклад невірно трактує сенс божественних дій.

“Бог не вводить в спокусу, а допомагає вам відразу ж піднятися після падіння … Це поганий переклад, тому що тут йдеться про бога, який схиляє до спокуси. Але той, хто спонукає до спокуси, – це сатана, це роль сатани”, – пояснював понтифік.

Франциск також відзначав, що зміни вже вносилися в переклади молитви на низці інших мов, в тому числі на французькій.

Білі, рожеві, жовті, чайні, помаранчеві… Від розмаїття кольорів цих дивовижних рослин розбігаються очі…

  В Ужгороді троянд багато. Лише в Ботанічному саду нараховується більше 120 видів.

Журналіст газети “Неділя Закарпатські новини” сфотографував дивовижне цвітіння цих рослин на вулиці Тихого, а читачка з Перечина прислала до редакції світлини дивоижних троянд із власного саду.

Цікаво, що давні греки вважали, що троянда  червоного кольору з’явилася завдяки богині кохання Афродіті, яка, зірвавши квітку, вкололася і кров залила пелюстки рослини, від чого вона почервоніла.

Квітучими Карпати звикли бачити в основному в період цвітіння рододендронів, або ж так званої “червоної рути”. Однак не лише ця рослина масово квітне в Українських Карпатах.

Так, нині триває період цвітіння у червонокнижної Наскельниці лежачої. Ця багаторічна рослина родини вересових занесена до Червоної книги України. Фото квітучих схилів до соцмереж виклав мандрівник Руня Солиджук. За його словами, Наскельниця нині рясно квітує в районі Чорногори.

“Гадаєте РОДОДЕНДРОН (ЧЕРВОНА РУТА)? А от і ні (!) Так в Чорногорі виглядає масове цвітіння НАСКЕЛЬНИЦІ ЛЕЖАЧОЇ.”, – пише автор фото.

«Сьогодні 153-а річниця з дня падіння найбільшого на Європейському континенті метеорита – метеорит Княгиня, 9.06.1866 рік, – про це у соцмережі написав Khyla Volodymyr – 9 червня 1866 року о 16 годині 5 хвилин за місцевим часом, поблизу села Княгиня, відбулася надзвичайно цікава подія – падіння найбільшого у Європі метеориту.

Події розгортались між хребтами Стінка та Явірник. Метеорит з’явився вогняною кулею над містом Липтовський Мікулаш, пролетів у східному напрямку над словацькими містами Шаріш, Земплін, Пряшів (Словаччина) і, подолавши відстань більше 200 км, розірвався біля села Княгиня на висоті 40 км. На великій території пройшов справжній «кам’яний дощ». Каміння в основному знаходили на полях, дорогах, вулицях сіл Княгиня, Стужиця (Україна), Збой (Словаччина). Але більша частина упала в ліс, де не була знайдена. Чисельність каміння була дуже велика. В перші дні місцевим населенням було знайдено понад 60 каменів. Загалом впало 1200 каменів. Найбільший уламок був знайдений на схилі гори Стінка, в урочищі «Чорні Млаки». Цей метеорит, за переказами свідків подій, був знайдений селянином Василем Кривяником. Щороку він косив траву на поляні в урочищі «Чорні Млаки». Через декілька днів після падіння метеориту він вийшов на сінокіс і побачив на луці яму, якої раніше не було. Розкопавши грунт на цьому місці глибше 2 метрів, він виявив великий уламок метеорита вагою 279 кг 766 г. При падінні він розколовся на два куски вагою 141 кг 833 г та 137 кг 933 г. в свою чергу, від останнього відколовся ще один, менший, вагою в 2 кг 350 г.

Кожному хочеться мати гарну посмішку та білосніжні здорові зуби. У той же час мало кому невідомий зубний біль, який особливо допікає вночі і не дає спати. Карієс виникає навіть у дітей, що вже казати про дорослих…

Тож як зберігати зуби здоровими, які продукти шкодять їм найбільше і які є корисними, як правильно вибрати зубну щітку, чи дійсно в закарпатській воді бракує мікроелементів, від нестачі яких псуються зуби, як підготувати дитину до візиту до лікаря?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-стоматологом Михайлом ДУМНИЧЕМ.

Здорові зуби – це не тільки природний дар, але й результат дбайливого щоденного догляду. Розкажіть, будь ласка, як потрібно правильно доглядати за зубами.

Передусім важливо, аби догляд за зубами був регулярним. Чистити їх треба двічі на добу – зранку і увечері. Якщо, наприклад, сьогодні почистити, завтра – ні, а післязавтра знову почистити, це вже несерйозно. Важливою також є техніка чищення. Процедура має проходити не поспіхом, а ретельно і старанно. Чистити зуби треба хоча б по 5 хвилин щоразу. Можна це робити й на обід, якщо є така змога. Але розумію, що сучасний ритм життя не завжди дозволяє чистити зуби після кожного прийому їжі.

Зайшла баба Анця в хату з хліва, де тільки що подоїла корову, дивиться, а син з невісткою на дивані читають газету «Неділя Закарпатські новини».

«А у вас што, неділя?» – сердито спитала від них, бо не сподобалося їй, що нічого не роблять.

«Неділя», мамко, «Неділя»! – радісно відповів син.

«Та я вижу, сидите, ги в сято. Што там такого файного учиталисьте, што ніяка вас робота не бере?»

«Та Оксана депіляцію чинити хоче.  Думат, чи сама, чи в салон іти, якраз у вароши новий удкрився».

«А што за голі танці ота депіляція?» – поцікавилася стара.

«Як? Та ти 79 году прожила, а не знаєш?» – засміявся син.

«Представляєш? Не знаю. Ото штось із пілов зв’язано?»

«При чому туй піла? Ти што, мамко, вобще садистка?»

«Добре, што не кіллер. ДеПіляція – уд слова піла?»

«Нєт… Ото удалєніє волося з тіла. Но не пілов, а бритвов. Мож і воском.

zakarpatpost.net