В Ужгороді обікрали 12 школу! За кілька місяців – це вже друге проникнення

Директора закладу Ірина Харіна припускає: грабіжники працювали вночі. Винесли мультимедійний телевізор з підставкою, ноутбук та вчительську флешку. Переконана, пограбування готувалося заздалегідь.

Сторож охороняє будівлю з 16-ї до восьмої ранку. Але нічого не чув. Бо чергує в іншому корпусі. Тепер заклад планує закупити камери відеоспостереження, повідомляє телеканал Сіріус.

Через брак грошей більшість ужгородських шкіл не мають змоги забезпечити цілодобову охорону і встановити сигналізацію. Директор 5-ї школи Петро Кіндюх каже: потрібно повернутися до практики, коли місто забезпечувало всі заклади нічною охороною.

Нині ж, скаржиться, більшість – без захисту від грабіжників та вандалів.

У міському управлінні освіти підтверджують: нині лише 8 із 27-ми ужгородських шкіл мають відеонагляд.

Два роки тому в рамках програми «безпека закладів освіти» під охороною були всі школи. Кілька професійних охоронців, залежно від території та кількості корпусів стежили за безпекою. зараз все лягає на одного штатного працівника із мінімальною заробітною платою – сторожа.

За статистикою найбільше пограбувань відбувається саме влітку. Послуги професійних охоронців, наприклад з ДСО, – вночі тарифікуються погодинно. Середня вартість – 300 гривень. Щоб встановити сигналізацію потрібно ще 5000 тисяч. У Львові, наприклад, діють три окремі програми для захисту шкільних будівель і майна. В Ужгороді наразі все лягає на плечі директорів, а іноді і самих батьків.

zakarpatpost.net