15-річна закарпатка разом з братом добили матір, перерізали їй шию, а труп викинули в річку

Справа тягнулася більше двох років, і нарешті суд виніс вирок

Кілька десятків ударів качалкою, 18 ножових поранень, перерізана шия… саме так убивали 18-річний хлопець та 15-річна дівчина з Хуста свою матір. Діти дочекалися ночі, аби жінка заснула… і приступили до кривавої розправи над найріднішою людиною. Свої дії вони спланували заздалегідь, бо прагнули помститись за те, що жінка виявила крадіжку доньки і хотіла про неї повідомити правоохоронцем. Хотіли брат із сестрою позбавити життя і батька, але його на той момент не було вдома, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

Трагедія сталася 19 лютого 2017 року. Тоді Віталія Леміш спокійно лягла спати, нічого не підозрюючи про наміри своїх дітей. Напередодні в неї з донькою був скандал, адже Тамара вкрала гаманець, у якому знаходилося 36 тисяч гривень. Гроші доньці потрібні були на наркотики. Приймала вона їх разом із братом.

За словами знайомої дівчини, вона могла щось поцупити і в школі, а наркотики не лише вживала, але й продавала, навіть у навчальному закладі, де вчилася. Про це було відомо багатьом, але більшість бояться навіть зараз про все говорити. Навчалася Тамара посередньо, але дисципліну, за словами вчителів, на уроках не порушувала.

А от Богдан закінчив школу з відзнакою, вступив до університету, але почав вживати наркотики, пропускати заняття, тому з ВУЗу його виключили.

Родину ж усі в один голос характеризують як благополучну. Мати юних вбивць працювала медсестрою в Хустській районній лікарні, батько – на телекомунікаційному ретрансляторі в Рокосові. Саме в ту фатальну ніч чоловіка врятувало від загибелі те, що він чергував.

Віталія бачила дивну поведінку своїх дітей і про те, що стало причиною, здогадалась, але розмовами врятувати ситуацію вона не могла. Коли зрозуміла, що гаманець поцупила Тамара, накричала на неї, пригрозивши, що все розповість батькові та повідомить поліцію. Дівчина злякалася наслідків, тож розповіла про все братові. Тож вони й вирішили позбутися небажаного свідка, яким стала їхня мати.

Парочка дочекалася, коли Віталія засне, заздалегідь приготувавши дерев’яну качалку, яку взяли на кухні, та ніж. Відтак посеред ночі брат із сестрою пішли до матері в кімнату. Богдан почав товкти  матір по голові. Від болю жінка прокинулась і почала захищатися, намагаючись прикрити голову руками, про що свідчать множинні забої на пальцях та кистях. Але дітей це не спинило, а лише додало їм упевненості в тому, що роблять правильно. Коли Богдан бив матір, Тамара стояла з ножем поруч, чекаючи, чи доведеться застосувати і його. Та жінка не помирала… Тож ніж таки дівчина застосувала. Вбивали Віталію діти, наносячи удари почергово. Загалом на її тілі було виявлено майже два десятки ножових поранень.

Кров залила всю кімнату… ліжко, підлогу, стіни… вбивць не спиняло ні благання матері змилуватись над нею, ні її сльози, ні крики, ні передсмертна агонія. Щоб пересвідчитись, що вона справді померла, вони ще й перерізали їй горло.

Коли Віталія вже не стогнала, не хрипіла, не дихала, Тамара з Богданом розділи її догола, загорнули тіло в покривало, скрутили його і, віднісши до річки, скинули у воду. Тягнули при цьому вони труп більше трьох кілометрів.

Повернувшись додому, взялися за генеральне прибирання. Полили підлогу, сховали закривавлені речі, помилися та переодягнулись самі та спокійно полягали спати.

Вранці, коли з роботи повернувся батько, його дуже здивувало, що Віталії немає, адже вона нікуди не планувала виходити. Чоловік почав телефонувати дружині на мобільний, але телефон не відповідав. Тоді він спитав дітей, де мати. Вони ж відповіли, що не знають, напевно, кудись поїхала.

Знайомі юних вбивць кажуть, що вони планували вбити і батька, навіть придумали, де викинути труп, але того ранку він прийшов додому не один, а з колегою і їхні плани зірвалися.

Про зникнення дружини закарпатець повідомив правоохоронців, які приступили до пошуків.

Як розповів Володимир Белов, старший слідчий, який займався кримінальним провадженням, діти поводилися  підозріло. Тому їх запросили у відділ поліції. Там вони й зізналися у страшній правді.

