Як використовувати цілющі властивості зелених волоських горіхів

Корисні властивості волоських горіхів відомі здавна, тому вони є одним із популярних засобів народної медицини. Особливо багаті на корисні речовини горіхи молочної стиглості: це коли кора плоду молода і зелена, а внутрішні перегородки – м’які і світлі. Саме в такому віці плоди накопичують велику кількість вітамінів, насамперед С і групи В. Крім того, незрілий горіх містять йод, калій, кальцій, залізо, магній, органічні кислоти та ефірні масла. Такий набір корисних речовин робить різноманітні відвари та настоянки із зелених волоських горіхів хорошим засобом для лікування та профілактики багатьох захворювань, пише газета «Поради ЗДОРОВ’Я».

Настоянка на горілці та медові

В околицях селища Вилок, що у Виноградівському районі на Закарпатті, росте чимало дерев волоського горіха. Місцеві здебільшого збирають уже зрілі плоди. Однак є господині, для котрих волоський горіх – не просто продукт харчування, але й сировина для приготування цілющих лікувальних засобів.

– У нас горіхове дерево росте в саду, тому головний інгредієнт лікувальної настойки – завжди під рукою – розповідає  газеті «Поради ЗДОРОВ’Я» 65-річна Христина Лойош. – Дуже важливим в процесі приготування є правильне визначення зрілості горіха. Це потрібно робити не тільки за кольором шкірки (вона має бути соковита і ніжна). Плід всередині повинен бути м’яким. Найпростіше це перевіряти, проколовши горіх чимось гострим, наприклад зубочисткою чи великою голкою. Він повинен легко протикатися, а з дірочки має витікати сік. Такі горіхи легко розрізати ножем. До речі, підготовку плодів потрібно робити у рукавичках, бо потім руки не можна буде тиждень відмити.

Пані Христина щороку готує дві настоянки – на горілці і на медові.

Щоб приготувати настоянку на горілці, потрібно 40 горіхів, 1 літр домашньої горілки і трилітрова банка. Зібрані горіхи жінка миє, висушує і ріже на четвертинки або кільцями. Потім засипає їх в банку, заливає горілкою і ставить на два тижні в темне прохолодне місце.

– Приймати настоянку потрібно тричі на день по 1 столовій ложці, – радить жінка. – Вона  очищає кров і підвищує імунітет. Сік із зелених волоських горіхів містить йоду, який впливає на щитовидну залозу, покращує роботу мозку і пам’ять. Настоянка також позитивно впливає на печінку, бореться  з кишковими паразитами. Її також застосовують при розладах нервової системи, для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань, для очищення організму від холестерину.

А ось настоянка на меду, каже пані Христина, має вдвічі більше користі. Для її приготування кілограм зелених горіхів дрібно ріжуть, складають в скляну банку і заливають кілограмом меду. Настоюють в холодильнику півтора-два місяці, проціджують і вживають по чайній ложці тричі в день.

Настій горіхів з цукром

А цей рецепт прислала наша читачка з Локачів, що на Волині, Олена Борисюк.

– Сироп із зелених волоських горіхів – відмінна альтернатива лікарським препаратам, що застосовуються при проблемах з щитовидною залозою і шлунковими захворюваннями, – пише в листі до газети пані Олена. – Готують такий цілющий настій по-різному: з цукром, медом або спиртом. Будь-який з цих сиропів буде володіти корисними властивостями, але слід пам’ятати, що сироп на спирті не можна давати дітям. Також його не рекомендується вживати людям з підвищеною кислотністю шлунка. Для приготування настоянки знадобляться молоді зелені горіхи, цукор і домашня горілка.  Горіхи потрібно промити,  підсушити і нарізати тонкими скибочками. У трилітрову банку викладати шарами: шар  нарізаних горіхів, шар цукру і т.д. Поставити в темне місце на два-три місяці, час від часу струшуючи банку. Настій буде готовий до вживання, коли матиме насичений темний колір.  Його слід процідити через марлю в суху чисту пляшку або банку. Вживати можна в чистому вигляді по столовій ложці в день. Або розвести ложку сиропу в склянці води і пити вранці натщесерце. Корисний при нестачі в організмі йоду і вітаміну С, захворюваннях  щитовидної залози, хворобах шлунково-кишкового тракту, для зміцнення імунітету. Також можна використовувати такий настій для розтирання ніг при болях в суглобах або варикозі. Для цього столову ложку сиропу розводять зі                                                                    100 мл 40% спирту або самогону і розтирають хворе місце до повного вбирання рідини.

