Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Чи знаєте ви, яке відношення має дочка Ярослава Мудрого до Закарпаття? Виявляється – чимале. По-перше, вважається, що саме Анастасія була прихильницею заснування православних монастирів в Угорщині. Тому деякі історики вважають, що саме вона сприяла заснуванню першого в нашому краї монастиря на Чернечій горі в Мукачеві (тобто закарпатське православ’я має пряме відношення до Києва і жодного – до Москви, його російську церкву тут нав’язала лише радянська влада) , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У 1000-х роках, як свідчать джерела, тут уже існувало поселення ченців з Києво-Печерського монастиря, які оселилися в Карпатах, аби бути ближче до своєї покровительки. Згодом у 1240—1241 рр. під час монгольської навали монастир було зруйновано.

Але й це ще не все.  За давньою легендою, саме під руїнами Хустського замку у кришталевій труні з масою золотих скарбів поховано Анастасію, яка була дружиною угорського короля.

Анастасія була наймолодшою дочкою Ярослава Мудрого. Народилася приблизно у 1028 році. А вже у 1038, коли вона мала всього 10 років, її видали заміж за угорського герцога Андраша (Андрія), який, рятуючись від переслідувань з боку короля Іштвана I, втік до Києва.

У 1046 році подружжя переїхало жити до Угорщини.  Андраш захопив престол і став королем. А його дружина, будучи православною, а не католичкою, взялася будувати на угорській території православні монастирі. Так сталося і в Жоржині, тобто на Чернечій горі.

Адвокат Віталій БУРИШИН як закарпатцям законно захищати та відстоювати свої права

Із фільмів ми давно знаємо про велику популярність адвокатів у США. І якщо колись нас це дивувало, то зараз без їхніх послуг часто не можна обійтися при вирішенні навіть нескладної справи, яка потребує юридичних знань.  Сучасні адвокати – це люди, яким закарпатці більше довіряють таємниці більше, ніж священику чи психологу. І це нормально, адже саме їм відомо, як краще відстояти права людини у відповідних ситуаціях.

Тож нині гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є ужгородський адвокат Віталій БУРИШИН. Під час наших «Недільних бесід» ми підняли з ним питання, які найбільше хвилюють читачів і говорили про поділ майна, спадщину,  охорону бізнесу, позови проти чиновників, дотримання прав людини у нашому краї та багато іншого.

Почнемо з вашої практики. За яку найбільш резонансну справу доводилося братись.

Слава Богу, за 14 років практики таких гучних скандальних справ у мене не було. Перша кримінальна справа за фактом подвійного вбивства групою осіб, поєднаного з розбоєм, для мене була дуже важкою психологічно. Чи мала вона резонанс, не знаю, але в газетах про неї писали, та на прізвища адвокатів не посилалися. Ця справа для мого становлення, як юриста, була важливою. При тому, що я вів її на початку своєї адвокатської діяльності, бо раніше працював слідчим у правоохоронних органах, і злочин був особливо важким.

На даному етапі життя я займаюся більше цивільними і господарськими справами. Ця сфера мені більше до душі. По-перше, вона менш емоційно забарвлена, бо на кону майнові питання, десь – особисті немайнові права – честь, гідність, ділова репутація, де мова не йде про позбавлення волі. У мене навіть у кримінальних справах, де я приймаю участь, як захисник, не було випадків, де суд ігнорує мої доводи, не приймає до уваги докази.

Сьогодні соцмережі заповнені світлинами чоловіків із дітьми та вітаннями своїм стареньким батькам.

Кожен відзначає свято по-своєму, а хтось його і не святкує взагалі.

В Україні на офіційному рівні це свято відзначається вперше.

Бути батьком – це завжди звучить гордо, але що нам відомо про свято?

Відзначається воно у третю неділю першого літнього місяця, яка випала зараз на 16 червня.

В США День батька святкувався з 19 червня 1910 року. Ініціатором впровадження цього свята є місіс Додд із Вашингтону.

