Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Одне з найбільш мальовничих місць Закарпатті, одне з семи чудес України  – водоспад Шипіт. Зараз він відомий на всю державу, завдячуючи фестивалю неформалів, який проходить тут з 1993 року щоліта, але милуватися красою дива природи туристи їздили сюди і раніше… і не тільки вони, адже водоспад вважається місцем сили і відомий серед знахарів, віщунів та босоркань, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Знаходиться Шипіт біля села Пилипець на Міжгірщині. Його води б’ють із підземного джерела, що знаходиться на горі Великий Верх.

Стрімкі потоки несуться донизу з 14-метрової висоти. Розбиваючись об каміння, струмені утворюють дивовижну картину: вода розбризкується і переливається фантастичними барвами, видаючи звуки, які чути далеко.

Кажуть, що саме завдяки «шуму» водоспад і отримав назву Шипіт, просто здалеку шум нагадує шепотіння.

Утім про те, чому водоспад назвали саме так, існує й багато легенд.

Солодкі, соковиті великі смугасті ягоди всередині не червоні, а жовті!

Таке диво природи вже можна купити і в нас.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» купив екзота з Італії по 46 гривень за кілограм.

Ця велика ягода не є продуктом генної модифікації. Подібно до більшості традиційних сортів кавун був отриманий в результаті селекційної роботи і схрещувань культурних видів з дикорослими представниками роду, від яких вони успадкували незвичайний колір.

Вивели його у Таїланді і там він користується просто шаленою популярністю.

В Ужгороді вже неодноразово пошкоджували обмежувачі руху.

Цього разу хтось “вирвав” із бруківки стопчик на набережній біля медичного факультету. Незрозуміло, чи зроблено це руками, чи хтось таки наїхав автомобілем.

Утім встановлено його було абияк, інакше б пошкодити бетонний обмежувач не вдалося.

Поруч пошкоджено й інший.

Можливо, хтось просто намагався вибрати обдва, аби припаркуватися на тротуарі.

В Ужгороді на Петефі біля дерев встановили металеві решітки. 

Кілки, якими укріпили дерева після висаджання їх у ґрунт, наразі прибрали.

На їхньому місці з’явилася металева рештіка темного кольору.

Ідея, звісно, цікава, але чи не зарано її було встановлювати? Чи окріпли вже саджанці?

Їхні стовбури ще недостатньо міцні для того, щоб їх не можна було пошкодити.

Крім того, решітки складені якось хаотично, їхні кінці не дотикаються один до одного ідеально, як пазли.

Нагадаємо, що у грудні минулого року на відремонтованій пішохідній частині площі Петефі сьогодні висадили 14 молодих саджанців ліквідамбара смолоносного, або амбрового дерева.

Саме за це дерево ужгородці віддали найбільше голосів за результатами публічної консультації, під час якої міська рада цікавилася думкою містян, які дерева садити на цій площі.

Сміх, здоганялки, радісні вигуки… Площа Народна в Ужгороді нині ожила.

Дітлахи спеці радіють найбільше. Їх не цікавить, що Закарпатська ОДА зараз без керівника, прямо під будівлею малеча розважається під струменями води у фонтані, який перетворився на веселу атракцію. Хтось лежить на землі, хтось бігає під струменями, а хтось – просто спаостерігає за іншими і засмагає.

Малеча насолоджується літнім відпочинком.

Загалом водограй на Народній став уже своєрідною візитівкою Ужгорода. Там не раз проходять зйомки фотосесій наречених, там купаються випускники, там не раз освіжаються туристи.

У сонячну погоду біля фонтану можна побачити маленькі веселки, тож дехто з дітей нині також намагався їх  знайти і зловити, вірячи, що райдуга – це частина неба.

«Мокрі» розваги до  снаги і дорослим, однак вони більше спостерігали за дітьми.

Таких фонтанів в Ужгороді потрібно більше, адже цей дійсно вдалий і охолодитися в спеку там може хоч хто.

