Які підводні камені можуть чекати.

Не раз чули, що багато дачників навмисно обривають квіти у картоплі, щоб вони не відволікали на себе ресурси рослини. В результаті більше сил зосереджується на формуванні бульб. Адже картопля, як і все живе, намагається розмножитися і залишити потомство — якщо не дають насінням, значить, спробує бульбами, інформує Ukr.Media.

Періоди цвітіння і формування бульб у картоплі збігаються. У період вегетації 45% поживних речовин отримують бульби, по 25% витрачається на листя і суцвіття. Виникає закономірне питання, чи збільшиться розмір і кількість бульб, якщо обірвати суцвіття, і чи не зашкодить це рослині?

Як розвивається картопля після видалення суцвіть?

При проведенні досліджень на кущах віддалялися суцвіття у фазі утворення бутонів. В результаті в порівнянні з картоплею цієї ж ділянки, де квіти не обривалися, врожайність підвищувалася на 30%. Але насправді не все так однозначно, спробуємо з’ясувати, що відбувається, якщо видалити суцвіття.

У процесі росту поживні речовини надходять до бульб, суцвіть і листю. При відсутності квітів, додаткові поживні речовини витрачаються на формування бульб, вони виростають більшими. Але в результаті рослина не проходить один з циклів свого розвитку: цвітіння і утворення ягід, як це позначається на якості бульб?

Виродження сортів

Ця проблема хвилює багатьох. При вирощуванні одного і того ж сорту урожай з кожним роком стає менше, а картоплини зменшуються в розмірах. Навіщо обривають квіти у картоплі, якщо в кінцевому підсумку це призведе до виродження? Багато городників чергують сорти, не вирощуючи один і той же сорт більше 3-х років. Але ще в минулому столітті такої проблеми не було.

Для чого потрібно обривати квітки на картоплі?

Однією з причин зникнення сортів рослин, в тому числі і картоплі, є значне зменшення кількості бджіл, що запилюють і переносять пилок з рослини на рослину. Якщо квітів не буде, запилення не відбудеться, поживні речовини, які після цього утворюються в ягодах, не надійдуть в бульби. Отже, кругообіг речовин в рослині буде порушений.

Проведення дослідження

Щоб з’ясувати, як відбивається на врожайності і розвитку рослин видалення цвітіння, вченими був проведений експеримент. На 3 гряди була посаджена картопля однойменного сорту. Першу грядку не чіпали від посадки до збору врожаю, на другій прищипнуті верхівки, на третій видалили квіти і бутони.

Після збору врожаю підсумок був таким:

  • на першій ділянці у кожного куща бульб було небагато, але вони були великими за розміром, рівні й округлі;
  • на ділянці, де були видалені квіти, бульб було набагато більше, але більш дрібних за розміром. Великі бульби зустрічалися в одиничних екземплярах.

Узагальнивши результати експерименту, агрономи зробили такі висновки:

1. При обриві квітів і прищипуванні відбувається травмування картопляних кущів, рослинам доводиться використовувати додаткові резерви, що призводить до уповільнення дозрівання.

2. Розмір і кількість бульб у кущі безпосередньо пов’язані з видаленням суцвіть і прищипуванням верхівок.

3. Через травмування рослин під час обриву квітів і прищипування вони стають найбільш сприйнятливі до грибкових та бактеріальних захворювань. При ураженні фітофторою, найбільш небезпечним захворюванням для картоплі, може загинути до двох третин врожаю.

Для чого обривають квіти у картоплі?

Якщо ви вирішили видалити квіти, прийміть до відома ряд рекомендацій:

  • В зонах з сухим і посушливим кліматом суцвіття в більшості випадків є стерильними, не утворюючи насіння, енергія рослини на їх дозрівання не витрачається. Тому видалення квіток призведе тільки до зайвого травмування рослин, для відновлення наслідків якого будуть потрібні витрачання додаткових ресурсів.
  • Людина може стати переносником грибків і бактерій від хворих кущів до здорових. В результаті велику частину рослин може вразити інфекція, урожай може загинути.
  • При обриванні квіток городнику проходиться проходити між рядами, утоптуючи їх. Повторне підгортання в цьому періоді провести неможливо, кущі дуже великі. Ущільнення верхнього шару ґрунту призводить до зниження врожаю, до бульб надходить менше повітря, вологи і харчування.

Обривання квітів у картоплі

Для отримання рясного врожаю і гарного насіннєвого матеріалу розділіть ділянку на 2 частини. На 1-й половині вирощуйте картоплю як правило, не обриваючи квітів і ягід, на другий видаліть їх. У підсумку ви отримаєте відмінний насіннєвий матеріал (з 1 ділянки) і підвищений урожай бульб з 2-ї дільниці.

Ще одним важливим моментом є період проведення цієї операції. Правильніше це робити відразу після утворення бутонів. Якщо ви пропустили цю фазу, потрібно дочекатися формування ягід і тільки після цього зрізати їх.

Особливості догляду під час цвітіння:

Городники запитують, чому потрібно обривати квіти у картоплі, якщо при правильному догляді врожайність і так непогана. З цього приводу існують абсолютно протилежні думки, їх багато, як і способів догляду за картоплею.

Одним з головних агротехнічних прийомів є підгортання картопляних кущів, термін його проведення збігається з періодом бутонізації. Завдяки тому, що ґрунтом підгортають стебло, збільшується кількість столонів і коренів. На столонах згодом утворюються бульби, а коріння дають додаткове харчування. Якщо ж провести підгортання в фазу цвітіння, великий шанс пошкодити кореневі відростки, в результаті ви тільки нашкодите майбутньому врожаю.

На закінчення хочеться відзначити, що якщо ви вирощуєте картоплю тільки для вживання в їжу, не використовуючи на наступний рік на насіння, можна сміливо вдатися до процедури видалення квітів на картоплі. В середньому це дозволить збільшити врожайність приблизно на третину. Але якщо ви використовуєте картоплю на насіння, видалення суцвіть призведе до виродження сорту і зниження врожаю в подальшому.

zakarpatpost.net