Як із Горянської ротонди знімали купол. ФОТОРЕПОРТАЖ

На годиннику 8 ранку, 20 червня 2019. Навколо Горянської ротонди пораються кілька чоловіків.

Сьогодні за дві-три години історична подія – з храму мають знімати купол.

Горянська ротонда – одна з трьох найстаріших сакральних пам’яток України (з-поміж них Софійський собор та Кирилівська церква, обидві в Києві).

О 10.20 один із чоловіків піднімається на купол із середини, відкриває невеликий люк на опуклій конструкції і трохи пововтузившись, знімає хрест із центральної частини церкви.

О 10.30 до ротонди поволі приїздить кран. За кермом молодий чоловік Іван. Кранівником він працює чотири роки. І ще жодного разу не мав справ із історичними спорудами, вправлявся тільки на новобудовах. Тому сьогодні історична мить і для Івана.

Поки Іван фіксує вантажівку, чоловіки на горі, на висоті приблизно 15м, відкручують болти та клями, якими купол прикріплено до основної частини будівлі.

До стріли крана підвішують мотузки-смужки і піднімають до купола. Його вага близько однієї тони. Нагорі мотузки кріплять до самого купола і починають поволі керувати: «віра», «майна», вниз, уверх. 40 хв роботи – і купол без пригод опиняється на землі.

Востаннє купол змінювали в 1991 році. Така дата зафіксована на самому куполі. Але з часом бляха поржавіла. Тому її і вирішили замінити, узгодивши роботи з офіційнимидержавними органами.

Два роки тому на Горянській ротонді розпочали зовнішні оновлення: збили старуштукатурку, яка вбирала вологу й знищувала святиню зсередини, обробили спеціальним розчином ґонт. Заміна купола – остання стадія зовнішніх видозмін церкви.

Ржаву бляху замінять на мідь, розповів настоятель Горянської ротонди отець Богдан Савула. Мідь довговічніша і більше личитиме унікальній ротонді, зокрема даху з ґонту. З часом мідь потьмяніє, тому здаватиметься старшою. Вартість робіт – 200 тисяч гривень. Кожен може долучитися до фінансової допомоги із оновлення унікальної національної пам’ятки.

З куполом Горянського храму пов’язана моторошна історія, яку ми розповідали на шпальтах газети «Неділя. Закарпатські новини» (№24) минулого тижня.

Рівно 60 років тому, у травні 1959 року, просто під час недільноїслужби в купол ударила блискавка. З наслідками. 6 загиблих: троєжінок і троєчоловіків, уточнює Михайло Голінка, який сам із Горян. Тоді Михайлу було п’ять років, тому тих подій не пригадує, а от як обкладали церкву бляхою добре знає.

Улітку 1991 року Михайло Голінка встановлював ліси навколо ротонди для ремонтних робіт. Нині, через 28 років, пан Михайло пригадує, що майстри, які ставили бляшаний дах, були із Вишкова. Спочатку купол хотіли встановити на даху церкви за допомогою вертольота, але військові за свої роботи запросили великі на той час 400 рублів, розповів пан Михайло. То ж місце відомовилися з кранівником і встановили без гелікоптера.

Сьогодні над заміною купола працювали 6 чоловіків.

Приблизно за місяць новий купол має бути готовий. До того відкриту частину даху закрили тимчасовим навісом із тенту.

Тетяна Лешко, ексклюзивно для  zakarpatpost.net

Світлини автора