Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Якір біля північного транспортного мосту у Мукачеві відомий не лише місцевим. Його бачили майже всі, хто хоча б раз побував у місті над Латорицею, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Утім чому і як було встановлено символ судноплавства на березі карпатської гірської річки?

Одні кажуть, що знайдено було металеве  пристосування для утримання судна будівельниками на дні Латориці під час будівництва мосту, інші – що під час розчищення русла.

Коли саме це сталося – не знає ніхто. Старожили запевняють, що раніше Латориця була судноплавною великою рікою і нею плавали кораблі, які доставляли нашим пращурам рибу, виловлену в Дунаї, та інший крам. Також Латорицею плавали купці та торговці, адже раніше водні шляхи були найбільш безпечними, а водний транспорт – найдешевшим.

А ще говорять, що мукачівці завжди були відважними і несхитними, тож якщо, на їхню думку, судно могло бути небезпечним, могли на нього напасти, незалежно від того, хто плив на кораблі.

Про це навіть існує легенда. За оповідкою, долина, на якій нині простягнулося сучасне Мукачево, завжди була дуже родючою, тому охочих захопити цю ділянку повсякчас було дуже багато. Однак підкорити собі гордих місцевих слов’ян не вдавалося майже нікому. Але якось на наші землі напали татари. Боронитися людям не було чим і нападники багатьох наших жінок та дівчат забрали в полон, чоловіків повбивали,  будинки поспалювали,  майно забрали, а деякі поселення взагалі стерли з лиця землі.

Зраджені та покинуті жінки у відчаї здатні на чоловічі вчинки

Хтось переживає розрив стосунків через розлучницю, тихо плачучи в подушку, хтось бореться за чоловіка усіма можливими шляхами і умовляє його повернутись, а хтось – просто фізично мститься тій, що розбила родину, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Саме так вирішила зробити і Марія з Перечина (імена з етичних міркувань замінено). Хоча чоловік, який зрадив дружину, і не вартий того, аби за ним пустити сльозу, адже він сам завідомо вибрав іншу, але зрозуміти жінку можна, бо нею керували біль та образа.

Подія трапилась у жовтні минулого року о 10:30 біля місцевого магазину.

Зустрівши Лідію, Марія затіяла з нею сварку. Але суперниці це не сподобалось, тож вона почала ображати жінку  у відповідь. Поступово словесна перепалка переросла у бійку, під час якої скривджена дружина вдарила рукою кілька разів Лідію по обличчю.

Звісно, молодиці це не сподобалось, вона зняла побої і звернулася до правоохоронців, звинувативши Марію у побитті.

Травми у Лідії були справді. Вона отримала струс мозку та забій носа з викривленням переднісся.

У 2018 році на території Ужгородського замку почали розкопки церкви. Замковий храм уважають(поки не довели протилежного) найдавнішою сакральною будівлею Ужгорода з каменю. Нині від неї зосталися тільки руїни. У 2019 розкопки продовжили. 10 червня викладачі і студенти факультету історії та міжнародних відносин  Ужгородського національного університету знову взялися за археологічні роботи, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Що вже вдалося знайти серед руїн храму? Скільки скарбів відкопали археологи під час торішніх досліджень? Чого варто чекати від нових пошуків? Що історикам відомо на цей час про замкову церкву? Наскільки взагалі досліджений Ужгород з погляду археології? Про це та інше розпитуємо в кандидата історичних наук, археолога Володимира Мойжеса, який є керівником загону, що проводить розкопки ужгородської твердині.

Цим текстом завершуємо цикл матеріалів про три найстаріші сакральні пам’ятки обласного центру Закарпаття. У травневому номері «Неділі» (№21 за 24-30 травня 2019) ми розповідали про руїни римсько-католицького костелу Яна Непомуцького на Радванці та її майбутнє. У червневому номері (№24 14-20 червня) – про найкраще збережену Горянську ротонду та її оновлення. І ось третій матеріал – про найбільш таємничу та найменш вивчену з трьох пам’ятку – руїни Замкової церкви.

Розмір фінансової винагороди – найбільший вагомий критерій при виборі роботи для представників усіх профсфер і фахівців усіх рівнів.

hh.ua|grc проаналізував, як змінився рівень пропонованих зарплат у вакансіях в першому півріччі 2019 року.

