АНОНС. У той трагічний день вона була на руках у своєї матері, тому вижила, а мама померла

Як в Ужгороді оновлюють Горянську ротонду

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Неповторна, незрівнянна, унікальна, одним-єдина… Подібних слів буде недостатньо, щоб описати Горянську ротонду на околиці Ужгорода в мікрорайоні Горяни. Храм, де з 90-х років діє відновлена парафія Мукачівської греко-католицької єпархії, – це пам’ятка національного значення. Історики та мистецтвознавці датують окремі її архітектурні частини ХІ-ХІV століттями. Саме слово «ротонда» походить від латинського “rotundus» круглий, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У мережі інтернет можна прочитати, що ужгородська Ротонда – третя за давністю серед усеукраїнських святинь, з-поміж них Софійський собор (Софія Київська) та Кирилівська церква. Обидві розташовані в столиці України.

Ще цього літа на Горянській ротонді мають замінити старий з радянського періоду бляшаний купол, який поіржавів. Ці роботи стануть завершальними в зовнішньому оновленні церкви, які змушені були зробити, щоб зберегти історичну пам’ятку.

Яку роль цей купол зіграв у трагічній сторінці в історії ротонди? Що саме загрожувало святині? Яка доля фресок? Ці та інші питання ми ставимо настоятелю Горянської ротонди на ґанку вражаючої споруди після вечірньої служби. Отець Богдан Савула керує горянською парафією не повних два роки. Під час розмови з’ясовуємо і те, що існує чимало неточностей про Горянську ротонду, навіть у назві церкви. Але про все по порядку.

Отче Богдане, Ви – щасливчик! Не кожному священнослужителеві щастить працювати в найціннішій з погляду історії пам’ятці Закарпаття та Ужгорода!?

(сміється) Так, щасливчик! Я дуже радий. Будь-який мешканець Ужгорода, Закарпаття, навіть той, хто не наближений до церкви, знає, що таке Горянська Ротонда. Це унікальна святиня, одна з найдревніших у Східній Європі. Мені дійсно пощастило. Пощастило в тому плані, що я можу бути настоятелем. Це по-перше. А по-друге, це й величезна відповідальність. З цієї відповідальністю я зіткнувся, коли мене призначили в серпні 2017 року.

Що вже зроблено? Як ротонда оновилася за останні півтора року? Чи загрожує волога Горянській ротонді? Коли в Радянському союзі проводили реконструкцію? Як можна долучитися до збору коштів на оновлення Горянської ротонди?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 15 червня.

zakarpatpost.net