Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 10 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Найбільшою проблемою для городників є колорадський жук, який псує не тільки картопля, а й баклажани, перець, томати. Він об’їдає зелень, і рослина не може приносити плоди. Є багато отрут проти шкідника, але їх можна використовувати на самому початку, а коли утворюється зав’язь, що небезпечно для врожаю. Дачниця Світлана Ігнатик рекомендує читачам газети «Господарські поради» використовувати народні засоби, менш токсичні.

Обкладинка свіжого номера газети «Господарські поради»

Народні засоби

– Колорадський жук зимує в землі і виходить із зимівлі при прогріванні ґрунту. Самки відкладають на один лист 20-30 яєць, з яких через пару тижнів з’являються личинки і згодом стають жуками. Шкода культурам завдають і личинки, які теж об’їдають листя і стебла.

– Є багато хімікатів від цього шкідника, але вони токсичні для людини і можуть накопичуватися в плодах, тому я раджу використовувати екологічно безпечні засоби – настоянки з рослин і природних помічників, – пояснює городниця. – Для боротьби з жуком підходить соняшник. Півкілограма його квітів залити  10 л води і витримати три дні. Допоможе і цибулиння – 300 г сировини залити гарячою водою і настояти добу. Цими настоями потім обприскують посадки. Через деякий час можна повторити цю процедуру для більш стійкого ефекту. Добре допомагає настій з волоського горіха. Потрібно залити 10 л окропу 1 кг листя з зеленими плодами або 300 г горіхової шкаралупи, накрити кришкою і тиждень розчин настояти, а потім обприскати ним кущі з шкідниками.

Він виростає навіть до 5 метрів у висоту, як дерево, хоча це – трава. Її називають Геракліум, а в народі – борщівник.

Стебла, листя та квіти рослини виділяють токсичну речовину — фуранокумарин. Потрапляючи на шкіру, вона в рази підвищує її чутливість до сонячних променів. І коли ультрафіолет контактує з ураженою ділянкою, та буквально підсмажується — з’являються моторошні болючі пухирі, як при опіках 2-го і навіть 3-го ступеня.

У області де-юре пропагуються програми боротьби з ним, а де-факто рослина все більше поширюється і з року в рік завдає краянам все більше незручностей.

Боротися з ними важко, але можна. Перш за все, фахівці радять  позбутися від квітучих рослин. Однак не спалюванням, а виполюванням, або за допомогою хімічних препаратів.

В Ужгороді на Кірпічці новий виводок пташенят вже майже зростом, як батьки

Багатий на рослинній живий куточок. Птахи, різна риба, навіть їд жаки та черепахи.

Кірпічка – дивовижне місце в Ужгороді, де завжди можна відпочити душею і тілом.

Хоч зараз на озері немає лебедів, але птахів все одно чимало.

Качки та лиски – лише деякі з видів. Наразі малята вже підросли і вони майже не відрізняються від дорослих.

Більше про унікальних пернатих Кірпічки газета «Неділя Закарпатські новини» попросила розповісти орнітолога Оксану СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

«У нас багато лисок (чорненькі маленькі птахи схожі на качок). Для них характерні стоячі водойми, як на Кірпічці, які вони собі добре облюбували. Вони малі, але досить агресивні. Є ще близький до них вид – курочка водяна. Вони такі ж як лиски, тільки трішки менші і з червоним дзьобом. Вони менш агресивні і дуже лякливі. Їх дуже рідко коли можна побачити, бо вони ховаються від людей у заростях. Ці птахи так само є на цьому озері. Якщо лиски більш сміливі, їх багато, вони ще й порядки там свої наводять, то курочки водяні значно скромніші і тихо сидять у кущах. Також цікавий вид я побачила цієї весни також у парку Перемоги (також Кірпічка) – це ремез. Такі птахи в’ють гнізда у вигляді рукавички і воно звисає над водою. Гнізда я не бачила, але самого ремеза помітила на рогозі. Тож можливо незабаром ми побачимо там, де є плакучі верби (а вони є на озері), і гнізда цих дивовижних створінь. Ці пташки дуже маленькі, яскраві, мають чорні окуляри. Є в Ужгороді і сиві дятли, там же, на Кірпічці».