Основні тези:

–          За результатами першого півріччя 2019 року більшість профсфер показали позитивну динаміку, і в середньому рівень заробітних плат у вакансіях в кінці травня – на початку червня 2019-го виріс на 10% порівняно з січнем 2019-го;

–          При цьому профсфери розвиваються досить нерівномірно. Найбільше зростання було зафіксовано в пропозиціях про роботу для медиків і фармацевтів, фахівців з підбору та навчання персоналу, представників науки і освіти. А ось у профсферах «Банки, інвестиції, лізинг», «Юриспруденція», «Початок кар’єри, студенти» зарплати залишилися на рівні початку року або показали зростання, менше середньоринкового (в межах 3%). У профсфері «Домашній персонал» навіть можемо говорити про певне зниження (в межах 10%) в травні 2019 р. порівняно з січнем 2019 р. Однак це може бути відображенням сезонних тенденцій. Оскільки пропозиції про роботу для відповідних фахівців активно розміщувалися до березня включно, разом з ними спостерігалася і позитивна динаміка в рівні зарплат. До середини року кадрові потреби в даних фахівцях уже були в основному закриті, і пропоновані зарплати знизилися.

Про ситуацію з віднайденими в Ужгороді історичними підвалами повідомили Міністерство культури

Народний депутат України Роберт Горват спрямував звернення до міністра культури України Євгена Нищука через ситуацію з історичними підвалами, віднайденими в Ужгороді під час будівельних робіт на площі Поштовій 4а.

Про це повідомляє прес-служба нардепа Роберта Горвата.

«Як і обіцяв, разом із помічниками розібрався у ситуації з будівництвом на площі Поштовій в Ужгороді і, як результат, спрямував міністру культури Євгену Нищуку звернення. До законності всіх процесів, що зараз відбуваються на Поштовій може бути кілька питань», – повідомив Роберт Горват.

За словами депутата,  будівельні роботи ведуться в історичній частині міста і не можуть розпочинатися без відповідного погодження Міністерства культури. Однак, навіть якщо таке погодження є, у випадку, якщо під час будівництва виявляють знахідку археологічного або історичного характеру, виконавець робіт зобов’язаний зупинити їх подальше проведення і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини.

«А тому звернувся до міністра Нищука із проханням вжити заходів і припинити проведення будь-яких робіт на об’єкті будівництва на площі Поштовій, 4а в Ужгороді. Окрім того, чекаю на інформацію про наявність експертного висновку за результатами наукової археологічної експертизи. Цікавить також, чи погоджував Мінкульт проект цього будівництва від самого початку», – заявив Горват.

Нагадаємо, у понеділок, 1 липня, під час проведення будівельних робіт на площі Поштовій в Ужгороді працівники натрапили на вхід до старих підвалів, котрі пролягають під центральною частиною міста. Фахівці, котрі мали змогу оглянути знахідку, припускають, що підвали можуть датуватися XVIII століттям. У понеділок Роберт Горват разом із Володимиром Чубірком відвідали територію будівництва де головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський запевнив, що роботи на об’єкті будуть призупинені. Разом з тим, наприкінці дня з’ясувалося, що з невідомих причин вхід до підвалів засипали землею та брухтом.

Чиновницький апарат надто роздутий, а ціла армія держслужбовців приходить на роботу просто, щоб попити каву та поставити автограф на якихось документах. А скільки маємо бездарних керівників, яких потрібно негайно звільняти, а не преміювати, як це часто в нас робиться.

Згадаймо хоча в одного з керівників відділів ОДА, який збив на Петефі в Ужгороді ліхтарний стовп, а невдовзі Москаль нагородив його подякою від Гройсмана. Це було не просто смішно, а викликало в соцмережах хвилю обурення.

Загалом апарат ОДА може представляти набагато менше чиновників. Їх цілком достатньо для того, щоб виконувати основні функції… і отримувати фантастичні зарплати. Адже зарплати у представників закарпатської влади, як видно з електронних декларацій, порівняно з іншими регіонами України шокуючі. Хоча область є дотаційною. Таких зарплат немає навіть у регіонах, що успішно розвиваються, де працюють багато підприємств.

Суд до 19 серпня продовжив обов’язки судді Рахівського районного суду Закарпатської області Івану Тулику, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в одержанні неправомірної вигоди, пише Слово і Діло.

