Для чого закарпатці утримують вдома лемурів та пітонів

Ветеринар розповіла, чому у нас для понтів купують лисих кішок, чому щури безпечніші за собак та що робити з господарями, які викинули тварину на вулицю, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Змії, мавпочки, ящірки, тарантули… яких лише домашніх улюбленців зараз не заводять закарпатці. А собаки та кішки взагалі є майже в кожній родині. Та  це й добре. Адже часто тварини є найкращими друзями людей, та й дітям потрібно прищеплювати до них любов змалечку і вчити відповідальності. Лише так ми можемо позбутись безпритульних чотирилапих на вулицях.

Але далеко не всі знають, як доглядати за своїми улюбленцями, не всі ставляться до їхнього утримання добросовісно. Тож як вибрати тварину для душі, як стежити за її здоров’ям, чим годувати, чи існує мода на чотирилапих? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з ветеринарним лікарем із Ужгорода Вікторією РАДЬКО.

– Які найекзотичніші тварини в нас є? Чи вміють закарпатці правильно за ними доглядати?

– Загалом я не лікую екзотичних тварин. Але знаю, що  в нас в Ужгороді були лемури, а павичі, наприклад, для нас вже не екзотика, бо їх дуже багато, страуси також. Були зелена макака і мандаринка. Зараз про їхню долю мені нічого не відомо.

– Зараз модно утримувати вдома плазунів. Кілька років тому в Інтернеті поширювалася новина, що посеред зими в Хусті хтось викинув пітона, і він загинув. Можливо, власники були безвідповідальними, чи не вміли за ним доглядати?

– Так, плазуни в нас є, але найчастіше мова йде не про їхнє утримання як домашньої тварини. На жаль, у нас багато контрабандних перевезень через кордон. Тож невідомо, плазун помер у когось вдома, чи у машині в контрабандистів, які його везли кудись і просто там викинули. Я не знаю нікого в Хусті, хто б утримував вдома змій. В Ужгороді є, і раніше знала одного власника, але він помер. Утім точної інформації, у кого тепер є пітони, в мене немає, бо плазунів не лікую.

Чим небезпечне перегодовування собак і котів?

Багато хто заводить тварину, потім викидає. Як цього уникнути?

Якщо дитина просить купити щура, батьки часом не дозволяють, бо бояться, що він є носієм різних хвороб. Це правда чи міф?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 5 липня.

zakarpatpost.net