В Ужгороді на ринку продають драконячий фрукт

Останнім часом в Ужгороді можна купити найрізноманітніші фрукти. І це добре, адже можна спробувати смак плодів, які раніше для закарпатців були недоступні, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

Сьогодні газета «Неділя Закарпатські новини» розповість про пітахайю.

Цей плід називають ще драконячим фруктом.

Найцікавішим є те, що ростуть ці колючі незвичні плоди на кактусах, які в’ються, наче ліани. І цвітуть вони дивовижним білим цвітом тільки вночі. Вважається, що батьківщиною пітахайї є Південна і Центральна Америка. Однак зараз вирощують  її і в Таїланді, і у В’єтнамі, і на Шрі-Ланці,  і на Філіппінах, і у Японії, і в Китаї, і в багатьох інших державах.

Диво-фрукт має не лише  екзотичну назву, але й не менш незвичний вигляд. Яскраво рожевий або жовтий плід  вкритий великими рогоподібними виступами, що нагадують луску дракона.  За розміром пітахайя схожа на велике яблуко, тільки більш витягнуте. М’якоть фрукта буває білого або фіолетового кольору, в ній дуже багато дрібних кісточок.

Існує легенда, в якій розповідається про те, що плоди пітахайї з’явилися в результаті битв з драконами. Коли чудовисько більше вже не могло випускати полум’я, з його пащі вилітав драконячий фрукт. Вважалося, що він міститься глибоко в тілі дракона, там, де найсмачніше м’ясо. Любов до цього плоду призвела до того, що винищили всіх драконів. Ось і виходить, що дракони вимерли, а фрукти химерної форми і забарвлення, що нагадують своїм виглядом луску чудовиськ, ростуть і нині.

Смак драконових плодів залежить від сорту. Найчастіше він нагадує суміш ківі і банана, при цьому у жовтій пітахайї смак найбільш насичений. Першими вживати плоди почали ще племена ацтеків. Перша згадка про пітахайю відноситься до ХІІІ століття. З’їдаючи м’якоть, індіанці смажили насіння, перемелювали його і використовували для супів.

Часто плоди пітахайї використовують для приготування алкогольних напоїв. Також із цих екзотів виходять дуже смачні соки. Наприклад, в Іспанії сік пітахайї змішують з соком лимона або лайма. Виходять дуже смачні освіжаючі напої. Також з пітахайї варять варення, готують соуси, додають в різні кондитерські вироби, молочні продукти і т.д. Їстівні не тільки плоди, але і квіти цієї рослини. Їх найчастіше додають в чай для отримання ніжного аромату. Крім того, драконячі фрукти  використовують виробники парфумерії та косметики, додаючи його в маски, креми і шампуні.

А ще цей плід є дуже корисним та багатим на вітаміни. Завдяки тому, що в ньому міститься дуже мало калорій, він вважається дієтичним.  На думку вчених, пітахайя позитивно впливає на серцево-судинну і ендокринну системи, її корисно вживати тим, у кого цукровий діабет. Адже насіння драконячого фрукта багате на танін. Також пітахайя корисна тим, у кого погіршується зір.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net