В Ужгороді почався сезон цвітіння липи. Зараз багато хто хоче запасти на зиму цінних продуктів. Вздовж Липової алеї можна побачити і дорослих, і дітей, і пенсіонерів, що збирають липовий цвіт.

Дехто приносить із собою і спеціальні прилаштування, і драбини. Хтось приходить із кошиками, хтось із пакетами.

Складається враження, що за духмяними медовими квітами зараз в людей конкуренція з бджолами. Адже вони теж злітаються по нектар на п’янкий запах. Не дарма липу вважають царицею медоносних рослин.

Цікаво, що в Китаї ця рослина вважається «деревом просвітлення», під її густою кроною прийнято вести бесіди, насолоджуватися тишею й прохолодою.

Про липу згадується  і в давньогрецьких міфах, працях античних учених і письменників. У далекі часи її називали не інакше як «золоте дерево», гідно оцінюючи красу, довговічність, лікувальну і практичну користь.

У Тячеві горів поїзд. Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив Олександр Томишинець.

Слід зазначити, що це вже не перший випадок загорання дизеля. Кілька років тому поїзд загорівся на Хустщині.

Вужі – незвані гості в будинках закарпатців.

На жаль, найчастіше такі візити закінчуються плачевно для плазунів.

Так трапилося і цими днями в селі Лази Воловецького району.

Наші земляки неспроможні відрізнити ядовитих змій від цілковито безпечних і вбивають усіх.

Прикро, що в нашому краї немає культури поведінки з тваринами.

Сергій Приймич надіслав відео місцевим журналістам. Каже, що плазун шипів і він його вбив.

В Ужгороді на кар’єрі втопився хлопець.

За словами матері, хлопець пішов з дому і не повернувся ще в обід 9 червня.

Як повідомила Інеса Манзулич-Іванова, речниця Головного управління Нацполіції Закарпаття, пошуки юнака продовжувалися ще від учора і сьогодні, близько 10:08 надзвичайникам вже в вдалося знайти тіло, передає інтернет-видання “0312.ua“.

“До поліції 9 червня, о 20:36 надійшло повідомлення про те, що під час відпочинку на водоймі, що в мікрорайоні Радванка близько 16:00 зник хлопець 2002 року народження, мешканець села Минай”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до правоохоронців із заявою про зникнення також звернулася мати підлітка. На кар’єр він відправився разом із друзями.

8 червня, близько 11.35 год, до поліції надійшло повідомлення від мешканця села Вербовець Виноградівського району про зникнення його доньки, яка напередодні зранку пішла на екзамен до місцевої школи і не повернулася.

Співробітники Виноградівського відділення поліції повернули додому неповнолітню мешканку села Вербовець. Життю та здоров’ю дівчини загрози нема.

Вчора, 8 червня, близько 11.35 год, до Виноградівського відділення поліції надійшло повідомлення від мешканця села Вербовець Виноградівського району про зникнення його доньки. Заявник повідомив, що напередодні зранку, близько 10.00 год, дівчина пішла на екзамен до місцевої школи і не повернулася. На телефонні дзвінки не відповідає.

Після кількагодинних пошуків самотужки, родичі звернулися за допомогою до правоохоронців.

Працівники слідчо-оперативної групи Виноградівського відділення поліції за складеним орієнтуванням почали пошуки дитини – опитали усіх родичів, знайомих, однокласників. Дівчинку знайшли у селі Боржава Берегівського району, куди вона прийшла в гості до подруги, однак не попередила про це рідних.

Вчора  до Центру реабілітації хижих птахів «Сапсан» національного природного парку «Синевир» потрапив новий мешканець – молодий яструб. Його передав до центру хижих птахів, що в Колочаві, мешканець села Берегуйфалу Берегівського району Закарпатської області Сергій Бердар.

Син Сергія Бердара знайшов виснаженого птаха у болоті після сильної зливи. Приніс його додому, пригрів і нагодував, та стан птаха був важким – він не міг ні літати, ні ходити.

