Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Світ не без добрих людей і є люди з великим серцем, які завжди творять добро.

Такими є волонтери з Мукачева, зокрема, Катерина Легерда, яка завжди гуртує довкола себе інших і допомагає нужденним, підтримує тих, кому потрібна допомога. Варто згадати хоча б про організацію великого благодійного балу в Мукачеві, концерт зі збором коштів на лікування ужгородської школярки Аніти Білей, яку покалічило дерево, відвідини обласної психлікарні у Вільшанах…. Усіх добрих справ навіть не злічити!

А днями волонтери побували з подарунками у онкологічному відділенні обласної дитячої лікарні.

Ось, як про це написала сама Kateryna Legerda:

“Щойно повернулися із Обласної дитячої лікарні, що в Мукачеві!
Об’єдналися люди доброї волі, волонтери, мами особливих діток, священники, аніматори, щоб провідати пацієнтів онкологічного відділення.

Дітки з мамами раділи, що про них не забувають, дбають, привозять подарунки, солодощі і фрукти, – зазначила вона. –

Подяка усім усім, хто в більшій чи меншій мірі долучається до милосердя!

Каштани, висаджені з квітів, квіткові райдуги, рослинні візерунки…. І все це не десь у Європі, а в Україні.

Справжні шедеври з петуній, бегоній, чорнобривців та трави різних відтінків можна побачити у Києві, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Це дійсно унікальні флористичні композиції, які вражають красою.

При цьому для їхнього створення використано дешеві квіти, але зроблено все зі смаком. Аби роботи вийшли менш затратними і при цьому клумби мали шикарний вигляд, ділянки довкола «живих малюнків» засипано білим гравієм, який також коштує менше, ніж кольоровий, і при цьому дуже контрастно виділяє самі рослини.

Такі «картини квітами» ідеально підійшли б для оздоблення площі Поштової в Ужгороді біля адмінбудівлі міської ради, на зелених зонах, наприклад, на Кирила і Мефодія, на кінцевій зупинці маршруток на Фединця.

6-8 липня 2019 року у с. Поляна, що на Свальвщині, відбудеться фестиваль мінеральної води «Сила життя – у джерелах Карпат».

Про це повідомляє zaktour.

Гості фестивалю матимуть змогу продегустувати практично всі типи унікальних за своїми властивостями вод, адже на Закарпатті зосереджена більшість їх видів. Крім провідних заводів мінеральних вод, що здійснюють в районі промисловий розлив мінеральної води, оздоровниці Свалявщини ознайомлять усіх охочих із великим спектром своїх лікувальних послуг.

Під час фестивалю працюватиме виставка-ярмарок автентичних робіт декоративного мистецтва, можна буде скуштувати закарпатські народні страви та послухати виступи колективів народної самодіяльності.

Початок фестивалю о 09:00 год, завершення о 20:00 год.

Сьогодні, обурені мешканці району, біля села Імстичево вийшли на мітинг аби висловити протест проти поганої дороги.

Як повідомив кореспондент mukachevo.net. з місця події, люди вимагають відновити ремонт дороги Іршава-Довге, який призупинився ще вліітку минулого року. Дорожники тоді встигли застелити першим шаром асфальтного покриття лише 10 км з потрібних 21 км.

Дорога обласного значення Іршава – Довге на відрізку від Іршави до Лукова перебуває в катастрофічному стані.

На місце події прибув голова Іршавської РДА, від якого люди вимагали пояснень щодо ремонту доріг в районі.

Обурені мешканці вимагають зустрічі з підрядником фірмою “АЛЬКОР”. Головний інженер “АЛЬКОР” запевнив, що роботи розпочнуться з два тижні.

Акція тривала понад годину, однак, якщо ремонт дороги не розпочнуть, то іршавчани на наступний тиждень збираються ще раз вийти на акцію протесту.

6 липня Володимир Зеленський планує здійснити візит на Закарпаття, де представить нового очільника Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка.

Разом з тим, стало відомо, що першим заступником керівника ОДА стане екс-керівник Мукачівської РДА Сергій Гайдай. Окремі засоби масової інформації повідомляють, що призначення Ігоря Бондаренка відбулося саме за його лобіювання, пише zak-insider.

Також, в суботу на МАПП “Ужгород” відбудеться службова нарада за участі Президента України Володимира Зеленського та керівників Волинської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької митниць.

Закарпатець виграв чемпіонат України з 48-годинного бігу та встановив рекорд

Чемпіона на його сторінці у соцмережі привітав Anatoliy Kolomoyets

“28-30 червня у Вінниці відбувся чемпіонат України з 48-годинного бігу. Загалом в змаганнях взяло участь 53 атлети, які представляли 18 регіонів України, а також Білорусь, Люксембург, Молдову, Польщу та Швецію, – йдеться у повідомленні.

У чоловіків золоту нагороду виборов представник Закарпатської області Андрій Ткачук (Бродяга) (на фото), який за 48 годин подолав 370,070 кілометри= ЩО є ВИЩИМ ДОСЯГНЕННЯМ УКРАЇНИ . Це на 64 км більше, ніж срібний призер Дмитро Краснов з Одеської області.

Серед жінок не було рівних киянці Світлані Самаріній, результат якої – 238,898 км. Зазначимо, що другою тут стала одна з найдосвідченіших наших атлеток, 70-річна львів’янка Лариса Лабарткава (205,575 км).

