Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 13 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Перші партії української лохини з відкритого грунту надійдуть на ринок до кінця поточного тижня; очікується, що її пропонуватимуть по 200 грн за кг.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на аналітичну платформу плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

“Цього тижня на ринок надійдуть перші партії української лохини з відкритого грунту. Це будуть, переважно, малооб’ємні поставки із Закарпаття та південних регіонів країни, однак уже зараз учасники ринку намагаються визначитися, якими будуть ціни на ягоду. Скоріш за все, першу українську ранню лохину пропонуватимуть за ціною близько 200 грн/кг (7,5 доларів за кг), проте ціна буде знижуватися в міру зростання пропозиції ягоди”, – йдеться в повідомленні.

Експерти повідомляють, що на ринку вже досить багато оголошень про продаж дрібних партій лохини закритого грунту українського виробництва по 200-240 грн/кг. Щоправда, партії пропонуються занадто маленькі, щоб зацікавити великих покупців або мережі супермаркетів, а якість оцінюється як середня, тому домінує в продажу імпортна лохина. Але, на думку експертів, українському виробнику відстояти ціну навіть у 200 грн/кг за перші оптові партії буде нелегко, тому що грузинська або іспанська лохина може продаватися в Україні навіть по 135-160 грн/кг.

Четвер, 6 червня. На годиннику 13.30. У поліцію надходить дзвінок про підпал людини по вулиці Коцюбинського в Ужгороді. За цією адресою з-поміж інших розташована будівля обласної прокуратури та господарського суду. Як стане відомо згодом, чоловік підпалив себе саме перед прокуратурою, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

У перших повідомленнях поліції йдеться про те, що чоловік спочатку облив себе невідомою речовиною, підпалив запальничкою, а згодом побіг до річки Уж, що протікає поруч. «Швидку» на місце пригоди викликала жінка, яка випадково саме проходила повз.

«Вказану особу госпіталізовано до обласної клінічної лікарні. Огляд місця події проведено співробітниками поліції, які прибули за викликом. Всі деталі, інші обставини, а також мотиви цього вчинку будуть встановлюватися в рамках окремого кримінального провадження», – повідомила речниця прокуратури Закарпатської області Марина Безега.

Уже за п’ять годин кримінальне провадження порушать за статтею 120 – доведення до самогубства. А тим часом чоловік із опіками майже 90% тіла перебуває в реанімації обласної клінічної лікарні ім. А. Новака. Лікарі з журналістами також не спілкуються. У повідомленні прес-служби департаменту охорони здоров’я ідеться про важкий стан потерпілого.

Біля реанімаційного відділення зустрічаємо дружину та друга потерпілого. Дізнаємося, що ним є 51-річний Валерій Устименко. Дружину до чоловіка не пускають, але слідчі прокуратури з чоловіком уже спілкувалися, розповідає нам дружина Наталія Устименко: «Я його не бачила, але працівники прокуратури були, він (чоловік – прим. ред.) дав їм пояснення, він при тямі. Мені лікар сказав: якщо він доживе до ранку, то добре».

Унікальну можливість для відпочинку в Закарпатті пропонує комплекс Катерина, у Свалявському районі – гірський пляж, для любителів позасмагати в горах, коло відкритого басейну, посеред чистого гірського повітря.

Як повідомляє Туристичний інформаційний центр “Турінформ Закарпаття”, даний обєкт знаходиться в популярній рекреаційній зоні громади Поляна, що пропонує послуги оздоровлення у санаторіях, на основі бальнеологічних ресурсів унікальних мінеральних вод.

У когось лілії квітнуть для краси, для естетичного задоволення, а хтось ними лікується.

Наша читачка Олена з Ужгорода наголосила, що вміє готувати з пелюсток царських квітів спеціальну настоянку, яка лікує рани.

«Беру півлітрову банку квітів, заливаю її горілкою і даю настоятися в темному місці тиждень. Засіб використовую для загоєння ран, порізів, прищів, різних дефектів шкіри»,  – розповідає жінка.

Утім збирати пелюстки вона радить не з культивованих сортів, а з таких, які квітнули у дворах краян давно, ще в радянські часи.

Цікаво, що ще давні римляни з пелюсток білих лілій готували косметичні засоби. Це були і усілякі відвари, і настойки, лосьйони і креми, мазі й парфуми, і навіть мило.

Кажуть, що якщо вмиватися в ванній з пелюстками рослини, шкіра омолоджується, стає пружною, чистою і гарною. Використовувати можна і засушену рослину.

Сьогодні, 13 червня, о 13:20 однією з пошукових груп знайдено п’ятирічного Назарчика. Він зник вчора в с. Ільниця Іршавського району. На щастя, дитина жива, але потребує опіки медиків. Її буде госпіталізовано до лікувального закладу.