«Заявнику здалося підозрілим, чому у вихідний день вдома немає дружини. На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Під час огляду було виявлено  на речах плями бурого кольору. У помешканні знаходилася п’ятнадцятирічна дівчина та її вісімнадцятирічний брат. У відділ поліції, куди їх було запрошено через неадекватну поведінку, вони розповіли, що близько третьої години ночі вбили матір. Підставою стало те, що дочка неодноразово скоювала правопорушення, однак жінка не зверталася до правоохоронних органів. А на той раз вже не витримала і сказала, що заявить про злочини у поліцію. Дівчину це насторожило. Тоді вони з братом вирішили позбутися матері. Під час допиту діти зізналися, що хотіли вбити й батька, бо вважали, що жити без батьків їм буде легше», – зазначив поліціянт.

Труп 42-річної жінки невдовзі знайшли рятувальники у Тисі неподалік села Крива, біля опори транспортного мосту.

Цікаво, що більшість знайомих родини вважали дітей цілковито нормальними. Сусіди переконували, що сім’я дуже хороша, діти віталися в під’їзді, поводилися ввічливо. Тож те, що вони накоїли, шокувало всіх.

«Ці діти росли слухняними, вміли шанувати старших, могли запропонувати піднести сумку. Це хрущовська квартира. Ми чуємо кожен вечір, коли хтось піднімається, але такого, щоб це викликало якусь підозру, не було», – запевняла одна з сусідок.

«Сім’я була дуже хорошою. Тато гроші заробляв, мама трудилася по півдня, була медиком. Поки діти не підросли, батьки всюди брали їх із собою, разом ходили на природу, в місто. Мали багато хороших друзів. Та настав час, коли хлопцеві з дівчиною захотілося свободи. Тут хорошою альтернативою могла б стати позакласна зайнятість, спортивні секції, ковзанка, басейн. Але де діти проводять у Хусті вільний час? На дискотеках! Щоб було куди адреналін викинути і себе проявити в товаристві однолітків. Якщо хтось думає, що для молоді достатньо встановити в центрі кілька лавиць і забезпечити доступ до Інтернету, то дуже помиляється.  Підлітки п’ють, палять, вештаються абиде, вживають наркотики. Батьки про все чомусь дізнаються в останню чергу», – переконувала інша.

Найбільше у даному випадку постраждав батько. Він одразу втратив усе – і кохану дружину, і обох дітей, які в нього її відібрали. Згорьований чоловік дуже важко пережив трагедію і навіть зараз, через 2 роки, говорити йому про все було нестерпно боляче… навіть на суді.

Як розповіла його адвоката Наталія Дубчак, напередодні засідання, під час якого юним вбивцям мали винести вирок, хустяни мітингували під стінами суду, оскільки адвокати Богдана та Тамари намагалися перекваліфікувати  справу з умисного вбивства, що тягне за собою покарання у вигляді 15 років позбавлення волі, на вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання, за що вони могли отримати всього 5 років позбавлення волі. Враховуючи, що в СІЗО вони пробули з лютого 2017 по червень 2019 року, де рік зараховується за два, вважалося, що вони вже відсиділи  4 роки 8 місяців. Тож невдовзі парочка могла знову  опинитись на волі.

Однак суддівська колегія визнала Богдана з Тамарою винними в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою (ч.2 ст.115 КК України) і обом призначила покарання у вигляді 14 років позбавлення волі.

Але крапку ставити в цій справі все одно зарано, адже головні винуватці трагедії цієї родини залишились безкарними. А це – ті, хто затягнув дітей у наркоманію. Цікаво, що під час слідства дівчина називала імена тих, у кого купувала наркотики. Тож невідомо, чи проти них буде порушено кримінальні справи. Чомусь мало в це віриться. Адже досить пригадати шоу, що мало місце наприкінці минулого року в Хусті, коли затримали 14 осіб, причетних до наркоторгівлі, утім усі вони зараз на волі й нікого не притягнуто до відповідальності.

Враховуючи проблему, у школах закарпатського містечка волонтери та представники громадських організацій провели ряд зустрічей із батьками, вчителями та дітьми, до яких залучили як медиків, так і колишніх наркозалежних, котрі розповідали як про причини, так і про наслідки вживання наркотиків. Однак міська влада, відділ освіти не організували жодного профілактичного заходу в учбових установах, хоча питання наркоманії для Хуста останнім часом вкрай актуальне.

Тож хоч злочин розкрито, вбивць покарано, але проблему все одно не вирішено. І невідомо, чи хтось із мешканців міста не стане черговою жертвою вбивчої залежності дітей.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net