Як закарпатські фестивалі треба зробити якісними та цікавими

На Закарпатті загалом та і в Ужгороді зокрема останнім часом проводиться багато винних фестивалів.

Вино можна скуштувати, купити, поласувати шашликом, часто – бограчем… але, як правило, особливих родзинок під час подібних заходів у нас немає, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Добре ще, коли фест проводиться в гарному місці, наприклад, у «Совиному гнізді». Але зазвичай дегустація та продаж вина проходять у альтанках із тканини, що є не вчорашнім, а позавчорашнім днем.

У цьому плані нам варто повчитись у Києва. Там щороку проходить масштабне дійство  Kyiv Wine.

Цей фестиваль є найбільшим у Східній Європі і збирає кращих виноробів із усього світу. Якщо Закарпаття позиціонує себе як виноробний регіон, у нас такі події також мають відбуватися на ще вищому рівні.

Кияни проводять фест дійсно масштабно, вражають як його розміри, так і кількість учасників. Крім того, вони запрошують відомих кухарів, які дають майстер-класи. Усі пригощання вишукані, щоразу є нові родзинки, кожен представлений учасник чимось дивує гостей.

У нас же на винних фестах смердить пригорілим шашликом, щоразу одне меню, у якому домінує бограч. Невже багату на страви закарпатську кухню немає кому представити?

Чому в Києві вміють зробити революцію їжі на одній тарілці, а в нас бракує фантазії? Також має важливе значення сервіс, який повинен бути бездоганним, викладка продукції, оформлення страв, навіть посуд. У столиці це все на найвищому рівні. Чим же ми хочемо здивувати людей? Якщо подібні фестивалі в Києві та Львові проводять набагато якісніше, цікавіше, масштабніше.

Як же ми приваблюватимемо туристів, якщо рівень фестивалів у нас настільки низький.

Аби залучити гостей, треба вдосконалюватися, шукати нові ідеї, презентувати продукцію так, аби її їхали купувати не лише з сусіднього села, але й із інших областей та навіть країн.

Виробники у цьому мають бути зацікавлені першими. З іншого боку, організаторам треба переглянути формат фестивалів, зробити їх дійсно європейськими,  придумати родзинки, які б зацікавили людей.

Інакше для чого їхати гостям на Закарпаття, якщо набагато кращі події відбуваються в них вдома?

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net