Про це повідомляє УДСНС в Закарпатській області.

Як уже повідомлялося, що вчора о 22:00 до Служби порятунку області повідомили про зникнення дитини 2014 року народження. Пошуки дитини за участі рятувальників, поліцейських та місцевого населення тривали до першої ночі. А сьогодні, 13 червня, рано-вранці вони продовжилися й згодом успішно завершилися. Радує те, що ця сумна історія має щасливе завершення…

Усього до пошуків дитини упродовж доби залучалося понад 100 осіб та 8 одиниць техніки, серед яких 31 рятувальник та два спецавтомобілі.

Які таємниці від нас досі приховує столиця Закарпаття? Яка з гіпотез про його назву є найбільш правдивою? Ким раніше була заселена Ужанська долина? Скільки насправді Ужгороду років?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з доктором історичних наук, професором Романом Офіцинським, який працює завідувачем кафедри історії України Ужгородського національного університету. Це – відомий вчений, автор понад двохсот праць, під його керівництвом успішно захистилися сім кандидатів наук. Удостоєний наукової премії імені Михайла Лучкая ‒ за краєзнавчі книжки «Народні перекази Закарпаття» та «Екскурсії Ужгородом».

– Будівництво Горянської ротонди датується приблизно ХІІ століттям. Це –  перша кам’яна церква Закарпаття. У той же час відомо, що у 1241 ‒ 1242 роках місто пограбували і зруйнували монголи. Ротонда знаходиться далеко від замку, але ж логічно, що така церква могла бути збудованою біля феодальної фортеці. Дехто вважає, що давній Ужгород знаходився в межах сучасних Горян. Якої думки Ви?

–  Щодо цього крапку ставити зарано. Вужчі фахівці-медієвісти розводять руками через брак подробиць у писемних джерелах. Археологи, образно кажучи, ще не докопалися до істини. Наразі знаємо, що Ужгород стає середньовічним містом у VIII – IX століттях. Навколо городища-замку об’єдналося кілька прилеглих поселень. Замок Унг писемно відомий від середини XIII століття. Є три гіпотези щодо його розташування: на Замковій горі; поблизу села Драгньов (Словаччина), де Уж впадає в Лаборець, 30 км західніше Ужгорода; у Горянах. Останнє припущення пов’язане з ротондою і замком, який у 1320-х роках розібрав Філіп Другет, а камінь використав для відновлення на Замковій горі іншої фортеці, знищеної монголами. Оскільки Горяни згадано як dominium de Gerin, то проводяться аналогії з давнім Києвом, де на «горі» – у дитинці проживала князівсько-боярська верхівка, а на «подолі» – торгівці, ремісники, біднота…

Нині вночі підпалили авто Іштвана Цапа. 

Про це у соцмережі повідомив він сам, оприлюднивши фото знищеного автомобіля.

“Коли та заважаєш системі і тебе не можуть купити – тебе залякують, переслідують надуманними кримінальними справами, дискредитують, цькують через продажних глашатаїв, намагаються запроторити за грати, відсторонюють десятки разів від посади, кілька разів незаконно звільняють. Підла і страшна система не терпить людей, які, незважаючи ні на що, твердо стоять на своїй позиції. . І тоді вже в хід іде брудне-бандитське”, – йдеться у дописі.

Припускають, що підпал було здійснено через те, що Іштван Цап активно виступав проти будівництва вітряків на полонині Боржава.

Палія поки що не знайдено.

11 червня близько 22:20 години у Мукачеві патрульні отримали виклик про те, що на вулиці Росвигівській невідома особа чіплялася до заявника і нанесла йому тілесні ушкодження, інформує патрульна поліція Закарпатської області.

Поліцейські одразу вирушили на місце події, де відібрали попередні пояснення у потерпілого. Пропатрулювавши прилеглу територію, схожу за описом особу інспектори помітили неподалік. На зауваження патрульних громадянин не реагував, натомість висловлювався нецензурною лайкою, а згодом вдарив поліцейських кулаком та спробував втекти з місця події.

Даного громадянина вдалося наздогнати та затримати. До нього було застосовано спецзасіб кайданки та доставлено до Мукачівського міськвідділку.

Екіпаж поліції звернувся за медичною допомогою до медзакладу, де їм було встановлено попередній діагноз. Патрульний отримав забійну рану підборіддя та забій нижньої губи. Інспекторка патрульної поліції – струс головного мозку.

Три з половиною роки за відібране життя: родина вбитого хлопчика не згідна з вироком, який виніс Мукачівський міськрайонний суд, пише Tyachiv.com.ua.

