Які рецепти закарпатських страв варто скуштувати туристам. Поради спеціаліста

Як готувати в задоволення, їсти корисну їжу та що скуштувати на Закарпатті туристам

Бути королевою кухні хочеться кожній жінці. Але що робити, коли старі рецепти страв уже набридли, у Інтернеті цікавих немає, подруги порадити щось нове не можуть? На допомогу приходить газета «Домашня кулінарія»! Там зібрано цікаві страви не лише закарпатської, української та європейської, але й кухонь народів світу, незвичні вегетаріанські, десерти та багато іншого.

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Тож як готується до друку газета, як підбираються рецепти, які конкурси для читачів зараз проводяться? Про це та багато іншого у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з головним редактором газети «Домашня кулінарія» Людмилою Суботіною.

Що можеш сказати про закарпатську кухню? Яка зі страв, на твою думку, найбільш колоритна? Що б порадила скуштувати туристам?

Закарпатська кухня впродовж століть формувалася завдяки багатонаціональності регіону. Це, з одної сторони, проста і ситна кухня горян, а з іншого – калорійна і яскрава суміш кулінарних традицій нацменшин, які тут проживають. Тому багато страв, які готують в регіоні, уже стали суто закарпатськими і демонструють колорит місцевої кухні. До прикладу, відомий бограч, без якого не обходиться жоден місцевий фестиваль. Цей дуже густий гострий суп із м’яса та овочів є національною стравою угорців і традиційною – для закарпатців. Так само закарпатські ґаздині готують човлент (страва з м’яса, квасолі та перловки), який запозичили із єврейської кухні. Головна страва гуцульської кухні на Закарпатті – банош, який варять із кукурудзяної каші та густої жирної сметани. Ці та багато інших страв відомі далеко за межами краю.

Але на Закарпатті є чимало автентичних страв, які представляють кулінарні традиції окремо взятого району чи навіть села. Так, ріплянку – страву з ріпи (так місцеві називають картоплю) та кукурудзяного борошна готують у селі Колочава на Міжгірщині. У Велятині на Хустщині популярна дзяма – традиційний великодній суп на бульйоні з копченого м’яса та сметани. Гастрономічна родзинка Виноградівщини – чернянська начинка. Її готують тільки у трьох селах району – Черна, Новоселиця і Хижа. Уявіть собі: до страви входить 25 інгредієнтів (!), основна з яких – кукурудзяна крупа. Чула, до речі, що у селі Черна можуть почастувати гостей і екзотикою – салатом із отруйних пагонів папороті. Доведеться напроситися туди в гості. Оригінальну закуску з жаб’ячих лапок можна спробувати також у селі Тур’я Ремета на Перечинщині.

Взагалі про закарпатські страви, як і в принципі про будь-яку їжу, складно говорити, їх треба скуштувати. І не важливо, яку саме страву – бограч, начинку, токан чи бринзу – головне, щоб її готували з любов’ю.

Які кулінарні хитрощі можна порадити закарпатським ґаздиням? Що приготувати на сніданок, коли обмаль часу? Які найцікавіші вегетаріанські страви можна приготувати?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 14 червня.

Передплатити газету «Домашня кулінарія» можна у кожному поштовому відділенні України або у свого листоноші.

Передплатний індекс: 68339.

zakarpatpost.net