Жахіття породіль! У Міжгір’ї в пологовому відділенні померло новонароджене немовля

А ще там у  палатах грибок, туалет протікає, душ не працює

До редакції zakarpatpost.net звернулася постійна читачка. Жінка розповіла трагічну історію, яка трапилася нещодавно у Міжгір’ї.

Справа в тому, що там померло немовля. Подія не мала широкого розголосу, про неї ніхто не інформував. Про нещастя усі б забули, якби не згорьована мати, яка втратила найдорожче.

Отже, цитуємо текст листа без змін:

“Трохи менше місяця назад у Міжгір’ї в пологовому відділенні померло новонароджене немовля.

За 3 дні до пологів (26.05) мати звернулася до своєї лікарки зі скаргою на тонус і на те, що не відчуває рухів дитини. Належного огляду не було проведено, лише прослухали серцебиття дитини, воно билося. Ще й відмовили вагітну іти на УЗД. 27.05 увечері жінка знову звернулась до лікарні, так як у неї підвищилася температура до 38.7. Поклали на стаціонар. 

Зранку вагітна здала аналізи, виявилося, що все добре, більше ніяких оглядів проведено не було, і знову ж таки, УЗД не дозволили зробити. Увечері того ж дня, жінка народила дитину на 35 тижні. При чому, коли зрозуміла, що буде народжувати, то запитала у лікарки чи у них є все необхідне обладнання для передчаснонароджених діток, і вона відповіла, що є.

Через годину після народження дитина померла, через те, що в лікарні просто немає необхідних апаратів, щоб врятувати таких діток.

І тут постає питання, чому лікарка не відправила вагітну в іншу лікарню, знаючи ситуацію, чому забороняла робити УЗД. Лікар із багаторічним досвідом має знати, що з такими скаргами, як зверталась вагітна, обов’язково робити УЗД.

Все це я списую на звичайну халатність Міжгірських лікарів. Окремо хочу сказати про убогий стан гінекологічного і пологового відділення. В палатах для мами і немовлята грибок, туалет протікає, душ не працює. А під кабінетом заввідділенням, стоїть брудна кушетка (замість лавок чи стільців) приперта до стіни, яку з’їдає грибок. І оце так вагітні жінки в Міжгір’ї очікують лікарів”, – йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що випадки смертності дітей на Закарпатті не є поодинокими, утім про них більшість замовчують. Більше того, іноді помирають навіть самі породіллі.

Наприклад, такий випадок трапився торік у Хусті. І там чоловік нещасної жінки вирішив не мовчати. Він подав позов до суду й\і нещодапвно вперше на Закарпатті лікаря, що приймав пологи було визнано винним і призначено йому найважчу міру покарання, як для медиків – 1 рік позбавлення волі.

Крім того, відповідно до вироку суду, на підставі позову заявленого під час досудового розслідування лікар та Хустська районна лікарня, солідарно, мають сплатити потерпілим 1,2 млн грн моральної шкоди, 45,3 тис грн матеріальної шкоди, понад 31 тис грн шкоди завданої смертю матері її неповнолітнім дітям

Лікаря також зобов’язано сплачувати ¼ частини заробітної плати на утримання трьох дітей померлої породіллі.

Тому якщо, не дай Бог, вас чи вашу родину спіткало нещастя, не мовчіть! За вчинки винні мають відповісти перед законом!

zakarpatpost.net