Конфлікт між Ужгородською міською радою та УжНУ. У мерії відповіли на звернення ректорату

Цими днями мерія  вирішила без будь який взаємних обговорень та домовленостей відібрати від університету будівлю по вулиці Заньковецької, 89 та будівлю в історичному районі міста по вулиці Капітульній, 18, де знаходяться деякі аудиторії юридичного факультету та друкарня “Говерла”.

https://zakarpatpost.net/wp-content/uploads/2019/03/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D0%9E%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_Vib-768x834.pngРекторат УжНУ обурили дії міської ради і вони прийняли офіційне звернення, оприлюднивши його на сайті університету.

“Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет» є найбільшим колективом і основною бюджетоутворюючою структурою міста Ужгород, сталий розвиток якої традиційно забезпечує стабільність розвитку усієї громади. Тільки у 2018 році УжНУ сплатив 43 мільйони 751 тисячу 528 гривень податку з доходів фізичних осіб, що створює можливість для розвитку міської інфраструктури та господарства. Окрім того, біля 15 тисяч студентів та 3 тисяч співробітників університету – постійні мешканці міста чи ті, що тимчасово працюють і вчаться в Ужгороді, – формують найбільшу спільноту споживачів послуг та товарів, які пропонуються іншими установами та підприємствами Ужгорода.

Не менш важливим є внесок ужнівців в громадське, культурне життя громади міста, його позиціонування як найзахіднішого в Україні освітянського та наукового центру, – йдеться у зверненні. – Враховуючи всі ці обставини, колектив УжНУ з великим здивуванням ознайомився з рішенням Ужгородської міської ради від 30 травня поточного року щодо передачі у власність будівлі за адресою м. Ужгород, вул. Капітульна, 18, в якій розташовано видавництво «Говерла» та лекційні аудиторії юридичного факультету.

Це приміщення використовується університетом  понад півстоліття і впродовж цього періоду жодна влада міста – ані у соціалістичний період, ані впродовж каденцій різних за політичною конфігурацією рад у період незалежності України –  не  наважувалася відбирати майно у своєї найбільш потужної установи. На жаль, цей випадок не є першим прецедентом в «університетській» політиці діючого керівництва міста:  минулого року Ужгородська міськрада намагалася вилучити з оперативного управління університету будівлі на вулиці М. Заньковецької, 89. Тоді Вчена рада УжНУ запропонувала міській раді переглянути та скасувати це рішення, а також надалі проводити консультації з університетом щодо будь яких рішень, які стосуються його нерухомого майна.

Однак, останні кроки влади міста свідчать, що тимчасові кон’юнктурні інтереси є більш важливими, аніж турбота про майбутнє громади Ужгорода, яке неможливо уявити без сучасного європейського університету, яким вже тепер є Ужгородський національний університет. Для цього його колектив не просить від керівництва міста інвестиції у розвиток освіти та науки – як, до речі, ніколи й не просив.

Наша вимога дуже проста – усі рішення щодо майна університету, яке розташоване на території міста, повинні прийматися після юридичних та організаційних консультацій з його керівництвом, відкрито, прозоро і на засадах доброчесності. Ці принципи вже були донесені міській владі і вони залишаться незмінними за будь-яких політичних обставин. В іншому випадку будь-які заяви влади Ужгорода про співробітництво з університетом є лише голослівними деклараціями, які не потрібні ні УжНУ, ні всій громаді міста”.

Ужгородська міська рада відреагувала на звернення і ось що відповіла:

“Інформуємо, що 22 лютого 2019 року підписано розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації №113, де йдеться: «повернути культову будівлю за адресою: м.Ужгород, вул.Капітульна, №18 у власність управління Мукачівської греко-католицької єпархії».

22 березня 2019 року до Ужгородської міської ради надійшло звернення Управління Мукачівської греко-католицької єпархії за № 047/19 про повернення єпархії майна, яке їй належало.

30 травня 2019 року Ужгородська міська рада на XXХVІ сесії VII скликання прийняла рішення №1558 “Про повернення культового майна”, яким Мукачівській греко-католицькій єпархії повертаються у власність будівлі та споруди  на вул.Капітульній, 18.

Нагадуємо, за законодавством, доказами належності культового майна або будівель тій чи іншій релігійній організації можуть бути довідки державних архівних установ, Державного комітету у справах релігій, архівні документи церковних організацій, рішення місцевих органів влади та інші письмові докази.

Відповідно до наявних архівних матеріалів, власником будівель та споруд на вулиці Капітульній,18 зазначено греко-католицьку єпархію, рік побудови об’єкту – 1870. За рішенням виконавчого комітету Ужгородської міської ради депутатів трудящих від 08.12.1955 року за №716 це церковне майно було зараховано на комунальний баланс і відповідно перейшло у власність держави. На підставі цього рішення територіальній громаді міста Ужгорода в особі Ужгородської міської ради було оформлено свідоцтво на право власності на це домоволодіння, університет мав право безоплатного користування спорудами.

Також повідомляємо, що в безоплатному користуванні Ужгородського національного університету знаходиться  ряд об’єктів комунальної власності (перелік є на офіційному сайті Ужгородської міської ради – https://rada-uzhgorod.gov.ua/uploads/sites/2/2018/10/Zemelni-dilyanky-UzhNU.pdf) за адресами:  вулиця Капітульна, 11 (кафедра прикладної фізики), Замкові сходи, 4 (адміністративно-господарська та науково-дослідна частини), Мукачівська, 23 (студентський центр дозвілля “Ювентус”), Марії Заньковецької, 89 та 89а (у минулому – ЗакДУ, зараз факультет інформаційних технологій, факультет міжнародної політики, менеджменту та бізнесу), Антоніна Дворжака, 49 (передано під бібліотеку). Не так давно до цього переліку додалося приміщення у міській лікарні на вулиці Олександра Грибоєдова,20, яке також передали університету для навчальних аудиторій”.

Тож що буде з приміщеннями? Як і чи взагалі вирішиться конфлікт? На жаль, ці питання поки що без відповіді.

zakarpatpost.net