В Ужгороді продається велика кількість екзотичних плодів. Одним з найбільш цікавих і незвичних є папайя, пише газета «Неділя Закарпатські  новини».

В Таїланді ці плоди вирощують, як у нас кавуни чи дині. Вони вважаються сільськогосподарською культурою і широко використовуються в кулінарії. До цих пір самі тайці не дійшли до спільної думки в питанні, до якої категорії належить папайя – це фрукт або овоч. Цікаво, що коли папайя має соковиту і стиглу м’якоть, то її вважають фруктом, коли ж вона тверда, недоспіла і має ще зелену шкірку, її називають овочем.

Дозрілі плоди цих дерев, що сягають до 10 метрів у висоту,  м’які і мають колір від пісочного до жовтого, а між собою можуть відрізнятися за формою і розміром. Шкірка у стиглого плоду червоно-оранжева, а м’якоть – червона, щільна і солодка на смак, із присмаком дині з кавою. Всередині містяться чорні насінини, які на вигляд нагадують ікру. Їх багато, але їх легко дістати.

Дерева папайї можуть бути чоловічої і жіночої статі. «Чоловіки» запилюють квітки, а «жінки» дають плоди. Іноді трапляється, що дерева – «чоловіки» теж дають плоди, причому фрукти ростуть на них у вигляді довгого ланцюжка. Це вважається загадкою природи. Саджанці папайї ростуть дуже швидко – перший урожай можна збирати вже через 6 місяців. Плодоносять вони протягом цілого року.

Цілющі властивості папайї відомі ще з давнини.  Вважається, що плід є корисним для покращення травлення, допомагає організму витягти з їжі максимум поживних речовин. Папайя рекомендується при виразковій хворобі 12-палої кишки, при колітах, бронхіальній астмі. Цей екзот нормалізує роботу печінки,  рівень цукру у крові. Крім того, його рекомендують вагітним жінкам. Також він є ідеальною їжею для немовлят та малих дітей.

Виноградівським районним судом заслухавши доводи сторін обвинувачення і захисту визнано винним 23-річного мешканця Виноградівщини в умисному вбивстві  (ч. 1 ст. 115 КК України).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

За інформацією керівника Берегівської місцевої прокуратури Володимира Жилкіна, подія трапилась у січні 2019 року у селі Вербовець, Виноградівського району. Мотивом для вбивства стало з’ясування відносин, стосовно того чому потерпілий відмовляється жити із сестрою обвинуваченого.

В судовому засіданні прокурором доведено, що в ході сварки, молодик вдарив потерпілого ножем у пахову артерію. Травма виявилась смертельною.

Врахувавши всі надані докази, судовою колегією вбивцю засуджено до покарання у виді одинадцяти років позбавлення волі.

Скелети, монети, кераміка…

На території Ужгородського замку знову проходять археологічні розкопки.

Науковці разом зі студентами та волонтерами намагаються встановити точний час зведення церкви на території замку.

Наразі вже знайшли чотири монети XVI — XVIII століття та церковний медальйон.

Розкопки планують проводити ще протягом декількох років, роботи проходять поетапно.

Знахідки, які буде ще виявлено після реатврації передадуть до Закарпатського краєзнавчого музею.

Експедиці триватиме до 20 липня.

В Ужгороді на вулиці Небесної Сотні припарковані на тротуарах автомобілі не дають пройти пішоходам.

Багато водіїв так вдало прилаштували своїх залізних коней, що вони зайняли місце для пішоходів усіми чотирма колесами.

Раніше активісти проводили в місті акції “Стоп-хам” і клеїли на лобове скло наліпки “Я паркуюсь, як олень”.

Зараз такі акції відійшли в минуле, бо всі сподівалися, що патрульна поліція самостійно впорається з водіями.

Утім останнім часом стільки порушень правил паркування, що акції, скоріш за все, варто відновити…. однак уже разом із правоохоронцями.

 zakarpatpost.net