Читачка також застерігає, що даний настій має і протипоказання. Його не можна використовувати у разі виразки шлунка і гастриту в особливо важких формах, при псоріазі,  підвищеному вмісті йоду в організмі. Також не бажано використовувати жінкам під час вагітності та годуванні груддю.

Людмила НАЗАРОВА, газета «Поради ЗДОРОВ’Я» ексклюзивно для

РЕЦЕПТИ НАРОДНОЇ МЕДИЦИНИ

Для підвищення імунітету і нормалізації складу крові. Змішати в рівних частинах прокручені через м’ясорубку зелені плоди горіха і мед, розкласти в сухі банки, настояти в щільно закритому посуді в темному місці один місяць, періодично струшуючи. Приймати по одній чайній ложці 3 рази на день за півгодини до їди.

Горіхова олія. Подрібнити 100 г зелених горіхів, скласти в банку і залити 0,5 л олії. Закриту ємність відправити на місяць в темне тепле місце. Після процідити. Горіхову олію змащують ноги при варикозі, шкіру при обмороженнях і тріщини заднього проходу. Її можна вживати всередину – засіб ефективний при хворобах нервової системи та патології нирок.

Для зміцнення шлунка. Чотири зелені горіхи подрібнюють і заливають 0,5 л гарячого молока. Суміш 5 хвилин кип’ятити, потім закутати рушником і настоювати 2 години. Проціджений настій приймати по півсклянки  4 рази на день за півгодини до прийому їжі. Курс – два тижні.

При діареї. Чотири подрібнені горіхи залити 200 мл меду, тримати в холодильнику. Приймати при проносі до одужання по 1 ч. ложці, додаючи в чай. Засіб можна давати і дітям, зменшивши дозу наполовину.

При онкології. 50 г зелених горіхів пропустити зі шкіркою через м’ясорубку і змішати з 0,5 кг меду. Настоювати місяць в темному місці. Зберігати в холодильнику. Радять приймати при раку легенів тричі на день до їжі по 1 ч. ложці.

Для лікування будь-якого виду раку змішують по одній склянці подрібнених горіхів і меду, додають 20 г аптечної настоянки йоду (5%), 1/2 склянки подрібнених листків алое і 20 г медичного дьогтю. Всі інгредієнти перемішують і настоюють добу. Приймати суміш рекомендують за 20 хвилин до прийому їжі по 1 ч. ложці тричі на день, запиваючи теплою водою. Для курсу лікування потрібно готувати три порції засобу, потім зробити перерву на місяць і повторити лікування.

Відвар для нормалізації роботи щитовидної залози. Зелені плоди горіхів промити, скласти в ємність. Залити окропом, щоб шар води над плодами був не більше 3 см. Варити півгодини на повільному вогні. Остудити, злити рідину. Зберігати відвар в холодильнику. Розбавляти водою до світло-коричневого кольору перед вживанням. Приймати відвар слід 1 місяць по половині склянки після їжі (тричі на день). Після 10-денної перерви можна відновити лікування.

При нестачі йоду в організмі. Для лікування такого небезпечного стану, як йододефіцит, використовують наступний засіб. Слід подрібнити зелені плоди, залити розвареним сиропом (концентрація цукру за смаком), рідина повинна покрити суміш повністю. Пропарити на водяній бані близько години. Остудити і злити в банку чи пляшку.  Зберігати сироп в холодильнику можна довше, ніж несолодкий відвар. Вживати по 1 ст. ложув після їжі 3 рази в день. Термін прийому – від місяця до півроку.

Для розтирань суглобів. У літрову банку помістити розрізані на кілька частин нестиглі горіхи (вони повинні зайняти не менше половини обсягу). Залити 75% спиртом і настоювати місяць у темному місці. Після процідити і використовувати для розтирань. Настоянку також можна приймати і всередину: по 5-15 мл, розвівши у 75 мл води. Приймати тричі на день перед їжею.

zakarpatpost.net