Федерація ЛАЗО ВІТАЄ Андрія Ткачука з ЧЕМПІОНСТВОМ та встановленням найвищого досягнення України”.

Редакція газети “Неділя Закарпатські новини” вітає Андрія з перемогою і бажає нашому талановитому земляку подальшитх перемог та успіхів у житті!

Філармонія в Ужгороді руйнується.

Унікальна історична споруда має облущений фасад.

А біля неї кілька років тому було висаджено верби.

На жаль, деякі зовсім засохли.

Однак на їхні місця ніхто не висаджує нові.

А це ж – у самому центрі Ужгорода, де завжди багато туристів.

Поруч – дитяча залізниця, куди йдуть гості провезтися на міні-поїзді, де фотографуються як місцеві, так і туристи.

На жаль, не лише верби псують вигляд родзинки Закарпаття. Торік там росли помідори та огірки. Насіння, скоріш за все, приніс вітер, але їх ніхто не виполов, тож рослини проросли. Це дуже нагадувало сільську грядку.

Це ж стосується й знаку жертвам Голокосту, який встановили не так давно, але який уже весь покрився іржею.

Ця унікальна рослина для Закарпатців не є чимось екзотичним, хоча насправді її приведено з Центральної Америки.

Юка або ждинсове дерево добре прижилася на нашій землі.

У багатьох куточках області її називають несправжньою пальмою через схожість листя.

Надзвичайно багато юки в скансені. Вона росте під огорожами старовинних будиночків і є справжньою окрасою території.

Ця квітка не лише гарна, але ц цілюще, а ще її використовують у їжу.

Франсіс Перрі, авторка праці «Квіти світу» (англ.), про неї писала: «Індіанці вживають в їжу бутони квітів юки, а плоди та коріння цієї рослини мають властивості омилення й тому можуть використовуватися для прання одягу».

У вівторок тіло 43-річної мукачівку в її власному помешканні мертвою виявив співмешканець

За викликом чоловіка на місце події виїхала слідчо-оперативна група, що задокументувала факт смерті.

На тілі жінки 1976 року народження наявні синці.

Сусіди про родину загиблої говорять неохоче.

За їхніми словами, зі співмешканцем загибла продживала впродовж останіх двох років, з квартири часто чули галас та сварки.

Кажуть, що жінка випивала, але в день трагедії було тихо.

Жінка з шістьма дітьми, яка жила просто неба в Ужгороді каже, що приїхала просити допомогу.

Родина оселилася прямо на газонах. За словами жінки, у них згоріла хата, але ніякої допомоги сім’я не отримала.

Раїса Рознійчук каже, що у відділі соцзахисту їй щоразу кажуть прийти завтра.

Усе триває вже 8,5 місяців.

Михайло, співмешканець жінки її слова підтверджує і додає, що чиновники стверджують, нібито родині побудували хату.

Це – саме та родина, де 11-річна Соня врятувала з пожежі п’ятьох братиків та сестричок.

Як повідомили в Ужгородській міській раді, матері запропонували розміщення у кризовому центрі разом із дітьми, вона відмовилася. Тому трьох старших дітей сьогодні влаштовано за клопотанням служби у справах дітей до обласного притулку у Батьові, там вони можуть бути тимчасово, не більше 90 днів. Трьох молодших дітей залишили з матір’ю, щоб не завдавати їм стресу, придбали квитки на потяг і вони поїхали у Рахів, де їх готова прийняти тітка. Разом із тим, поінформували соціальні служби Рахова, матір з дітьми там зустрінуть і візьмуть під нагляд.

Про страшну подію повідомила у соцмережі відома захисниця пернатих Mushak Alla.

Жінка не просто стежить за пташиним життям міста, але й допомагає у скрутних ситуаціях птахам, проводить просвітницьку роботу.

Утім, на жаль, днями на Чорних озерах сталася трагедія! Спочатку зник лебідь-тато, а потім і всі малюки з виводку.

Ось, що написала ужгородка:

“А тут біда💔😢❗️Зникли всі шість лебедят! Мама-лебідка самотня і сумна, це треба бачити! 😢😢😢😢😢Куди зникають лебеді Ужгорода!? Звертаюся до всіх рибалок, може ви щось знаєте!? З 27.05 до 16.06 зник лебіть-тато! З 16.06 до 30.06 зникли діти! Це вже ненормальне явище у місті! Чорне озеро”, – йдеться у повідомленні.

На щастя, з лебединою родиною з Кірпічки все гаразд.

Конфлікт стався 30 червня близько 04:20 ночі, саме тоді поліція отримала повідомлення від чергового лікаря районної лікарні про те, що до них доставили хлопця з серйозними травмами.

Як розповіли у Головному управлінні національної поліції Закарпаття, мова йде про чоловіка, 1995 року народження мешканця села Верхній Студений. Його з множинними ссаднами на обличчі та без свідомості доставили каретою швидкої допомоги до лікарні, пише Mukachevo.net.

Слідчо-оперативна група встановила, що у ту ніч, між ним та мешканцем села Канора, 2000 року народження сталась словесна перепалка, через що останній сильно побив чоловіка.

У поліції зазначають, постраждалий досі знаходиться у вкрай важкому стані. У нього діагностували перелом черепа. Лікарі борються за його життя.

zakarpatpost.net