Як зазначено у Вікіпедії, національним святом цей день в США став у 1966 році, коли президент США Ліндон Джонсон оголосив третю неділю червня національним святом. З часом й інші країни, де декларується повага до сімейних цінностей, слідом за Сполученими штатами, почали відзначати цей день, вшановуючи чоловіка-батька.

Резонансну дорожньо-транспортну пригоду на Слов’янській набережній в обласному центрі Закарпаття за кермом Porsche Cayenne скоїла 21-річна студентка факультету міжнародних економічних відносин УжНУ Іванна (Яна) Костраба

Резонансну ДТП за кермом Porsche Cayenne скоїла 21-річна студентка УжНУ Яна Костраба
Про це повідомляє Закарпаття онлайн, посилавючись на інформацію, ексклюзивно отриману з трьох власних джерел в правоохоронних органах.Вказані в офіційних інформаціях вік і конкретно дата народження, місце постійного проживання – Свалява взятої під варту винуватиці ДТП, в якій важких травм зазнав 32-річний водій автомобіля Ford Focus, збігаються з інформацією профілю відповідної особи в соцмережах.За неофіційною інформацією, в контексті вказаної ДТП “засвітилася” особа працівника однієї з правоохоронних структур, який може мати стосунок до авто, що спричинилося до аварії. Власне мабуть тому ЗМІ не могли з’ясувати прізвище особи, причетної ДТП.

Відео з місця аварії, на якому зафіксовано цю особу, наразі з соцмереж вилучено.

Як раніше повідомлялося, о 19:27 до поліції надійшло повідомленням від інспектора Управління патрульної поліціїпроте, що в Ужгороді, по вулиці Слов’янській трапилася ДТП з потерпілими. На місце аварії прибула слідчо-оперативна група, яка встановила, що близько 19:15 21-річна мешканка Сваляви перебуваючи за кермом авто «Porsche Cayenne», не впоралася з керуванням виїхала на зустрічну смугу, де допустила зіткнення з автомобілем «Ford Focus», під керуванням 32-річного ужгородця.

У результаті аварії, до лікарні госпіталізували трьох осіб: 21-річну водійку «Porsche Cayenne», її ровесницю мешканку с. Сторожниця, яка перебувала у авто у якості пасажира, а також водія «Ford Focus». Стан чоловіка лікарі характеризують як вкрай важкий.

Стукнула бабі Анці моча в голову. Розказала їй молода сусідка, що чоловік із нею у ліжку витворяє, а стара й позаздрила. Захотілося їй молодість згадати, спокусити свого діда, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Марішку му оту солодку, – почала злитись вона. – Пак іся Жовфія вся іскуственна. Губи юй надули, ги кой син колесо на біціглях напомповує, цьицьки юй наростили, як Верки Сєрдючки, кой си шарики за пазуху тиче, кліпки приточили, ги кой заплатки до штрімфлю.  А я… я така вся натуральна! У мене цьицьки уд природи великі, та й не лем они… а і гузиця така, што є за што потискати, ущипнути, даже укусити… на два сідєнія у маршрутці… і очи си нігда не малюю, у мене краса своя… уд Бога… а муй дідо, грум би го побив небесний, ото всьо не замічає. Зашто я си такого бімбова найшла. Чим пушов на пінзію, спит у окремуй комнаті. Храпит так, што до сусіду го чути, а кой перне, та чибря ся в серванті трясе, погари цоркают, а кой голодний та так кричит, ги би мачку дерли».

Стара мало не розплакалась.

«А кой молодий був, добрий був фаттю. Тискав ня пуд дубом та такі ми файні слова говорив. Казав: «Анцьо моя мила, ти моя косиця, звізда ясна!». Голубом ня називав, а тепер воронов… Чим ся по персатах клепачом дуркне, усе бубонит, што ото я накаркала. А я го лем попереджаю все, што най позерат, куди б’є. Колись ми казав, што я, ги сарна хащова, а тепер, што жру, ги свиня, і што тушнам, ги корова. А што пашу як кунь ото ун не видит. Не благодарний».

Нахлинули на бабу Анцю важкі думки.

