Які штучні водойми зараз у моді розповіла ландшафтний дизайнер із Ужгорода

На численні прохання читачів у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» знову побувала ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

Зараз багато говориться про штучні водойми і мало хто згадує про кам’яні сади. Але вони теж можуть бути гарними, там більше в наших умовах. Чи таке доводилось робити, як правильно використати камені в дизайні?

Ми встановлюємо їх на клумбах – як гальки, так і великі для декору. Біля озера, водойми можна встановити величезні валуни. Вони можуть слугувати навіть лавочкою. Водоспади також робляться з каменю. Призначень цьому унікальному природному матеріалу, на який багатий наш край, можна знайти чимало. Просто багато хто боїться самого факту водойми на ділянці, бо за нею потрібен догляд.

Якщо замовник наважується на штучну водойму, то чи важко потім за нею доглядати? Що взагалі потрібно робити?

Бажано їх не викопувати на місцях, де постійно потрапляють сонячні промені, тоді вода зацвітає. Навіть якщо циркулює. Був такий період, коли озера та водоспади замовляли часто, тепер – не дуже. Це дуже дорого коштує. Але є й такі клієнти, яким фінансово не складно встановити водойму, але вони не мають часу доглядати за нею. Тоді пропонуємо невеликі фонтанчики. Навіть журчання води дуже сприятливо діє на людину.

А басейни замовляють?

Ми не встановлюємо їх, але хто бажає, пропонуємо фірму, яка цим займається. Їх також можна гарно «влести» в дизайн. Якось ми мали таке замовлення. Хазяїни купили готову чашу і до неї ми прилаштували водоспад. Зараз таке в нас входить у моду, хоча за кордоном давно користується попитом. Також ми робили купальні озера, де можна і поплавати, де є і водоспади, і навіть висаджували водяні рослини – лілії та інші.

zakarpatpost.net