Більше цінності, ніж від самої полуниці: як встигнути заготувати полуничні хвостики

Сезон свіжої полуниці – чудове свято для кулінарів і гурманів, пише intermarium. з посиланням на Spisa.

Однак, на відміну від звабливих рожево-червоних ягідок, хвостики рослини часто відправляються, як і будь-який інший харчовий відхід – в смітник.

Безумовно – сьогодні забута мудрість минулого, коли ще сам Авіценна наполягав на тому, що полуниця корисна практично вся цілком. Саме в листочках зосереджено понад 40% біологічно активних речовин цієї ягоди. Плюс, зелена частина рослини менше, ніж самі плоди, здатна вбирати нітрати з навколишнього середовища.

Тому, кажучи про те, як правильно запасатися полуницею, слід приділяти належну увагу не тільки найкращому способу збереження «як свіжими» плодів, а й правильній переробці зеленої полуничної сировини.

І перш ніж перейти до практичної частини, варто трохи докладніше розкрити властивості хвостиків. Зокрема, з них можна заварювати чай, не менш ароматний і дієвий при зacтуді, ніж малиновий. Його обов’язково потрібно пити майбутнім матусям – щоб дитина наpoдилася здopовою. Рекомендується напій і чоловікам – для фiзичної сили і навіть зменшення пoтягу до aлкoголю.

Народні травники також розповідають про те, що ця частина рослини корисна для:

  • полегшення cимптoмів остeoхoндрозу і пoдaгри;
  • зниження рівня холecтерину в кpoві;
  • швидкої зупинки дiaреї;
  • поліпшення роботи сepцево-cyдинної сиcтеми;
  • омолодження opгaнізму.

Щодо останнього варто додати, що з подрібнених хвостиків жінки готують ефективні маски для вікової і чутливої шкіри.

Але повернемося до створення запасу полуниці до наступного її свіжого сезону. Необхідні дії на кухні можна представити таким чином:

1. Переберіть ягоди, викидаючи м’яті та підгнилі плоди. Акуратно промийте хороші ягоди в воді, яка ні в якому разі не повинна бути гарячою.

2. Відокремте від ягід плодоніжки. Це може бути зручно робити за допомогою трубочки або ножа.

3. Викладіть хвостики з листочками на паперову серветку, кухонний рушник або просто тарілку. Залиште десь на 24 години на просушку, але без доступу прямих сонячних променів. За цю добу кілька разів перемішайте хвостики. Готові – пересипте в паперовий пакет, скляну або керамічну тару і зберігайте в сухому темному місці.

4. Для заготівлі ягід, промиті плоди потрібно так само викласти на просушку (паперовий або тканинний рушник), але на менший час – вистачить 15-20 хвилин. Важливо не перетримати полуницю, інакше вона обвітритися.

5. Перемістіть ягоди в глибокий посуд і присипте невеликою кількістю цукру. Акуратно перемішайте – цукор повинен покрити всі плоди.

6. Розкладіть полуницю на деко / піднос для заморозки. Ягідки не повинні стикатися.

7. Відправте полуницю на 1-2 години в морозилку, акуратно перемішуючи її щопівгодини – щоб не примерзла до посуду.

8. Пересипте ягоди в пластиковий пакет або контейнер і поверніть в морозилку на тривале зберігання.

Якщо заморожену полуницю планується пустити на компот або пунш, солодкий суп і взагалі будь-яку страву, яка потребує термічної (теплової) обробки, то робити це потрібно не розморожуючи плоди. І ще важливо пам’ятати, що ця ягода не переносить повторної заморозки. Так що рекомендується заготовлювати її маленькими, порційними упаковками.

Що стосується полуничних хвостиків, то вони чудово підходять для приготування чаїв. Їх можна змішувати зі звичайним чорним або зеленим чаєм, а також з іншими рослинами. Дуже добре вони поєднуються з малиною, іван-чаєм, смородиною, ройбуш, квітками волошки.

zakarpatpost.net