АНОНС. Як гірчиця і птахи допоможуть знищити «колорадів»

Найбільшою проблемою для городників є колорадський жук, який псує не тільки картопля, а й баклажани, перець, томати. Він об’їдає зелень, і рослина не може приносити плоди. Є багато отрут проти шкідника, але їх можна використовувати на самому початку, а коли утворюється зав’язь, що небезпечно для врожаю. Дачниця Світлана Ігнатик рекомендує читачам газети «Господарські поради» використовувати народні засоби, менш токсичні.

Обкладинка свіжого номера газети «Господарські поради»

Народні засоби

– Колорадський жук зимує в землі і виходить із зимівлі при прогріванні ґрунту. Самки відкладають на один лист 20-30 яєць, з яких через пару тижнів з’являються личинки і згодом стають жуками. Шкода культурам завдають і личинки, які теж об’їдають листя і стебла.

– Є багато хімікатів від цього шкідника, але вони токсичні для людини і можуть накопичуватися в плодах, тому я раджу використовувати екологічно безпечні засоби – настоянки з рослин і природних помічників, – пояснює городниця. – Для боротьби з жуком підходить соняшник. Півкілограма його квітів залити                                                                                       10 л води і витримати три дні. Допоможе і цибулиння – 300 г сировини залити гарячою водою і настояти добу. Цими настоями потім обприскують посадки. Через деякий час можна повторити цю процедуру для більш стійкого ефекту. Добре допомагає настій з волоського горіха. Потрібно залити 10 л окропу 1 кг листя з зеленими плодами або 300 г горіхової шкаралупи, накрити кришкою і тиждень розчин настояти, а потім обприскати ним кущі з шкідниками.

Також дачниця оцінила користь гірчиці. Вона швидко зростає, очищає землю від фітофтори, дротяники, а культури – від слимаків, плодожерки і колорадського жука.

Які ще є унікльні народні засоби боротьби з жуками?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Господарські поради».

Купуйте свіжий номер газети «Господарські поради» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 7 червня.

zakarpatpost.net