Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сезон яфин на Закарпатті у розпалі, збирачі їздять на полонини і повертаються звідти з дарами природи.

На ринках області яфини коштують від 15 до 50 гривень за півлітрову баночку. В Ужгороді можна купити за 35.

Турботливі господині знають, що гірська карпатська ягода – справжня домашня аптечка, тому стараються заготовити на зиму якомога більше яфин. Дехто їх заливає спитом і додає цукор, дехто робить компоти, а дехто – просто складає у пакети і заморожує.

Ак найкраще зберігати ягоди? Про це газеті “Неділя Закарпатські новини” розповіла дієтолог Альона Некраха.

В Ужгороді набережними розгулюють молоді жуки-олені. Рогачі – досить симпатичні комахи, які добре знайомі майже всім закарпатцям. Зараз їх можна помітити не тільки у віддалених населених пунетах, але й містах області.

Журналіст zakarpatpost.net зустрів їх не лише в місті, але й  неподалік від Невицького замку.

Однак жуки ще молоді і невеликі.  А загалом рогачі вважаються найбільшими членистоногими на території Європи, самці можуть  досягати 70—74 мм в довжину, а самки –  25—57 мм.

Середовищем, найбільш придатним для  проживання жуків є ліс. У Карпатах рогачів досить багато. Та у цьому році «крилаті олені» облюбували собі ще й Ужгород, Мукачево, Виноградово та Хуст.

Ужгород – місто грибне.

Гриби тут можна знайти майже в усіх парках та скверах, вздовж набережних, у самісінькому центрі міста

Не всі вони їстівні. Але те, що вони виростають навіть на мертвих пеньках, свідчить про те, що екологія у нас хороша. І таке радує.

Багато хто збирає прямо у місті і гриби придатні для споживання. Такі ростуть, для прикладу, на площі Кирила і Мефодія. Грибарі називають їх пуд пінками і кажуть, що підсмажені дари природи дуже смачні.

Раніше там було багато різних крамниць, у яких місцеві могли придбати останні модні новинки і задовольнити свої найсміливіші фантазії, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Кожна з ужгородських вулиць має свою історію, а деякі з них – просто унікальні. Чим старіша вулиця, тим більше в неї було назв і тим цікавіші історичні періоди вона пережила.

Старовинна вулиця Корзо, незважаючи на те, що Закарпаття ніколи не входило до складу Італії чи Римської імперії, має італійську назву, а в перекладі з мови оригіналу означає місце для прогулянок. Скоріш за все, так у народі її називали ще за Другетів, які мали італійські корені. Утім вперше в письмових джерелах вона згадується під іншою назвою.

Великомостова, Казіні, Суворова

Корзо входила до числа 10 найдавніших вулиць міста. Історик Роман Офіцинський у книжці «Екскурсії Ужгородом» пише про неї: «Дехто відносить її до часів Другетів, скоріше за все, тоді вона вживалася як побутова (назва вулиці). За Другетів вулицю офіційно називали Мостовою (згодом – Великомостовою), бо вела до головного мосту. У найдавнішому описі міста 1691 року, крім цієї вулиці згадується ще 10, які формували тогочасний Ужгород. Назва Корзо стала офіційною тільки після здобуття Україною незалежності».

Точно досі невідомо, коли сформувалася вулиця. На сьогодні тільки знаємо, що на ній переважно жили ремісники, що працювали на володарів Ужгородського замку.

Поки що область офіційно без голови, щоправда, вже ненадовго.

Але тим часом колби світильників, які або хтось збив, або вони самі впали, на площі Народній немає кому встановити на місця.

Вони  лежать у траві і чекають, коли ж їх знову повернуть на опори.

Оскільки 6 липня до Ужгорода має приїхати Володимир Зеленський, можливо, про красу біля головної адмінбудівлі області чиновники подбають і нарешті наведуть лад.

Зараз можна впевнено сказати, що на Закарпатті – справжнє літо.

Спека змушує наших земляків приходити до водойм.

В Ужгороді на Ужі багато відпочиваючих, особливо у вихідні і після роботи. Утім на берегах можна побачити дітей та рибалок і вдень.

Малеча також із радістю охолоджується під струменями фонтану на площі Народній.

У авапарку яблуку ніде впасти, в басейнах навіть не вистачає місця для плавання.

А дехто вже поїхав кудись на море.

Хочеться, аби й надалі літо було таким же. Звісно, вечірній теплий дощик також не завадить.

