Чому Ужгород у флористичному плані виглядає скромно і чому варто повчитись

Каштани, висаджені з квітів, квіткові райдуги, рослинні візерунки…. І все це не десь у Європі, а в Україні.

Справжні шедеври з петуній, бегоній, чорнобривців та трави різних відтінків можна побачити у Києві, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Це дійсно унікальні флористичні композиції, які вражають красою.

При цьому для їхнього створення використано дешеві квіти, але зроблено все зі смаком. Аби роботи вийшли менш затратними і при цьому клумби мали шикарний вигляд, ділянки довкола «живих малюнків» засипано білим гравієм, який також коштує менше, ніж кольоровий, і при цьому дуже контрастно виділяє самі рослини.

Такі «картини квітами» ідеально підійшли б для оздоблення площі Поштової в Ужгороді біля адмінбудівлі міської ради, на зелених зонах, наприклад, на Кирила і Мефодія, на кінцевій зупинці маршруток на Фединця.

А от смужки із квітів кількох кольорів у вигляді геометричних фігур посеред зеленої трави можуть мати ідеальний вигляд на проспекті Свободи чи на площі Народній перед ОДА.

Загалом квітковим дизайном Ужгорода ніхто не займається. Це питання пущено на самоплин.

Якось були спроби висадити біля мерії квітковий герб міста. Але композиція нагадувала щось незрозуміле. Вгадати, що там насправді висадили, було неможливо. Хоча, з іншого боку, добре, що експериментують і мерія над цим працює.

Інше питання, що квіти у нас висаджуються на великій відстані одна від одної. Насправді ж, аби клумба мала дійсно ефектний вигляд, рослини мають рости щільно і ґрунт між ними проглядатись не повинен.

Якщо справа в грошах, то є цілком пристойні бюджетні варіанти зробити місто гарним і при цьому вкластися в потрібну суму. Було б бажання…

Крім того, Ужгород повинен мати своє квіткове обличчя  і славитися не лише сакурами. Адже кліматичні умови у нас дійсно унікальні, тож прижитися в нас здатні навіть екзотичні рослини.

Цієї весни в місті було висаджено близько 20 тисяч тюльпанів. Справді ці квіти додати столиці Закарпаття шарму. У період їхнього цвітіння місцеві та гості влаштовували біля них фотосесії.

Але зараз місто знову виглядає у флористичному плані досить скромно.

Якщо справа в спеціалістах, які б дали доречні поради, допомагали б в озелененні, то ландшафтні дизайнери в нас є. Багато хто з них погодився б попрацювати на благо рідного міста, скоріш за все, навіть безкоштовно, адже клумби були б їм чудовою рекламою на майбутнє. У будь-якому разі бюрократичний апарат і так надто роздутий, то врешті-решт можна взяти у штат замісить якогось чиновника краще дизайнера, який би допомагав робити Ужгород не просто гарним, а ексклюзивним і оригінальним у будь-яку пору року.

Адже крім квітів потрібно дбати і про кущі та дерева. А вони в нас висаджуються досить хаотично.

Скажімо, ті ж сакури у багатьох місцях або дуже старі, або висихають, або поламані. У районі Галагов, де найбільше фотографуються туристи, якщо старі дерева з якихось причин виріжуть, то місто втратить принаду взагалі. Там давно вже треба було попідсаджувати нові, адже окремі з тих, які висадили, позасихали. А японських вишень там має бути багато, бо місцина для сакур у цьому районі дуже символічна, оскільки сам квартал забудували чехи і саме вони  зробили Ужгород сакуровим містом.

Не вистачає японських вишень і у  сквері Масарика, і біля мосту Масарика з боку площі Хмельницького. Такі ж ділянки є й на проспекті Свободи, біля Перечинського автовокзалу навпроти колишньої бані, біля Драмтеатру, на Минайській, біля переїзду на Анкудінова, на Петефі у сквері біля Будинку побуту та в інших місцях.

Деякі сакури не прижилися, висохли, але їх також не замінили.

До того ж місто можна зробити вічнозеленим, висадивши більше самшиту, ялин, які гарні в будь-яку пору року.

Якщо ми позиціонуємо себе як туристичний центр, про озеленення треба думати також, адже рослини додають затишку, покращують екологію міста, загалом позитивно впливають на людей, адже всі ми є часткою природи. І про це треба пам’ятати.

Крім того, найбільше гостей до нас їдуть саме через те, аби побути подалі від галасу міст мільйонників, а Ужгород як-не-як місто невелике і спокійне.

Тому над туристичною привабливістю і комфортом самих мешканців потрібно працювати.

Володимир  ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net