АНОНС. Чи справді пуп землі знаходиться на Закарпатті

Що робили географи з Відня на Рахівщині

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Геодезичний знак, що визначає географічний центр Європи, був встановлений у селі Ділове Рахівського району. Про це місце добре відомо всім українцям, біля нього туристи часто влаштовують фотосесії, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Закарпатці пишаються, що серце Європи знаходиться саме на території нашого краю, тим більше що через входження області у різні часи до складу Угорщини, Австро-Угорщини та Чехії, які завжди були європейськими, наші земляки вважаються себе також корінними європейцями.

Місцеві кажуть, що Ділове – такий собі пуп землі, і пишаються, що свого часу австрійські вчені  ретельно вивчили місцевість і символічний камінь встановили саме тут.

Однак чи справді центр Європи знаходиться на Рахівщині?

Правда багатьом може не сподобатися. Бо ще раніше, у 1775 році, астролог і картограф короля Речі Посполитої спробував обчислити географічний центр Європи і стверджував, що він міститься на ринковій площі містечка Суховоля, тобто на території Польщі.

А як щодо Закарпаття? Справа в тому, що у 1885–1887 роках географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту у Відні  справді побували у Діловому. Вони виконували геодезичні дослідження для запланованого будівництва залізниці між Раховом і Сиготом. Після завершення робіт вони встановили двометровий кам’яний знак з координатами і написом, що перекладається з латині так: «Це постійне, точне вічне місце, визначене спеціальним апаратом, виготовленим в Австро-Угорщині, в Європейській системі широт і довгот у 1887 році».

Ні про який центр Європи у тексті мови не було. Та й подібних кам’яних стовпів у різних місцях Австро-Угорщини було встановлено близько двадцяти.

Тож де насправді пуп Землі?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 28 червня.

zakarpatpost.net