Квіти у вазонах, на клумбах, на ліхтарних стовпах, терасах, практично всюди! Ось як потрібно заквітчувати закарпатські міста!

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» побачив у Львові справжню квіткову красу.

І це при тому, що Закарпаття позиціонує себе, як туристичний регіон!

Нам потрібно залучати до себе гостей не просто сакурами, а рослинним розмаїттям протягом цілого року.

В Ужгороді надзвичайно сприятливі кліматичні умови навіть для екзотичних рослин, тож вулиці треба перетворювати на рослинні оази! І робити це слід не як у сусідів, бо красу вони можуть побачити і вдома, а набагато краще, аби місто було схожим на справжній Едемський сад.

У Львові квіти поливає щодня спеціально обладнана машина, там за ними доглядають дійсно на совість.

В Ужгороді ж клумби  досить скромні, мають убогий вигляд, на терасах рослин також не дуже багато.

Хоча в плані озеленення протягом останнього часу зрушення є, але їх мало, потрібно і далі працювати над красою міста.

Хто-хто, а обласні депутати є справжнісінькими рекордсменами! Ні, не в кількості прийнятих для розвитку регіону успішних рішень, а за чисельністю звернень до Уряду та Кабінету Міністрів.

Наші місцеві слуги народу дуже люблять листуватися. Видно, соцмереж для цього їм мало, тож вони придумують різні інші способи звернутися до вищого за себе керівництва. Утім спроби їхні часто дуже недолугі і навіть смішні.

От, для прикладу, нещодавно депутати Закарпатської обласної ради ухвалили звернення до Зеленського з проханням направити «Закон про функціонування української мови як державної» до Конституційного суду.

Просто не вкладається у здоровий глузд їхня поведінка. Ніби вони живуть на іншій планеті, а не в Україні. Невже вони працюють проти свого ж народу, проти держави, у якій живуть?
«Це звернення до президента Володимира Зеленського, щоб він розглянув можливість направлення закону про функціонування української мови як державної до Конституційного суду. Чому? Тому що є думка, що цим законом звужуються права нацменшин, а Конституцією це прямо заборонено. Якщо Конституційний суд вирішить, що це правильно, ми не будемо мати ніяких зауважень», –  прокоментував це звернення голова облради.

За інформацією багатьох ЗМІ, візит Зеленського на Закарпаття очікується на 6 липня.

Володимир Зеленський прибуде в Ужгород, що представити нового голову Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка.

Очікується, що прибуде він близько обіду.

Нагадаємо, 26 червня Кабмін підтримав призначення на посаду восьми нових глав обласних державних адміністрацій, які напередодні запропонував уряду президент.

У тому числі Зеленський запропонував призначити головою Закарпатсоької ОДА кондитера з Мукачева із кримським корінням Ігоря Бондаренка.

Стало відомо, хто стане першим заступником Ігоря Бондаренка

За інформацією ЗМІ, першим заступником голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка стане колишній голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай.

Зазначимо, що на посаду голови Закарпатської ОДА розглядалася кандидатура й ексголови Мукачівської РДА Сергія Гайдая.

Однак, Володимир Зеленський на розгляд уряду подав кондитера та бізнесмена Ігоря Бондаренка.

Відома київська рестораторка, мотиваційний спікер та письменниця Маргарита Січкар приїхала до Ужгорода з майстер-класом та презентацією книги.

У нашому надтехнологічному світі успіх жінки давно не є чимось унікальним. Успішні жінки усюди: в політиці, культурі та мистецтві, бізнесі та громадській діяльності. Успішні, значить, сильні. Приклад і натхнення. Вони змінюють світ на краще.

На майстер-класі в залі ресторанного комплексу «Будапешт» учасники зустрічі дізналися 5 секретів щасливого життя від успішної бізнес-леді, навчилися обирати справу до душі. Також гості обмінялися позитивними враженнями, обговорили філософські питання, фотографувалися.

Кожен зміг придбати нову книгу, презентація якої відбулася у рамках заходу.

Мотиваційна тренерка розповіла про самопізнання, власну реалізацію, справжнє кохання, правильне використання енергії та вміння ділитися.

Нагадаємо, що майстер-клас був організований газетою «Неділя Закарпатські новини» спільно із редакційним проектом «Успішні жінки Закарпаття».

Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує вражати читачів новими грандіозними проектами і невдовзі на закарпатців чекає ще багато незабутніх подій.

zakarpatpost.net