Як повідомлялося раніше, 24 травняМукачівський міськрайонний суд оголосив вирок малолітньому мешканцю Нижньої Апші, який з особливою жорстокістю вбив свого друга.

Хлопця було визнано винним у вчиненні злочину за статтею 116 ККУ, а саме в умисному вбивстві, вчиненого у стані сильного душевного хвилювання.

Таким чином суд призначив термін ув’язнення для вбивці – 3 роки і 6 місяців.

Батьки вбитого хлопця були приголомшені вироком та подали апеляцію на вирок Мукачіського суду до Закарпатського апеляційного суду.

Отой совок усередині робить ще багато чого страшного для нашого спільного майбутнього. Наприклад, спонукає нас до непунктуальності, непрофесійності, безвідповідальності. Правда, до безвідповідальності ще призводить ота державна система, у якій ніхто ні за що (навіть за злочини проти нації та людства) не відповідає. Але я маю на увазі тут безвідповідальність особисту на робочому місці, наприклад. Халтура, брак, неякісне асфальтування дороги (на дорогах це проявляється найбільш яскраво), нерівні бардюри, ями на тротуарах – хто то зробив? Президент? Верховна Рада? Чи отой робітник, у якого або руки ростуть не звідти, або розуму не вистачає, або совок йому диктує: «Зійде і так!».

Саме тому наш Ужгород, особливо у новому районі, на околицях нагадує картину із фільму жахів, де все, що робиться – робиться навпаки, навиворіт, на зло… Я люблю Ужгород, і мені боляче про це писати. Але якщо мовчати – усе так і триватиме далі. І ми будемо переступати через гівно, слухаючи запевняння, що це все так задумано, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Багато закарпатських родин руйнуються через алкоголізм та рукоприкладство, а коли ці два критерії йдуть поруч, таку сім’ю зберігати не варто. Якщо ж стосунки не узаконені, то краще розбігатися якомога скоріше. Одна біда, якщо від стосунків народжуються діти, матері просять у чоловіків на їхнє утримання гроші, а батьки їх давати не хочуть. От і знову починаються конфлікти між уже чужими людьми, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Саме так було і в мешканки Новоселиці, що на Міжгірщині. Молода жінка мала від Федора трьох дітей. Чоловік ніде не працював, періодично їздив на заробітки, але доля малюків його не надто цікавила… особливо після того, як з Русланою (імена у матеріалі замінено) вони почали жити окремо.

Тож якось добряче хильнувши, він вирішив навідатися в гості до колишньої… але не для того, аби поспілкуватися з рідними діточками, а щоб з’ясувати стосунки з жінкою. Налаштований був Федір агресивно, тож візит одразу почався конфліктом.

Він узяв дерев’яну палицю і почав нею лупасити по голові тестя. Далі вирішив побити і дружину. Двічі вдарив її палицею по руках і кілька разів по спині. Після цього знову згадав про тестя, повалив його на землю і почав тією ж палицею гамселити по всьому тілу.

Деталі загибелі лісозаготівельників на Закарпатті. Машину перекинуло на дах і розтрощило.  Її досі не витягли з болота, у яку перетворилося це місце сьогодні – після того, як вода зійшла.

На пошуки чоловіків відразу виїхали рятувальники сіл Дубове та Усть-Чорна. За 200 метрів від машини знайшли тіло 28-річного чоловіка, ще за 2 кілометри 36-річного загиблого. На початку села виявили мертвими трьох місцевих мешканців 56, 55 і 38 років. Усі загиблі – мешканці Тарасівки, повідомляє телеканал Сіріус.

2-є загиблих – лісоруби. Це підтвердили у Тячівському лісгоспі. Кажуть: робочого транспорту не мали, тож увечері повертались із заготівлі дерев додому, у Тарасівку щонайменше за 5 кілометрів від місця, де працювали, пішки. Звідки на майже непроїзній лісовій дорозі з’явився завантажений деревиною лісовоз ще з 3-ма чоловіками – не знають.

Місцеві кажуть: за кермом лісовоза був 28-річний працівник лісгоспу Іван Магей, поруч – його батько підприємець й депутат сільради. Родичі коментарів не дають. Кажуть лише: батько часто допомагав сину в роботі.

Дядько інших трьох загиблих чоловіків Антон Сасин запевняє: його племінники роками працювали в лісі. Чи були вони оформлені в лісгоспі офіційно – не знає.

Сільський голова Тарасівки Любов Руснак підтверджує: усі п’ятеро працювали в урочищі «Пригідське» на заготівлі деревини. У селі вже розпочали збір коштів для родин загиблих.

zakarpatpost.net