Польська компанія Biotrem, яка виготовляє органічний посуд із висівок, відкрила представництво в Україні.

Фірма запатентувала технологію, яка дозволяє робити одноразовий посуд з пшеничних і кукурудзяних висівок, продуктів переробки маніоку, водоростей, а також полімерів на рослинній основі. Сировину стискають під пресом за допомогою гарячого повітря.

Учора, 15 червня, о 13-ій годині до Мукачівського районного відділення поліції надійшло повідомлення про пораненого чоловіка. Потерпілим виявився 37-річний мешканець села Зубівка. Лікарі діагностували у нього проникаюче ножове поранення.

Працівники слідчо-оперативної групи спільно з працівниками кримінальної поліції та групи реагування встановили особу кривдника та обставини спричинення тілесних ушкоджень потерпілому.

У скоєнні злочину поліція підозрює 59-річного сусіда потерпілого. Як з‘ясували поліцейські, між чоловіками, які обидва перебували у стані алкогольного сп‘яніння, виникла бійка. Далі старший чоловік взяв ножа та вдарив ним в живіт сусіду.

Чоловіка з проникаючим ножовим пораненням доставили до Мукачівської центральної лікарні.

Зараз поліцейські з‘ясовують всі обставини та причини поранення потерпілого. За даним фактом розпочато слідство. Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч. 1 статті 121 Кримінального кодексу України. Ідеться про спричинення умисного тяжкого тілесного ушкодження. Речовий доказ – ніж – вилучено.

Найбільше рододендрона східнокарпатського в Україні росте на луках у Мармаросах, або ж Гуцульських Альпах

Червень — місяць, коли в Карпатах розквітає рододендрон, рослина, що вкриває схили гір неймовірним пурпурово-рожевим килимом. Наступні два тижні — саме той час, коли варто йти в гори, щоб побачити цю дивовижу. В Українських Карпатах для цього найкраще обирати такі хребти та масиви, як Чорногора (з калейдоскопом двохтисячників, найбільших вершин країни), Свидовець (із найбільшою кількістю льодовикових озер) або ж Мармароси, масив на кордоні з Румунією, який ще називають Гуцульськими Альпами. Саме на Мармароси в час рододендронів радять іти експерти Укрінформу, найперше тому, що це — найкращий осередок дикої природи, де в тиші серед скелястих вершин під купчастими хмарами можна зловити справжній рододендроновий дзен, пише Укрінформ.

У м. Мукачево Закарпатської області у власній квартирі знайшли мертвим чоловіка, котрий тільки-но повернувся із заробітків.

Про це повідомили у Нацполіції Закарпатської області, пише Вголос.

Зазначається, що чоловік з 1981 року народження. Він мешкав із матір’ю. Його закривавлене тіло знайшли у квартирі. За попередніми даними чоловік вчинив самогубство, перерізавши вени.

Обставини трагедії розслідує поліція.

Трійця – одне з найбільших і найшанованіших християнських свят для закарпатців.

Напередодні будинки та квартири прикрашають гілками липи, а в деяких населених пунктах – ще й  ліщини, берези,  стеблинами м’яти.

Хоч свято вважається і християнським, але такі дії є справжнім язичницьким звичаєм.

Колись наші предки у суботу звечора прикрашали хату зеленню всією родиною ввечері. При цьому підлогу, яка тоді була глиняною,  встеляли зіллям, полином, чебрецем, за ікони ставили волошки і м’яту, а на ворота вішали гілки липи.

А загалом субота перед Трійцею називалася клечальною, тобто оселю потрібно було прикрасити клечанням, а точніше – зелениною. Це робилося, аби задобрити богів природи, щоб урожай був щедрим, а господарі будинку – здоровими. Липа вважалася деревом, що рятує від ударів блискавки, а ще вірили, що вона не пропустить до подвір’я нечисту силу.

І хоч це лише забобони неосвічених людей, але вони настільки увійшли в життя сучасних закарпатців, що перед Зеленою неділею багато хто вважає не повісити десь вдома гілочку липи неприпустимим.

zakarpatpost.net