Таке рішення 20 червня ухвалив слідчий суддя Солом’янського районного суду міста Києва Сергій Агафонов за результатами розгляду клопотання САП, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП просила суд продовжити Тулику обов’язки, зокрема, носити електронний браслет; прибувати на кожен виклик; не відлучатися із міста Рахів, Закарпатської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; здати на зберігання закордонні паспорти та утримуватися від спілкування зі свідками. Своє клопотання прокурор обґрунтувала тим, що досудове слідство ще триває, а ризики перешкоджання не зменшилися.

Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив частково. Так, Агафонов скасував обов’язок Тулика носити електронний браслет.

За версією слідства, за 10 тисяч гривень суддя Тулик погодився розглянути на користь заявника цивільну справу про стягнення боргу. Як вказали в САП, судді інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, тобто одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах третьої особи дії з використанням наданого йому службового становища.

Хто такий Ігор Бондаренко, який фактично має очолити Закарпатську ОДА?

Відомостей про нього небагато, хоча він є людиною відомою.

Більшість знають лише про те, що він – із Криму, живе у Мукачеві має кондитерський дім.

А ось що «накопали» про нього журналісти сайту Страна:

Після дебатів на засіданні Кабміну, міністри схвалили на призначення на посади 8 нових губернаторів, які раніше запропонував уряду президент Володимир Зеленський.

Члени Кабміну голосували по кожній з кандидатур. Проте, всі вісім кандидатів Зеленського були підтримані і тепер в 8 областях України з’являться нові керівники.

Хто ці перші Зе-губернатори, аналізує “Країна”.

Бізнесмен з Мукачева, власник кондитерських “Бондаренко” Ігор Бондаренко очолить Закарпатську область. Уродженець Євпаторії займається кондитерською справою з 14 років. Спершу допомагав своєму дядькові, який працював на Комбінаті харчування кондитером.
Потім, після військової служби, переїхавши в Мукачево, в 1998 році відкрив першу в місті кав’ярню.

Зараз він власник мережі з 7 кав’ярень у Мукачеві та Ужгороді, ще в кілька кав’ярень регіону поставляє кондитерські вироби на продаж, а це більше 80 найменувань делікатесів.

На Закарпатті тепер є малий аеродром.

Знаходиться він біля туристичного комплексу у селі Косино на Берегівщині.

Інформацію про це повідомив на своєму Ютуб-каналі Володимир Васильєв.

“Один з нових аеродромів в Україні аеродром прямо біля термальних вод Косино. Минаючи міські пробки, розбиті гірські дороги і перевали, Ви потрапляєте в Закарпатську казку, де цілий рік б’ють термальні ключі і чується щасливий сміх”, – написав він.

Страшну новину повідомила у соцмережі Іванна Стець.

“Смерть на прийомі у стоматолога. Трагедія сталась у Міжгір‘ї. Лікар ввів 20-річній пацієнтці препарат, на який у неї імовірно була алергія. Дівчина упала в кому і не приходячи до тями померла 1 липня у реанімаційному відділені.

Точна причина смерті стане відома після експертизи. Проти лікаря вже порушили кримінальне провадження”, – йдеться у повідомленні.

Потворна металева конструкція, що нагадує сільські надвірну вбиральню, вже багато років прикрашає пляж в Ужгороді біля дитячої залізниці.

Більшу частину року на туалеті можна помітити великий металевий замок.

Утім зараз трапилося диво і він зник.

Справити потребу там може кожен бажаючий абсолютно безкоштовно.

Інша справа, що сам туалет негарний і біля нього можна почути різкий неприємний запах.

Що ж… хоч те, що потрапити туди можна безперешкодно – уже добре.

На Закарпатті з’явилися перші кавуни.

Продають їх уже декілька тижнів. Якщо перші коштували по 35 гривень за кілограм, то зараз в Ужгороді на Корятовича можна купити по 15.

Цікаво, що кавун є родичем дині і огірка.

Це – найбільш водяниста ягода у світі. Плід на 92 % складається з води і найкраще освіжає організм у спеку.

Загалом існує більше 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. Окрім звичних смугастих плодів із червоною м’якоттю та насінням, селекціонери вивели кавуни із жовтою та помаранчевою м’якоттю, кавуни без насіння, карликові кавуни та навіть кавуни із чорною шкіркою.

Медики вважають кавун одним із найбільш корисних продуктів.

Відомо, що ця ягода зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань та кількох видів раку, зокрема легенів та шлунку.

А завдяки вмісту вітаміну А кавун покращує стан шкіри та волосся.

zakarpatpost.net