Як гірчиця і птахи допоможуть знищити «колорадів»

Найбільшою проблемою для городників є колорадський жук, який псує не тільки картопля, а й баклажани, перець, томати. Він об’їдає зелень, і рослина не може приносити плоди. Є багато отрут проти шкідника, але їх можна використовувати на самому початку, а коли утворюється зав’язь, що небезпечно для врожаю. Дачниця Світлана Ігнатик рекомендує читачам газети «Господарські поради» використовувати народні засоби, менш токсичні.

Народні засоби

– Колорадський жук зимує в землі і виходить із зимівлі при прогріванні ґрунту. Самки відкладають на один лист 20-30 яєць, з яких через пару тижнів з’являються личинки і згодом стають жуками. Шкода культурам завдають і личинки, які теж об’їдають листя і стебла.

– Є багато хімікатів від цього шкідника, але вони токсичні для людини і можуть накопичуватися в плодах, тому я раджу використовувати екологічно безпечні засоби – настоянки з рослин і природних помічників, – пояснює городниця. – Для боротьби з жуком підходить соняшник. Півкілограма його квітів залити 10 л води і витримати три дні. Допоможе і цибулиння – 300 г сировини залити гарячою водою і настояти добу. Цими настоями потім обприскують посадки. Через деякий час можна повторити цю процедуру для більш стійкого ефекту. Добре допомагає настій з волоського горіха. Потрібно залити 10 л окропу 1 кг листя з зеленими плодами або 300 г горіхової шкаралупи, накрити кришкою і тиждень розчин настояти, а потім обприскати ним кущі з шкідниками.

Також дачниця оцінила користь гірчиці. Вона швидко зростає, очищає землю від фітофтори, дротяники, а культури – від слимаків, плодожерки і колорадського жука.

– Я гірчицю сію в міжряддях картоплі і баклажанів, – говорить пані Світлана. – Коли зацвітає, зриваю і розкладаю серед рослин, на які напали шкідники. Крім цього, картоплю можна обробляти її розчином. На відро води насипати 100 г порошку гірчиці, 100 г оцту (9% -ого) і обробити кущі, на початку росту – для профілактики і коли з’явилися жуки.

Обробляти треба ретельно кожен кущ і зверху, і нижню частину листочків. Краще це робити не перед дощем. Колорадський жук не любить запаху гірчиці, тому не стане тут жити. Також він боїться настою з кропиви, оцту із золою, мила з оцтом. Ці засоби ефективні і не шкодять здоров’ю людини і навколишньому середовищу.

Хто їсть жука?

У боротьбі з «колорадами»  можна використовувати їх природних ворогів. Наприклад, домашню птицю. Але не всі пернаті можуть їх вживати, для деяких ці жуки отруйні. Вони безпечні для курей, цесарок, фазанів і індиків. Птахів до такого раціону привчають поступово, підсипаючи їм в корм жуків. З диких птахів їх люблять шпаки, тому навесні встановіть на ділянці шпаківні. Деякі комахи теж є природними ворогами для колорадських жуків – сонечка і жужелиці.

– Щоб уже напевно позбутися такої напасті, як колорадський жук, краще комбінувати обидва методи (настої і помічники), так результат буде відчутніше, – радить дачниця. – А між грядками або всередині них висадіть рослини, які відлякують цих комах (часник, бобові або квіти, наприклад, календулу). Також рання посадка культур з пророщеного посадкового матеріалу позбавить від найбільш небезпечних стадій розвитку жука. У боротьбі з ним допоможуть і деякі агрозаходи – високе підгортання культур, розпушування грядок, знищення рослинних залишків після збирання врожаю.

zakarpatpost.net