Тоді рятувальники яструба вирішили звернутися до НПП «Синевир» з проханням взяти птаха до реабілітаційного центру. Яструба успішно перевезли до НПП «Синевир» і там передали до рук досвідчених птахівників.

На Міжгірщині відбувся традиційний народний фестиваль «Проводи отар на полонину»

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

У неділю, 9 червня, на Міжгірщині з розмахом відгудів традиційний фестиваль «Проводи отар на полонину».
Почалося святкове дійство в райцентрі проходженням яскравої, музичної костюмованої колони і супроводжувалося танцями, співами і покладанням квітів до пам’ятників Василю Гренджі-Донському, борцям з нацизмом та воїнам-афганцям.
Головні ж події фестивалю розгорнулися на Синевирському перевалі куди завітали місцевий люд, численні туристи з України та з-за кордону, мери міст-побратимів Міжгір’я з Польщі та Італії. Під час урочистого відкриття свята голова Міжгірської РДА Василь Юрик, голова райради Василь Щур, Міжгірський селищний голова Віталій Цімбота подякували вівчарям за важку, але таку потрібну працю, вірність традиціям предків і нагородили відзнаками облдержадміністрації та місцевої влади.

У Міжгірському районі місцеві влаштували риболовлю посеред дороги, щоб привернути увагу до стану доріг.

Таким чином, люди кепкують із дорожників, які не можуть навести лад із дорожнім полотном, – пише Телеканал Sirius.

Раніше в Тячівському районі люди в ямах висаджували дерева.

Правоохоронці з’ясовують причини ДТП з потерпілими, що трапилася на вихідних у Виноградові. За фактом аварії розпочали слідство, повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

8 червня увечері до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду у Виноградові. За викликом виїхала слідчо-оперативна група, яка з’ясувала, що близько 22:00, 20-річний виноградівець, керуючи автомобілем «AUDI A6», не надав перевагу у русі 20-річному виноградівцю, який рухався дорогою на мотоциклі «Stark». У результаті зіткнення транспортних засобів, водій мотоцикла отримав тілесні ушкодження і його госпіталізували до лікарні.

За фактом дорожньо-транспортної пригоди з потерпілими, поліція розпочала слідство. Справу кваліфіковано за статтею 286 Кримінального кодексу України.

У водіїв також відібрали зразки крові. За результатами тесту, обидва керманичі за кермом перебували тверезі. Станом на тепер у справі триває досудове слідство, у ході якого буде з’ясовано остаточні причини аварії.

Колишній глава Луганської ОДА і діючий голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль прийняв рішення про вихід з партії Блок Петра Порошенка” Солідарність .

Про це повідомляє офіційний сайт політика, пише tribun.com.ua

В опублікованій заяві Москаль просить припинити своє членство в БПП.

Також він склав з себе повноваження голови Закарпатської територіальної організації Солідарність.

Як повідомили в газеті «Закарпатські оголошення», оренда кімнати у квартирі чи будинку з господарем в Ужгороді коштує в середньому 1500-2000 гривень.

Утім є ціни й вищі. Скажімо, у районі Дастору – одна кімната обходиться у 3 тисячі, на Заньковецької господарі пропонують 2 кімнати за 5 тисяч гривень.

На Корятовича, у самому центрі міста, за кімнату власник просить 5585 гривень.

На Минайській неподалік від «Сільпо» – 1500 гривень.

Утім можна знайти житло навіть за тисячу гривень. Щоправда, господар вказав лише, що знаходиться вона у спальному районі і не назвав вулицю. Утім за телефоном можна з’ясувати деталі.

А один із власників нерухомості пропонує квартири у різних частинах міста по 1750 гривень нап місяць.

Загалом, за інформацією газети «Закарпатські оголошення», ринок житла в Ужгороді дуже багатий на різні пропозиції.

До речі, оголошення про оренду, продаж та купівлю нерухомості можна безкоштовно подати у газету «Закарпатські оголошення» на номер у Viber: (050) 222-50-50.

zakarpatpost.net